VW e-Crafter – Elektrisk transport i urbane strøk

 

Markedet for nullutslippskjøring i bysentre øker. Nye VW e-Crafter er godt tilpasset dette markedet.

 

VW e-Crafter er som navnet indikerer en helt elektrisk varebil med 173 km rekkevidde etter NEDC standard. Forskjellige konfigurasjoner medfører nyttelast fra 0,975 til 1,72 tonn.

VW e-Crafter vil trolig ikke bli benyttet til langkjøring, men vi snakker om en elektrifisering av Crafter tilpasset det urbane miljøet, hvor flere bedrifter, fylke og kommuner ønsker en utslippsfri transportløsning. Vi skal ikke se bort fra at flere anbud i fremtiden vil inneholde en klausul hvor transport skal være elektrisk.

 

 

 

36 kWh Li-ion-batteri

Ingeniørene…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Markedet for nullutslippskjøring i bysentre øker. Nye VW e-Crafter er godt tilpasset dette markedet.

 

VW e-Crafter er som navnet indikerer en helt elektrisk varebil med 173 km rekkevidde etter NEDC standard. Forskjellige konfigurasjoner medfører nyttelast fra 0,975 til 1,72 tonn.

VW e-Crafter vil trolig ikke bli benyttet til langkjøring, men vi snakker om en elektrifisering av Crafter tilpasset det urbane miljøet, hvor flere bedrifter, fylke og kommuner ønsker en utslippsfri transportløsning. Vi skal ikke se bort fra at flere anbud i fremtiden vil inneholde en klausul hvor transport skal være elektrisk.

 

Crafter og elektriske VW e-Crafter deler interiør, bare enkelte instrumenter er forskjellige.

 

 

36 kWh Li-ion-batteri

Ingeniørene hadde el drift i tankene da seneste generasjon Crafter ble laget. Dermed har ikke VW e-Crafter de ulempene man vanligvis finner ved ombygging til elektrisk drift. De elektriske komponentenes plassering var allerede tiltenkt, og Li-ion-batteripakken på 36 kWh er senket ned i gulvet for å ivareta en enkel innlasting med Euro-paller på flatt gulv.

Innlastingshøyden er noe høyere på grunn av batteriene, som er den eneste forandring i lasterommet i forhold til dieselutgaven. Drivverket og batteri er kjent fra tidligere. Elmotoren på 136 hester er hentet fra e-Golf, batteriet også, dermed er det et velprøvd system til fremdrift.

Automatkassen er forresten ny. En tyngre bil med last krever en ny forsterket automat. Vi nevner også at automatgir på elbiler teknisk bare er reduksjonsgir med et trinn, men siden elektrisk kjøreopplevelse er identisk med automatgir på diesel eller bensinmotorer, har vi valgt betegnelsen automatgir.

 

Volvo V60 er kortere enn V90, likevel er det god plass også i baksetet.

 

 

12 mil rekkevidde

Store e-Crafter er nærmest identisk med dieselutgaven. Tre seter og god plass kjennetegner førermiljøet. Instrumentene derimot har nytt design hvor man viser effekt og regenerering av bremseenergi. Rekkevidden er anslått til 13 mil ved start. Ut fra erfaring tilsier det et noe høyere forbruk ved denne type testkjøring som vi bedriver.

I bytrafikk bør man ikke tenke på tekniske data, for bilen er langt kvikkere enn motoreffekten tilsier. I rundkjøringene med tett trafikk oppleves bilen rask og lettkjørt til tross for størrelsen.

Husk at elektromotoren har 100 prosent dreiemoment fra stillestående start. Det er også herlig å kjøre rundt lydløst i byen. VW e-Crafter leveres med en del utstyr, selv med store speil hvor vinkelen også dekker bakhjulene oppleves ryggekamera, som en ekstra trygghet i trange bygater.

Bruksområdet til VW e-Crafter er altså typisk urbant. Smidighet og akselerasjon er godt tilpasset til dette formålet. Ute på landeveien oppfører elbilen seg nesten helt lik vanlige Crafter. Det er ikke lenge siden Crafter opplevde et generasjonsskifte, så dette er en moderne bil på veien, nesten lydløs for elbilens vedkommende. En svak høyfrekvent lyd ved akselerasjon og nedbremsing, men det er også alt.

 

VW e-Crafter kommer med en rekke utstyr som standard, inkludert ryggekamera.

 

 

Langkjøring

Det var uvant å innta akselerasjonsfeltet på motorvei med en sperre på 90 km uten mulighet til å flette i rett hastighet. Sperren er trolig tilstede for å spare energi og også muligens med en girkasseutveksling som gir deg en kvikk bil i byen.

VW e-Crafter virker lettdrevet. Det krever moderat motoreffekt for å holde 90 km i timen på motorvei, vi kjenner igjen dette fra e-Golf som også krever lite energi. Nye VW e-Crafter har faktisk et bredere bruksområde enn vi trodde før prøvekjøring. Dette er en bil som ikke er spesielt egnet for lange etapper på motorvei, men den er til gjengjeld ypperlig i nærområdet.

 

LED hovedlys er også standard på VW e-Crafter.

 

 

Konklusjon

VW e-Crafter vil trolig inneha et smalt marked, men passer ypperlig til transport i bystrøk. Elektriske nyttekjøretøy kommer til å bli vanlig. Det er bare å planlegge dagen godt for at VW e-Crafter vil bli en fullverdig arbeidsplass. VW e-Crafter dekker behovet til snekker, rørlegger, vaktmestertjenester og offentlige instanser som har manglet en stor kassebil med miljøprofil.

 

Vår utgave var kledd innvendig og er utstyrt med hele 10 surrekroker til lastsikring.

 

 

Fakta VW e-Crafter 35 L3H3

 • Motor: Elektrisk
 • Slagvolum: 0-liter
 • Effekt: 136 hk
 • Moment: 290 Nm
 • Gir: Trinnløs Automat
 • 0-100 km/t: Toppfart 90 km
 • Toppfart: 90 km/t
 • Forbruk blandet: 2,15 kWt
 • Co2 utslipp: 0
 • Egenvekt: ikke oppgitt
 • Tilhengervekt: 0 kg
 • Lengde: 5,98 m
 • Bredde: 2,04 m
 • Høyde: 2,35 m
 • Akselavstand: 3,60 m
 • Utstyrsnivå: e-Crafter
 • Bagasjerom volum: 9,3 m³
 • Pris fra: Kr 643.700, – eks mva
 • Pris prøvekjørt utgave: Kr 643.700, – eks mva

 

Batteriene medfører en liten terskel i varerommet, Innlastingshøyden er identisk med Crafter 4MOTION.

 

Elmotoren på 136 hester oppleves forbausende kvikk i vår store kassebil i bykjøring, man burde ikke være forutinntatt ved å lese tekniske data for VW e-Crafter er faktisk artig å kjøre.

 

13 mil rekkeviddeestimat viser måleren ved begynnelse av prøveturen, vi tror at rekkevidden vil ligge mellom 12 og 14 mil ved bykjøring avhengig av temperatur.

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen