En del av den eventyrlige Sulland-historien

Sulland kan feire 40 årsjubileum. Bilkonsernet, med blant annet forretninger i Fredrikstad og Sarpsborg, er synonymt med en eventyrlig historie fra starten i 1984.

Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sulland Bil ble etablert på Gjøvik av Arvid Sulland i 1984. Arvid Sulland overtok skakkjørte Rimes Auto på Gjøvik. Siden har det vært en ekspansiv reise i bil-Norge.

12 000 ansatte
I dag har Sulland-gruppen ca. 1 200 ansatte. Sulland er representert med 38 forhandlere og har 14 ulike bilmerker i porteføljen.

Det er Arvid Sulland som styrer Sulland-skuta, slik han har gjort helt siden starten. Arvid Sulland har rundt 80 år, men er fortatt still going strong. Han besøker alle butikkene flere ganger i året og har begge henda på rattet både når det gjelder bil og eiendom.

Forsiktig med penger
-Jeg har alltid vært skrudd sammen slik at jeg ikke har brukt mer penger enn jeg har tjent. Et prinsipp har vært at en helst ikke skal bruke mer enn halvparten av det man har. Business handler gjerne om å være på rett sted til ett tid, sier Sulland i et intervju med Bilnytt.

Selv om Arvid Sulland stadig vekk er høvdingen i bilimperiet, har han gradvis sluppet til yngre krefter i familiene. Sønnene Øyvind og Aleksander er henholdsvis daglig ledere i Sulland Gruppen og Voyah-importøren Electric Way. Døtrene er ikke direkte involvert i bilkonsernet.

En gigant
Arvid Sulland skal være god for ca. to milliarder kroner. Omsetningen ligger på i underkant av ni milliarder kroner i året. Det er altså en gigant i norsk målestokk som i disse dager feirer 40 års jubileum.

Den driftige forretningsmannen får stadig spørsmål om når han skal gi seg. Det er uvanlig at folk på 80 år har så lange dager og like engasjert som Arvid Sulland. I tillegg til all egen virksomhet, har Arvid Sulland hatt styreverv i både Norges skiforbund og Norges Idrettsforbund.

Overtok i Østfold i 2017
-Vanskelig avgjørelse, men jeg har en åpen dialog med mine to sønner. Du må være villig til å legge ned mye jobb og til enhver tid være ajour på alle områder. Hvis ikke man holder tritt med utviklingen, er man raskt tatt av, sier Mr. Sulland.

I den lange historieboken med overtakelse av en rekke bilforhandlere over mesteparten av landet, dukket Arvid Sulland opp hos Stamsaas og Lars Erichsen i 2017. Det endte med at Sulland overtok Stamsaas i Sarpsborg, Fredrikstad og Moss samme år.

Bra i Sarpsborg
Sulland Sarpsborg omsatte for 340 millioner kroner i 2023, og er tilfredse med situasjonen. I år ser det enda lysere ut.

-Vi har solgt flere nybil i år, og spesielt gledelig er at det er solgt like mange dyre biler, altså til over en million kroner, i årets fem første måneder enn vi gjorde i hele fjor. Varebil-salget har også vært bra, det samme med bruktbil og ettermarked, sier daglig leder i Sulland Sarpsborg, Lasse Orring.

Gode rentekampanjer og nye modeller tilpasset markedet, bidrar til at Sulland Sarpsborg, har et godt grep om salget. I forbindelse med 40 årsjubileet hadde bilbutikken utstilling av eldre Ford-modeller, samt at det ble servert pølser, is og kaffe til folk som stakk innom.

Det er 45 ansatte hos Sulland Sarpsborg.

Sulland Fredrikstad
Hos Sulland Fredrikstad er situasjonen også ganske lys. Bruktbilene går unna, ettermarkedet fungerer bra og nybilsalget tar seg gradvis opp.

-Mange nye modeller og gode rentekampanjer gir konkrete resultatet, mener daglig leder, Ove Sten Hansen, som tror markedet vil ta seg opp ytterligere når det gjelder nybil.

Sulland Fredrikstad omsetter for ca. 400 millioner kroner og ar 35 ansatte.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen