Elektrisk Ford Explorer RWD Extended Range – SPENNENDE!

Ford lanserer en helt ny elbil, faktisk ganske ulik USA-varianten av Explorer. Bilen leveres med 400 HP 3.0L EcoBoost® V6 bensinmotor, intelligent 4×4 og eget kjøreprogram for terreng.

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vår» testbil, er elektrisk og kortere enn den amerikanske varianten, som måler 5,04 meter.

Elektriske Ford Explorer er designet av Ford i Europa og produseres ved Ford Cologne elektrifiseringssenter i Tyskland. Med lengde på 4,46 meter, vil bilen konkurrere mot blant annet Renault Scenic, ID.4 og Kia Niro EV.

Tre varianter
Takket være bilens dedikerte elbilplattform, har man laget en familie-SUV med en kombinasjon av god innvendig plass og smidig kjøring i bytrafikk.

Du kan velge mellom tre varianter, innstegsmodellen har en rekkevidde inntil 544 km., deretter følger RWD Extended range med større batteri og 602 km rekkevidde. Begge med drift på bakhjulene.

Toppmodellen heter AWD Extended Range. Utgaven leveres med 4×4 og samme Extended range batteri, men rekkevidden synker til 556 km. Prisdifferansen opp til 4×4 med samme utstyrsnivå er kr. 30.000, -.

Velprøvd løsning
Ser man nærmere på tekniske data er det kjente tall. Ford har nemlig lånt Volkswagens MEB plattform til utvikling av Explorer. Dette er en dedikert plattform til elbil, slik at innvendig plass blir utnyttet maksimalt og bilen føles langt større innvendig enn utvendige mål tilsier. Dette er en klar fordel.

I tillegg får kjøperen en velprøvd plattform, hvor faren for barnesykdommer er redusert. I motsetning til Ford Mustang Mach-E, har ikke Ford Explorer Frunk under panseret, men det er riktignok god plass bak seteryggen med 530 /1.460 liter bagasjerom.

Tilhengervekt op til 1200 kg avhengig av modell. Mellom forsetene har Ford laget et eget oppbevaringsrom med hele 17 liters kapasitet, hvor man kan skjule laptop eller flere 1,5 liters brusflasker. 10-80 prosent hurtiglading, er estimert til 28 minutter.

 

Stor 14,6 tommers berøringsskjerm
På teknologisiden møter vi en hypermoderne bil med det nyeste i form av trafikkoppdateringer i sanntid. Live oppdateringer av kjøreruter og ladetilgjengelighet samt egen turplanlegger for elbil.

Betjening går via Fords 14,6 SYNC® Move-touchskjerm. SYNC® Move har Fords nyeste informasjons- og underholdningssystem og berøringsskjermen, kan justeres fra en vertikal posisjon til en lavere posisjon inkludert muligheten til å flytte skjermen ut av direkte sollys. Trådløs Apple CarPlay® og Android Auto™ er også på plass.

Bilens EV Trip Planner er en innebygd turplanlegger for elbiler, hvor en også har mulighet til å igangsette forvarming av batteri dersom du navigerer til en hurtigladestasjon. Da får du maksimal effekt på ladestasjonen.

 

Gode kjøreegenskaper
God beinplass frem til seteryggen foran. Takket være høy taklinje er det relativt enkel inn og utstigning for baksetepassasjerer også. Enkel innstigning har vært SUV-ens fortinn i mange år og Explorer er intet unntak.

Dashbordet er moderne og lekkert. Vår utgave er utstyrt med en lydplanke og utmerket lyd, men velger man topputgaven Premium får man også med Bang & Olufsen lydanlegg med 10 høyttalere som inkluderer en lydplanke og subwoofer. Som dere forstår kjørte vi ikke topputgaven Premium denne gang, men likevel en meget godt utstyrt bil med tilvalg av førerassistent pakke til kr. 22.000. Et tilvalg vi hadde sløyfet, og dermed er det bare 8 000 kroner opp til samme utstyrsnivå med 4×4.

Begge alternativ er klare til bestilling og prøvekjøring.

 

Dedikert plattform
På motorveien er det en merkbar fordel med en dedikert elbilplattform. SUV uten merkbar bevegelse ved sidevind. Stabil styring, som alltid fra Ford med minimal sporing. Ford Explorer er rett og slett god å kjøre, så enkelt kan man oppsummere etter å ha kjørt bilen på vår vanlige rute med motorvei, landevei og i byen.

Det eneste negative, er de glatte glideknappene på rattet i pianolakk for blant annet lyd. Disse er nærmest umulig å bruke på en humpete hyttevei og det er jo slik denne bilen skal brukes. Laget for motorvei og hyttevei med fem kjøremoduser – Normal, ECO, Sport,

Individuell eller Traction (kun AWD) – for å tilpasses ulike veier og forhold.

 

Konklusjon
Helelektrisk Ford Explorer SUV har riktignok et tradisjonelt navn, men nedskalert i forhold til USA- utgaven, slik at bilen passer perfekt til norske forhold. Nye Ford Explorer vil dermed dekke markedet for alle med ønske om en familie-SUV. hvor min sitter høyere enn i Ford Mustang Mach-E.

 

Fakta Ford Explorer

  • Motor: Elektrisk
  • Slagvolum: 0-liter
  • Effekt: 286 hk
  • Moment: 545 Nm
  • Gir: Automat
  • 0-100 km/t: 6,4 sekunder
  • Toppfart: 180 km/t
  • Elektrisk rekkevidde: 602 km WLTP
  • Forbruk blandet: 1,39 kWt /mil
  • Co2 utslipp: 0 g/km
  • Egenvekt: 2.015 kg
  • Tilhengervekt: 1.200 kg
  • Lengde: 4,46 m
  • Bredde: 1,87 m
  • Høyde: 1,63 m
  • Akselavstand: 2,76 m
  • Utstyrsnivå: Explorer standard
  • Bagasjeroms volum: 530 /1.460 liter
  • Pris fra: Kr 402,600. –
  • Pris prøvekjørt utgave: Kr 475,100. –

 

Standardutgaven av Explorer kommer med en lang liste av utstyr, men ønsker man Matrix-LED kjørelys må man gå for topputgaven Premium.
De aller fleste funksjoner styres via Fords 14,6 tommers berøringsskjerm, men stemmestyring er også et alternativ.
Disse glatte glideknappene i sort pianolakk finner vi også på I.D-familien, lite brukervennlig knapper under kjøring og det finnes langt bedre betjeningsløsninger på markedet.
Dette 5,3 tommers kombiinstrumentet over rattet er en grunn til at man kan velge bort førerassistent pakken, behov for Head-Up display faller bort med valgfri informasjon på nesten samme sted og en parkeringsassistent de færreste bruker.
Ford har laget en meget stor midtkonsoll til å gjemme bort Laptop eller annet viktig utstyr man ikke ønsker skal ligge synlig i billen ved parkering.
Ingen Frunk under panseret, men legg merke til at man har benyttet plassen maksimalt, dermed blir det god plass til passasjer. Igjen en fordel ved å bygge på en dedikert elbilplattform.
Et ekstra rom til ladekabel i bagasjerommet er praktisk, men legg også merke til skiluken.
Vår utgave denne gang var med standart utstyrsnivå, likevel lekkert interiør og masse utstyr.
Som fremgår av bildet er det god plass i baksetet til tross for at førerstolen er trukket relativt langt bak.
Elbiler har vanligvis ingen brønn til føttene siden batteriene bruker plassen, dermed blir det luft under låret om man er en langbeint utgave i baksetet.
Ford har satset på lydplanke i bil, uvanlig løsning men meget god lydopplevelse.
Explorer betyr å utforske og med denne nye SUV-en fra Ford har man mulighet til dette med god bakkeklaring og også et alternativ med 4×4. Velg mellom fem kjøremoduser – Normal, ECO, Sport, Individuell eller Traction (kun AWD) – for å tilpasses ulike veier og forhold.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen