Ford Edge – ny stor SUV

Ford tar steget opp i segmentet for de virkelig romslige SUV-ene med nyheten Ford Edge. Modellen er godt tilpasset det norske markedet med 4×4 på alle utgaver.

Enkelte vil nok mene at en ny stor SUV er det siste vi trenger siden det er mange modeller å velge mellom, men hvis prognosene stemmer, vil salget av SUV-er å øke med 22 prosent i perioden 2013–2018. Da forstår vi bedre hvorfor Ford satser stort på Ford Edge i Norge.

 

Ny i Norge…

Modellen er ny i Norge, men Ford Edge er ingen nykommer. Bilen har vært på…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ford tar steget opp i segmentet for de virkelig romslige SUV-ene med nyheten Ford Edge. Modellen er godt tilpasset det norske markedet med 4×4 på alle utgaver.

Enkelte vil nok mene at en ny stor SUV er det siste vi trenger siden det er mange modeller å velge mellom, men hvis prognosene stemmer, vil salget av SUV-er å øke med 22 prosent i perioden 2013–2018. Da forstår vi bedre hvorfor Ford satser stort på Ford Edge i Norge.

 

Ny i Norge…

Modellen er ny i Norge, men Ford Edge er ingen nykommer. Bilen har vært på det amerikanske markedet siden 2007. Edge blir bygget i Canada og er med i den verdensomspennende generasjonen modeller Ford betegner som «One Ford».

Tanken er at en modell skal selges nærmest uforandret over hele kloden. Vi har tidligere kjørt Ford Mustang, og den bilen er bygget på samme prinsippet, hvor bare mindre tilpasninger utføres for å tilpasse lokale markeder.

I USA satser Ford på bensinmotor med 2.0L EcoBoost, 2.7L EcoBoost og 3.5L (Ti-VCT) V6 motor, mens i Norge er det bare diesel på programmet, 180 eller 211 hk er valgmulighetene. Begge motorer leveres i kombinasjon men 6-trinns manuelt gir og Powershift automatgir. Forbruket er nede i 0,58 l/mil med både automat og manuell, velger man 211 hk utgaven øker forbruket til 0,59 l/mil.

 

Norsk drømmebil

Nesten alle biler vi har prøvekjørt i år vokser i forhold til forgjengeren, derfor føles ikke Ford Edge for stor når den gjør sitt inntog på markedet som en av de største i klassen.  Jeg tenkte at Edge ville være en perfekt bil for de aktive med hytte på fjellet, båt i marinaen eller på vei til fritidsaktiviteter med sykler bak på sykkelstativet. Førsteinntrykket forandret seg underveis, siden jeg delte bil med Live Svalastog Skinnes fra Bloggen Gardsfruene, ble jeg overbevist om at bruksmønsteret kan utvides betraktelig.

Mens brosjyre-friken kommenterte tekniske data under turen, forvandlet Live spesifikasjonene til praktisk bruk. – Da takler Edge doble hestehengere, var kommentaren når jeg nevnte en tilhengervekt på 2,2, tonn. Bagasjerommet er stort nok til bikkjene, fortsatte hun, og da må de være en krysning av hund og hest siden Ford Edge rommer hele 794/1918 liter, tenkte jeg. Det viste seg at bloggeren har fire hunder og med slike innspill var det ikke vanskelig å bli overbevist om at Ford Edge kan være en praktisk gårdsbil også.

 

To utgaver, snart tre

Ford Edge leveres i to utgaver i første omgang, men senere i år kommer også Vignale-utgaven av Ford Edge. Den skal dekke behovet til de virkelig kresne kundene som forventer ekstra luksus. Interessant er det også at Ford Edge leveres i utstyrsvarianter med forskjellige kjøreegenskaper. Utstyrsnivået Titanium har normal fjæring med 19 tomms felger som standard, mens Sport har litt stivere oppsett og 20 tomms felger.

På veien merker man ikke så stor forskjell mellom Titanium og Sport, en anelse strammere burde ikke skremme vekk noen. Sport er ikke bare topputgaven med tøffere styling detaljer, men har også et herlig lydanlegg og adaptiv styring som standard. Det betyr i praksis at det finnes en elektrisk motor i rattstammen som gjør det lettere å manøvrere bilen i lave hastigheter og i trange gater, samtidig som det skal gi en mer presis og intuitiv opplevelse i høye hastigheter.

Adaptiv styring og en rekke annet ekstrautstyr leveres også til Titanium, men på Sport er Adaptiv styring standard.

 

Helt ny prisstrategi

Ford Edge er Ford største og dyreste SUV, for å gi et lite bilde er det 2,18 meter mellom speilene og meget god innvendig plass til passasjerer og bagasje. Ford laget en helt ny strategi for Edge og droppet innstegsmodellen veldig få ønsker å kjøpe.

Ved første øyekast kan bilen virke dyr i prislisten, fordi prisene starter på Titanium utstyrsnivå. Det betyr en fullspekket bil til nøyaktig 600.000 med 4×4 og 180 hk diesel. Topputgaven Sport leveres med sportslige styling detaljer, adaptiv styring og Sony navigasjon med Premium sound via 12 høyttalere og koster 657.000 med største motor og automat.

Det vil alltid være et spørsmål om denne prisstrategien på Ford Edge er fornuftig, men når vi ser på modeller i samme størrelse og utstyrsnivå er Ford Edge konkurransedyktig. Dere kan selv sjekke konkurrerende biler i arkivet til motomagazinet.no, hvor forskjellen på innstegpris og prisen på prøvekjørt utgave kommer godt frem i faktaboksen.

 

Automatisk 4×4

Ford Edge er meget godt tilpasset det norske markedet ved at terrengegenskapene er noe nedtonet i forhold til hva vi trodde på forhånd. Ford har ingen planer å konkurrere med Jeep eller Land Rover om vadehøyde over elv og forsering av spesielle terrengløper, men de har laget en modell tilpasset by og langtur som heller ikke har vondt av dårlige hytteeier.

Vi kjørte i skogen under forhold som er dårligere enn vanlige skogsveier vi har opplevd i Norge tidligere. Likevel tok Ford Edge seg bra frem, til tross for vanlige standard dekk. 4×4 systemet er helautomatisk, reagerer på 20 millisekunder og kreftene vil alltid bli overført til hjulet med best feste.

 

Støy

Rett fra skogen og over til kjøring på tysk motorvei viser bruksmønsteret til Ford Edge i praksis. Vi blir imponert over støydempingen i bilen. Opplevd støy er nok ikke like god som i Audi Q7, men heller ikke langt unna.

Støydempingen til Ford blir forbedret mer eller mindre kontinuerlig med bedre lyddempningsmatter og Edge har også tykkere vindusruter med lyddempende folie mellom lagene. Ford går enda et skritt videre i Edge med aktiv støydemping, mikrofoner snapper opp lydbølger og benytter høyttaleranlegget til å spille av motsatte lydbølger som motvirker ulyden, slik at hørbar støy blir dempet og lydbildet fra musikkanlegget blir krystallklar.

I vanlig norsk motorveishastighet er bilen meget godt dempet og ifølge sikre kilder, så går det fint å føre en samtale uten å heve stemmen når Edge når topphastighet på 211 km/t i Tyskland.

 

Glem fordommer

Etter to dager i bytrafikk, på motorvei og i terrenget utenfor München er det bare å konstatere at Ford Edge er en velfungerende modell med europeiske kjøreegenskaper.

Ford Edge deler som kjent plattform med Mondeo, S-Max og Galaxy, da er på tide å glemme gamle fordommer om at alt som kommer fra USA er beregnet til å brukes på endeløse motorveier. Ford Edge takler svingete veier på en utmerket måte, man kan kjøre relativt raskt i svingene uten nevneverdig krengning når vi tar biltypen i betraktning.

Litt amerikansk er egenvekten på 1949 kg med automat. Tung bil merkes særlig under akselerasjon i oppoverbakke, så Edge behøver alle kreftene fra dieselmotoren. O-100 går på 9,9 sekunder med 180 hk og 9,4 med største motor. 45.000 ekstra for største motor i kombinasjon med Powerskift automatgir er overkommelig. Siden drivstofforbruket på manuell og automat er identisk vil nok mange velge automat.

 

Et lite tips

Informasjonsteknologi og førerassistenter er på plass i Ford Edge. Noe annet forventet vi heller ikke.

Ford er inne i en prosess med oppgradering av informasjonsteknologien SYNC®. Teknologientusiastene bør sjekke om deres bil er oppgradert med nye SYNC® 3. De første bilene kommer til landet med SYNC® 2, så dette kan være greit å avklare ved bestilling.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen