-På steder med trivelige folk treffer du meg

Zundapp GTS vekker minner, dette bildet av Svein henger på hedersplassen i bua.

 

Bak «Værste» i Fredrikstad har bilentusiasten Svein Bjørge Olsen samlet en rekke godbiter. Svein traff vi på onsdagscruising i Halden, og hans grønne CMC «Fenderside» fra 1965 vekket vår interesse. Interesseområdet er langt bredere enn bare bil for Svein Bjørge Osen, som også elsker motorsykler samt at han tar vare på på nostalgiske gjenstander.

 

Ved ankomst legger vi merke til en 1978 El Camino på gårdsplassen. Svein er på plass med kaffekanna sammen med andre venner. Det viser seg at den pensjonerte taxi-eieren holder åpent hus med kaffe hver dag kl. 11.30, utendørs på sommeren og inne i…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Bak «Værste» i Fredrikstad har bilentusiasten Svein Bjørge Olsen samlet en rekke godbiter. Svein traff vi på onsdagscruising i Halden, og hans grønne CMC «Fenderside» fra 1965 vekket vår interesse. Interesseområdet er langt bredere enn bare bil for Svein Bjørge Osen, som også elsker motorsykler samt at han tar vare på på nostalgiske gjenstander.

 

Ved ankomst legger vi merke til en 1978 El Camino på gårdsplassen. Svein er på plass med kaffekanna sammen med andre venner. Det viser seg at den pensjonerte taxi-eieren holder åpent hus med kaffe hver dag kl. 11.30, utendørs på sommeren og inne i bua om vinteren. En uformell sammenkomst for naboer og venner.

 

Alt som brummer…
-Samtalen dreier seg trolig mest om bil under kaffeslabberaset?
-Nei, for jeg er glad i alt som brummer, så samtalene dreier seg om alle tenkelige tema, inkludert å løse verdensproblemene, sier Svein Bjørge Olsen.
-Denne faste kaffestunden er sosial, men vi har også en fredagsjeger i bua enkelte ganger og i høst er det rakfisklag med fisk fra Valdres på programmet. Vi har et trivelig bomiljø her, dugnad ved Glombo brygge i går var hyggelig, der har vi en strand med bålpanne og en rekke sitteplasser, hvor vi samles om sommeren.

 

Bua på hjemmebane
I bua hjemme finner vi Tandberg spolekassettspiller med tidsriktig musikk, bilder fra Cruising og en rekke bilder av motorsykler sammen med et gammelt Glomboveien-gateskilt. Bua er alle bilentusiasters drøm, men man må rive seg løs, for 1965 GMC Pickup var oppdraget.
– Du må se i naborommet også, insisterer Svein, for der åpenbarer det seg en A-Ford fra 1931.

 

-Denne modellen har normale pedalsett og dermed helt grei å kjøre. Bilen har blant annet blitt brukt til bryllupskjøring. Bilen går på et gammelt Sarpsborg-skilt selv om den ble kjøpt på Enebakkneset.
-Sarpsborg-skilt i Fredrikstad?
– Jeg er fleksibel, medlem i Halden Street og Cruising Club, Borg motorhistoriske Club i Sarpsborg, Veteran Classic Dalsland, Norsk «A» Modell Klubb, Buick Club of Norway og svipper gjerne innom Early Bird treffet i Sarpsborg også. På steder med trivelige folk, der treffer du meg.

 

Videre
Pick upen vi jakter, står i garasjen sammen med en Buick Wildcat Convertible som sprer lykke hos to personer. Den første var kona til selger på Vinstra som var overlykkelig da Svein kjøpte denne bilen, endelig fikk hun garasjeplassen sin tilbake. Hun slapp å skrape is i vinterhalvåret og Svein ble den lykkelige eier av en klassiker med 455 Big Block.

 

Buicken med 370 hester pynter opp Sveins nostalgiske garasje sammen med en rekke samleobjekter og bilder fra motorsykler som har vært i hans eie. Motorsykkelen Triton er en Triumph i Norton ramme, 1939 Norton 16H, 1956 Norton ES2 og Norton Comando fra 1972 ble solgt. Tre av motorsyklene står nå på museum i Tyskland.

 

1965 GMC Pickup
Denne bilen ble kjøpt lokalt, og Svein forteller videre:
– Egentlig var jeg ikke på jakt etter flere biler, men etter en prøvetur forandret jeg mening. Pickup fra 60-tallet innehar vanligvis dårlig komfort, og en 60-tall Pickup var en gårdsbil man brukte i arbeid, hvor konstruksjonen var dimensjonert for last, men denne fungerer meget bra med automatgir og passe stor V8. Bilen er godt i varetatt og det meste av slitedeler er nye.

 

-Er du på jakt etter flere biler?
– Nei, men når man er en del av bilmiljøet, så er det ikke godt å vite hva som dukker opp. Jeg burde vel lært av Buick-kjøpet, for nå er det jeg som må skrape is på bruksbilen vinterstid, humrer Svein Bjørge Olsen.

 

Slik ble lemmen sikret på den tiden, nostalgi i alle detaljer.

 

Svein eier også en A-Ford fra 1931 med gamle B-skilt fra Sarpsborg, men bilen ble kjøpt på Enebakkneset.

 

Svein liker seg best i bakgrunnen i verkstedet med egen løftebukk og en rekke bilder fra forskjellige biler og motorsykler i hans eie.

 

Flyttbar løftebukk er et praktisk verktøy i garasjen.

 

8-spors kassetter er nærmest utdødd på markedet, men 8-spor var standard i mange amerikanske biler fra 1963 til (Compact Cassette) Philips overtok med 4-spors.

 

Buick med mektig motor, 455 cid på 370 hk. 7,4 liter motorvolum for de uinnvidde.

 

Rent og ryddig verksted er en drøm for alle entusiaster, legg merke til et nostalgisk musikkanlegg her også.

 

Triton på Norton ramme, 1939 Norton IGH, 1956 Norton ES2 og Norton Comand fra 1972 har vært i Sveins eie, bildene vekker minner.

 

Sveins 1965 GMC Pickup ble solgt ny i Texas, forhandleren laget like godt dette skiltet som reklame for salgsstedet.

 

General Motors Truck Company (GMC) fra 1965 avbildet ved Glombo brygge med utsikt over Glomma.

 

Nostalgisk lokale hvor venner og bilfolk møtes vitner om en langvarig samling av effekter. Tidsriktig musikk strømmer ut fra en Tandberg spolebåndspiller som vekker minner fra svunne tider. Skiltet «spytting forbudt minner gjester på at det skal være orden i bua.

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen