Allsidig bilinteresse

 

Øystein Nøklebys vakre Standard Big Twelve fra 1933 gjør inntrykk. Imidlertid har Nøkleby fra Gressvik en allsidig bilinteresse som fortjener omtale.

 

Nøklebys Standard Big Twelve er nemlig ikke den eneste veteranbil i familiens eie. I den rikholdige garasjen, med egen løftebukk, står også en strøken 1963 Ford Thunderbird.
Garasjen er tegnet spesielt med tanke på bilhobbyen, og oppheng til den ene garasjeporten ga noen utfordringer i forhold til løftebukkens høyde. Det er vanskelig å si hva som imponerte mest, – garasjen med alt en hobbymekaniker behøver av verktøy eller bilene. De aller fleste bilinteresserte drømmer om et…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Øystein Nøklebys vakre Standard Big Twelve fra 1933 gjør inntrykk. Imidlertid har Nøkleby fra Gressvik en allsidig bilinteresse som fortjener omtale.

 

Nøklebys Standard Big Twelve er nemlig ikke den eneste veteranbil i familiens eie. I den rikholdige garasjen, med egen løftebukk, står også en strøken 1963 Ford Thunderbird.
Garasjen er tegnet spesielt med tanke på bilhobbyen, og oppheng til den ene garasjeporten ga noen utfordringer i forhold til løftebukkens høyde. Det er vanskelig å si hva som imponerte mest, – garasjen med alt en hobbymekaniker behøver av verktøy eller bilene. De aller fleste bilinteresserte drømmer om et slikt verksted som holder 18 grader året rundt og rett luftfuktighet via varmepumpen.

 

Manuell tenning og kald motor medfører en del røyk ved oppstart, dette fenomenet forsvinner ved vanlig kjøring.

 

 

Fra jobb til pensjonisttilværelse
Øystein drev tidligere bensinstasjon av den gamle typen, hvor kompetente mekanikere også utførte mindre reparasjoner i tillegg til å ha fokus på salg av mat og bilrekvisita. Ved pensjonstilværelsens inntog ble bedriften solgt, og det ble bygget en stor garasje på familiens eiendom slik at bilinteressen fortsatt kunne dyrkes.
Bedre tid medførte også en høyere aktivitet innen bilmiljøet og også humanitært arbeid i forbindelse med dette.
– Har du flere godbiter på lager?
– Nei, ikke veteran, men vi har en BMW Cab stående utenfor vår vinterbolig i Spania og et par Mercedes-er som bruksbiler, to veteraner får holde nå, forteller Øystein.

 

Øystein Nøkleby på plass i verkstedets godstol med Veteranbørsen, dette verkstedet holder 18 grader hele året.

 

 

Flere biler i fotoalbumet
-Men du har tidligere eid andre spennende biler?
-Tidligere har jeg eid Morgan, MG og Rolls Royce samt Chevrolet Corvette. Min interesse har egentlig ingen begrensing i modell eller bilmerke. Det viktigste er å like bilen. Jeg var forresten på utkikk etter A-Ford på Ekebergmarkedet og der traff jeg en kjenning som syntes jeg burde kjøre innom bilmuseet på Strømmen Storsenter isteden. Der sto det en unik Engelsk Standard Big Twelve til salgs. Bilen hadde hatt samme eier i hele 62 år og var eneste eksemplar i Norge, og det gjorde nok utslaget.
-Jeg kan ikke si at det var noe dårlig kjøp, bare en topp-pakning og en liten lekkasje på radiator er utbedret på de 20 årene jeg har hatt glede av denne bilen. En 86-år gammel bil blir selvsagt spesiell å kjøre med justering av tomgang og tenning på rattet, og man må også kjøre litt mer defensivt i trafikken.

 

Drømmeverkstedet inneholdt også en skatt i form av 1963 Ford Thunderbird.

 

 

Må ha god tid
Øystein Nøkleby forteller at bremsene mister fort litt av effekten når man forserer vanndammer, og man må også være nøye med justering av bremser slik at de tar like jevnt på samme aksel. Bremsejusteringer krever øvelse, og da kommer lærdommen fra tiden som bilmekaniker på tidlig 60-tall godt med. En så gammel bil liker seg best opp til 60-kilometer, men medtrafikanter er forbausende avslappet når de ligger bak en så gammel veteranbil.
-Bilen blir brukt hele sommerhalvåret, ikke bare til treff, men også som et vanlig framkomstmiddel. Man må ha god tid når man kjører veteranbil, både på vei og ved parkering. Folk stopper opp for å snakke bil når vi har parkert, og mange er nysgjerrige på vår Standard Big Twelve. Dette er jo bare hyggelig og en del av hobbyen, sier han.

 

Øystein Nøkleby feller ut «bagasjerommet» på bilen, bak er det plass til en kasse på denne smarte transportløsningen fra 1933.

 

 

Som et kunstverk
Familien Nøklebys 1963 Ford Thunderbird er mer bruksvennlig siden den føles moderne i forhold til vår engelske Standard, men det er noe helt eget med å eie en så gammel bil med tanke på den motorhistoriske verdien bilen innehar.
-Man kan nyte et kunstverk som henger på veggen, men det er noe helt annet med et kunstverk man kjører med hver eneste sesong avslutter Øystein Nøkleby.

 

Moderne biler er ikke alene om nedfellbart armlene, originalt på denne gamle engelskmannen.

 

Denne fronten er laget spesielt til bilen og det som glitrer er faktisk 24 karat bladgull.

 

Plaketten viser at Norsk Veteran Vognklubb har kontrollert og godkjent bilen som en original bil helt tilbake i 1981.

 

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen