Tillatt mønsterdybde kan være dødelig

Continental TechShow 2019 auf dem ADA Fahrsicherheitszentrum

 

Det tyske bilmagasinet AutoBild har testet bremsing på våt vei og resultatet er nedslående. Forskjellen på bremselengden mellom et nytt dekk og et med minste tillatte mønsterdybde kan være dødelig, mener norsk dekkekspert.

 

Mønsterdybden er det mest avgjørende i forhold til hvor mye vann et dekk klarer å drenere, og jo mindre mønsterdybde du har på dekket ditt, jo større er sjansen for å få vannplaning. Når en bil vannplaner mister sjåføren kontrollen på både bremsing og styring.

 

I en test utført av det anerkjente tyske bilmagasinet AutoBild nylig, kommer dette tydelig frem. AutoBild brukte en…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Det tyske bilmagasinet AutoBild har testet bremsing på våt vei og resultatet er nedslående. Forskjellen på bremselengden mellom et nytt dekk og et med minste tillatte mønsterdybde kan være dødelig, mener norsk dekkekspert.

 

Mønsterdybden er det mest avgjørende i forhold til hvor mye vann et dekk klarer å drenere, og jo mindre mønsterdybde du har på dekket ditt, jo større er sjansen for å få vannplaning. Når en bil vannplaner mister sjåføren kontrollen på både bremsing og styring.

 

I en test utført av det anerkjente tyske bilmagasinet AutoBild nylig, kommer dette tydelig frem. AutoBild brukte en Volkswagen Golf med ulike typer dekk i dimensjonen 225/45 R 17 på et veldig vått underlag. Resultatene var sjokkerende.

 

Fra 80 km/t oppnådde AutoBild den korteste bremselengden med nye Continental-dekk, og bilen stoppet etter 25,8 meter. Med dekk hvor mønsterdybden var slitt ned til 3 millimeter var bremselengden 31,0 meter, mens dekk med minste tillatte mønsterdybde på 1,6 millimeter hadde en bremselengde på 36,2 meter, hele 10,4 meter lenger enn det nye dekket.

 

Verre ble det i 120 km/t med samme type bil. Da brukte testteamet 59,1 meter på å stoppe med helt nye dekk, 124 meter med dekk med 3 millimeters mønsterdybde og hele 154,9 meter med 1,6 millimeters mønsterdybde. En forskjell på hele 95,8 meter!

 

– Dette bekrefter det vi har sett i tidligere tester gjennom mange år. Forskjellen på nye og utslitte dekk er enorm, og vi anbefaler ingen å kjøre med dekk som har kun 1,6 millimeters mønsterdybde. I testen til AutoBild hadde bilen med de mest utslitte dekkene en hastighet på 106 km/t da den passerte punktet hvor bilen med de helt nye dekkene hadde stoppet. Det sier seg selv at det kan få et dødelig utfall, sier produktsjef hos Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

 

Sjekk dekkene nå
Mange legger om til sommerdekk i disse dager, og Knudsen ber alle sjekke mønsterdybden på dekkene sine.

 

– Bruk en linjal eller en mønsterdybdemåler som du får hos din lokale dekkforhandler. Mønsteret måles på innsiden, midten og utsiden av slitebanen på dekket, og dette bør helst gjøres tre-fire forskjellige steder på dekket. Er mønsterdybden under 3 millimeter anbefaler vi å bytte dekk. Dette dreier seg om trafikksikkerhet.

 

I Continental har vi en visjon som heter Vision Zero, hvor vi jobber for en fremtid uten ulykker, skadde eller drepte i trafikken. For å oppnå det er gode dekk helt avgjørende.

 

Knudsen er kritisk til at det er tillatt å kjøre med sommerdekk som har så lite som 1,6 millimeters mønsterdybde.

 

– Vi som jobber med dekk til daglig vet hvor farlig det er å kjøre med slike dekk, og anbefaler alle å bytte lenge før de er nede på den mønsterdybden. Det er rart det er tillatt, i likhet med at det fortsatt er tillatt å kjøre med piggfrie vinterdekk gjennom hele sommeren. Det er også farlig, og burde heller ikke vært tillatt, avslutter Knudsen.

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen