Lading med tilleggs-tjenester populært

 

IONITY opplever økt etterspørsel i hele Europa etter ladestasjoner med kiosk-, toalett- og serveringsfasiliteter. I følge britiske CACI vil 68 prosent av elbilister velge å oppsøke ladestasjoner hvor denne type tjenester er tilgjengelig.

 

Ifølge Elbilforeningen er det per dags dato ca. 500 000 elbiler på norske veier. I 2019 var tilsvarende tall på ca. 260 000, mens det i 2010 var på ca. 3350. Med andre ord en formidabel vekst på relativt få år. Noe som både har endret kjøre-, pause- og handlevanene våre.

 

– Det å kjøre elbil krever en annen form for planlegging enn om du…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

IONITY opplever økt etterspørsel i hele Europa etter ladestasjoner med kiosk-, toalett- og serveringsfasiliteter. I følge britiske CACI vil 68 prosent av elbilister velge å oppsøke ladestasjoner hvor denne type tjenester er tilgjengelig.

 

Ifølge Elbilforeningen er det per dags dato ca. 500 000 elbiler på norske veier. I 2019 var tilsvarende tall på ca. 260 000, mens det i 2010 var på ca. 3350. Med andre ord en formidabel vekst på relativt få år. Noe som både har endret kjøre-, pause- og handlevanene våre.

 

– Det å kjøre elbil krever en annen form for planlegging enn om du kjører en bil med tradisjonell forbrenningsmotor. Ladepausene er lengre enn bensin- og dieselpausene, og det er derfor viktigere med attraktive fasiliteter på lade- og pausestedene. I snitt er en ladepause på 20 minutter, sier Jan Haugen Ihle som er regionsdirektør for IONITY i Nord- og Vest-Europa.

 

Ny kundegruppe for handelsnæringen

Jan Haugen Ihle sier de ser eksempler på salgsvekst hos bensinstasjoner, veikroer og kiosker lokalisert på eller i nærheten av IONITY sine ladestasjoner.

 

– For eksempel sørger IONITY for ca. 100 ekstra kunder hver dag på ladestasjonene på Rygge, Dal og Ringdalskogen. Dersom hver kunde i snitt bruker 60 kroner på kaffe, boller, pølser eller annet i ladepausen, så tilsvarer det en ekstraomsetning på 2,2 millioner kroner per år, sier han.

 

Helt ny omsetningshverdag

Et konkret eksempel er lynladerstasjonen som IONITY åpnet på en strategisk plass i britiske Chippenham. Etter etableringen har den familieeide restauranten Chippenham Pit Stop hatt en bratt omsetningsvekst. Antall besøk har økt, og har samtidig resultert i at stedet har blitt beryktet for sin hjemmelagde mat og gode service.

 

– Før IONITY sin tid, var det ingen god grunn for privatbilister å ta pausen hos oss. De fleste trodde nok at stedet først og fremst var for yrkessjåfører. Nå har vi fått en helt ny kundegruppe i både restauranten og i vår lokale butikk, sier David Hatherell som er daglig leder i restauranten.

 

Som fluepapir for bilistene

Det sier seg selv at elbilister ønsker tilgang til toalett, mat og drikke når de skal ta pause på mellom 20 og 60 minutter mens bilen lades.

– En familie rekker noen ventepølser eller venteboller mens bilen lades. Utbredelsen av elbiler endrer både kjøre- og pausemønsteret vårt. Et stoppested litt utenfor allfarvei kan plutselig bli populært som både lade- og pausested, sier Jan Haugen Ihle.

 

– Utbredelsen av elbiler endrer rollen til den tradisjonelle bensinstasjonen. Vi ser at fasiliteten i kombinasjon med høykvalitetsladere spiller en stadig viktigere rolle, legger han til.

 

På partner- og tomtejakt

frem mot 2025 skal IONITY firedoble antallet lynladere i Europa – fra dagens 1675 til ca. 7000. De nye ladepunktene vil ikke bare være knyttet til de største motorveiene, men også nær bysentra og ved travle stamveier. Som en del av planen, skal også selve ladeopplevelsen gjøres mer komfortabel.

– Ekspansjonen gjelder også Norge og Norden ellers. I Norge har vi blant annet planer nord for Trondheim. Vi ser nå etter tomter og samarbeidspartnere i hele Norden for å styrke IONITY sin ladeinfrastruktur ytterligere, sier Jan Haugen Ihle.

 

På spørsmål om hvorfor tomteeiere bør ta kontakt, svarer han at det øker omsetningen i form av at det handles mer og at det bidrar til å nå nullutslippsmålet da IONITY sine ladere utelukkende bruker 100 prosent fornybar energi.

– Varesalget øker, og du får et samarbeid med et ladenettverk som er basert på den aller nyeste teknologien og som støttes av de aller fleste av verdens største bilmerker, avslutter han.

 

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen