Årets bil i verden og en av Norges mest solgte biler

 

Prisvinnende IONIQ 5 vant i april den svært gjeve tittelen som World Car of the Year for 2022, og er dermed Årets bil i verden. Så langt i år er den også en av Norges aller mest populære bilmodeller.

 

En tredjedel av 2022 har gått, og etter april står Hyundai IONIQ 5 igjen som en av de virkelig store vinnerne i bilmarkedet, både i Norge og globalt. Modellen ble i påsken kåret til Årets bil i verden, og tok i tillegg hjem prisene for Årets elbil og Årets bildesign. Dermed vant IONIQ 5 i alle kategorier den kunne…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Prisvinnende IONIQ 5 vant i april den svært gjeve tittelen som World Car of the Year for 2022, og er dermed Årets bil i verden. Så langt i år er den også en av Norges aller mest populære bilmodeller.

 

En tredjedel av 2022 har gått, og etter april står Hyundai IONIQ 5 igjen som en av de virkelig store vinnerne i bilmarkedet, både i Norge og globalt. Modellen ble i påsken kåret til Årets bil i verden, og tok i tillegg hjem prisene for Årets elbil og Årets bildesign. Dermed vant IONIQ 5 i alle kategorier den kunne vinne.

 

Etter fire måneders salg er IONIQ 5 dessuten Norges tredje mest registrerte bil, ifølge oppdatert statistikk fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). Så langt i år er det registrert like under 2 000 IONIQ 5, og modellen er sentral i Hyundais suksess i 2022. Som merke kniver Hyundai om fjerdeplassen på merkestatistikken, og merket har i år en elbilandel på hele 97 prosent.

 

– Salget av IONIQ 5 går svært godt, og bilen er godt etablert som en av de aller mest populære i det norske markedet i år, sier Produkt- og PR-sjef Øyvind Lillestrøm Knudsen i Hyundai Motor Norway.

 

– Sammen med våre andre elbiler gjør IONIQ 5 at vi har en god posisjon som et av landets største bilmerker så langt i 2022. KONA Electric og IONIQ Electric holder begge meget god stand i markedet, og leverer solide salgstall. For Hyundai ligger det an til å bli en rekordhøy elbilandel i år, og 97 prosent så langt taler for at vi har attraktive helelektriske modeller som treffer norske kunder godt.

 

Totalt har Hyundai en markedsandel på like under syv prosent i Norge etter årets fire første måneder, og salgsveksten fra 2021 er på hele 111,86 prosent.

 

I mars startet salget av den oppgraderte 2023-modellen av IONIQ 5 i det norske markedet. Denne byr blant annet på lengre rekkevidde, økt demperkomfort, og enda mer utstyr.

 

– IONIQ 5 er allerede en svært komfortabel og romslig bil, med lynrask lading og lang rekkevidde, så med oppgraderingene som ligger i 2023-modellen har vi en totalpakke som går fra veldig bra til enda bedre. At den ble kåret til Årets bil i verden er en god bekreftelse på det, sier Knudsen i Hyundai.

 

World Car of the Year 2022

For å vinne den gjeve tittelen som Årets Bil i verden, slo IONIQ 5 27 konkurrenter fra alle prisklasser og segmenter i bilindustrien.

 

IONIQ 5 fikk den høythengende utnevnelsen av en jury bestående av 102 motorjournalister fra 33 land over hele verden. Bilen ble anerkjent for sine egenskaper, imponerende rekkevidde og banebrytende design. Den innovative elbilen har allerede vunnet en lang rekke priser internasjonalt, og vant til slutt over et utvalg tøffe finalister.

 

– Vi er virkelig beæret over å motta disse prestisjefylte prisene, som anerkjenner talentet og det harde arbeidet som alle våre ansatte og partnere legger ned i Hyundai Motor Company. Vår visjon er å legge til rette for fremgang for menneskeheten (Progress for Humanity er Hyundais visjon, red. anm.), og denne bekreftelsen på vår metode vil gjøre at vi jobber enda hardere for å gjøre visjonen til virkelighet, sa President og CEO Jaehoon Chang i Hyundai Motor Company etter prisutdelingen i april.

 

IONIQ 5 er den første modellen i Hyundais dedikerte elbilportefølje IONIQ. Bilen drar full nytte av den banebrytende elbilplattformen E-GMP (Electric-Global Modular Plattform), og byr dermed på 800V-ladeteknologi for ultrarask lynlading. I tillegg gjør plattformen at IONIQ 5 har svært mye plass og fleksibilitet, takket være elementer som en akselavstand på hele 3 meter. Dette betyr at bilen er mye større innvending enn en tradisjonell bil. Med bakhjulstrekk og den nye batteripakken på 77,4 kWt som tilbys fra 2023-modellen, har bilen en forventet rekkevidde på over 500 km. Som tidligere har bilen avansert teknologi som Vehicle-to-Load (V2L), toppmoderne sikkerhets- og førerassistentsystemer, og tilkoblede løsninger som gir en ultimat opplevelse om bord.

 

Hyundai Motor gjennomgår en omfattende transformasjon fra tradisjonell bilprodusent til smart mobilitetsleverandør, og selskapet setter fart på elektrifiseringsstrategien for å bli verdens ledende elbilprodusent. Hyundai planlegger 17 helelektriske modeller innen 2030, inkludert elbiler fra luksusmerket Genesis. Innen samme år vil selskapet selge 1,87 millioner elbiler årlig.

 

IONIQ 5 ble valgt som World Car of the Year fra et utvalg på totalt 28 konkurrenter, og etter hvert tre finalister. For å være en del av vurderingsgrunnlaget må en bil produseres i et volum på minst 10 000 enheter i året, priset under luksusnivå i hovedmarkedene, og være i salg i minst to store markeder på minst to kontinenter på et tidspunkt mellom 1. januar 2021 og 30. mars 2022.

 

For tittelen som World Electric Vehicle of the Year ble IONIQ 5 valgt etter å ha konkurrert med 10 andre biler. Tittelen som World Car Design of the Year ble på sin side avgjort av et panel på seks eksperter fra Frankrike, Tyskland, Japan, Storbritannia og USA. Her vant IONIQ 5 over samtlige konkurrenter i alle de fem delkategoriene i årets World Car Awards, på kriterier innen design og innovasjon.

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen