Nesten blind men bygger motorer i verdensklasse

 

I et verksted litt unna folk, litt inn i skogen på Ullerøy i Skjeberg, utfører Tor-Øyvind Skinne et lite mirakelarbeid med heftige bilmotorer. Han gjør jobber få andre kan, selv om han nesten ikke ser.

 

Tor-Øyvind er kjent i motorsportmiljøet, spesielt i Norge og Sverige for å porte og bygge motorer til de fremstår som temmelig ekstreme. Han kan da også skilte med å være mannen bak flere motorer i biler som har verdensrekorder i forskjellige fartsdisipliner og motorklasser.

-Jeg har holdt på siden midten av 80-tallet, og begynner jo og så en viss erfaring. Handikappet mitt gjorde…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

I et verksted litt unna folk, litt inn i skogen på Ullerøy i Skjeberg, utfører Tor-Øyvind Skinne et lite mirakelarbeid med heftige bilmotorer. Han gjør jobber få andre kan, selv om han nesten ikke ser.

 

Tor-Øyvind er kjent i motorsportmiljøet, spesielt i Norge og Sverige for å porte og bygge motorer til de fremstår som temmelig ekstreme. Han kan da også skilte med å være mannen bak flere motorer i biler som har verdensrekorder i forskjellige fartsdisipliner og motorklasser.

-Jeg har holdt på siden midten av 80-tallet, og begynner jo og så en viss erfaring. Handikappet mitt gjorde at jeg tidlig gikk ”all in” for å gjøre en ekstraordinær jobb med det som opptar meg, nemlig å ”bygge” motorer, sier Tor-Øyvind med et smil.

 

 

 

Skaper noe ekstraordinært

-For på grunn av dårlig syn, har jeg ikke kjørt bil selv. Broren min, Per Kristian Skinne, kjørte og mekket -og sammen etablerte vi Skinne bros. Det var dragracing som gjaldt i slutten av 80-årene og litt inn i 90-årene. Jeg er utdannet bilmekaniker, og har alltid likt å jobbe med motorer. Ble opptatt av å få til det helt spesielle, skape noe ekstremt. Det gikk jo den gangen og jeg bidrar til å få frem noen godbiter fremdeles, men ikke nødvendigvis innen dragracing.

 

Skinne bros var suverene i Pro Stock i Europa, og kvalet også inn i NHRA Pro Stock. Men nå er det andre som får nytte av Tor-Øyvinds kunnskaper.

 

Med taleutstyr er det ikke noe problem å sjekke om målene er riktig.

 

 

Hjelpemidler

-I dag finnes mange hjelpemidler, som talende måleutstyr og forstørrelsesskjermer. Det går helt fint å kjøre de forskjellige maskinene og dreiebenken, og slipe og forme lufthullene på motortoppene så de blir helt jevne. Har nok også utviklet hørselssansen, og bruker den kanskje mer enn andre mennesker. Det er mye jeg kan finne ut om en motor med å bruke ørene og høre om lydene er riktig.

 

-Jeg har mest privatpersoner som kunder, men det er også noen verksteder som ber om min hjelp. Arbeidet er relatert til motorsport og hobby, driftingmiljøet og turbobiler som går på Rudskogen. Jeg klarer meg for det meste bra alene på verkstedet, men får litt hjelp i hverdagen av eldstesønn Jostein -som også har en fremtid som bilmekaniker, og som bor hjemme hos meg. Yngstesønnen Vegar utdanner seg for øvrig til å bli flymekaniker på Kjeller, så vi er glade i motorer i familien.

 

Tor-Øyvind Skinne viser frem en VW-boble som det går gjetord om. Akselerasjonen er enorm. Kameraten Jens Petter Brandstorp kjører bilen når det er bane/gateløp.

 

 

Verdsatt

Tor-Øyvind Skinne har nok å gjøre. Hans egenskaper er verdsatt i miljøet, og han har mange venner på for eksempel Rudskogen. Han har blitt godt kjent med utallige mennesker opp gjennom årene.

 

-Nå er det vår, og det er nok av henvendelser. Mange er flinke til å ”mekke” selv, men jeg har opparbeidet meg en kunnskap på å skape det ekstreme, få til prikken over i’en. Og her på Ullerøy har jeg det veldig bra. Bor i huset jeg flyttet til i 1996, og verkstedet er jo ved siden av. Det er nok av tumleplass og mye å ta fatt i til en hver tid. For øyeblikket pusser jeg også på et karosseri til en Camaro 1968-modell. Gjør en del selv, men jeg sveiser jo ikke, og trenger noe hjelp. Uansett er jeg fornøyd med tilværelsen og min hobbyjobb. Jeg håper det blir mange interessante jobber fremover -og kanskje kan jeg bidra til å skape flere motorer som kan ta noen rekorder i forskjellige klasser, sier Tor-Øyvind Skinne.

 

Tor-Øyvind Skinne i sitt rette miljø.

 

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen