Bilfag, lærlinger og rekruttering

Bård Ingolf Ileby er daglig leder av Opplysningskontoret for bilfag Østfold.
Bård Ingolf Ileby er daglig leder av Opplysningskontoret for bilfag Østfold.

 

Bil, bilfag, lærlinger og rekruttering. Daglig leder for Opplæringskontoret Bilfag Østfold, Bård Ingolf Ileby er opptatt av å gjøre fremtiden så interessant og lys som mulig for unge mennesker som ønsker å få en utdannelse som fagarbeidere innen bil og båt.

 

Tekst og foto: Øivind Karlsen

 

-Det er en interessant jobb å kunne gi våre over 130 lærlinger god opplæring og oppfølging i hele læretiden. Målet vårt er å bidra til at de har de beste forutsetningene til å bestå fagprøve eller kompetanseprøve. I tillegg arbeider…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Bård Ingolf Ileby er daglig leder av Opplysningskontoret for bilfag Østfold.

 

Bil, bilfag, lærlinger og rekruttering. Daglig leder for Opplæringskontoret Bilfag Østfold, Bård Ingolf Ileby er opptatt av å gjøre fremtiden så interessant og lys som mulig for unge mennesker som ønsker å få en utdannelse som fagarbeidere innen bil og båt.

 

Tekst og foto: Øivind Karlsen

 

-Det er en interessant jobb å kunne gi våre over 130 lærlinger god opplæring og oppfølging i hele læretiden. Målet vårt er å bidra til at de har de beste forutsetningene til å bestå fagprøve eller kompetanseprøve. I tillegg arbeider vi med rekruttering til yrket, og jakter hele tiden flere motiverte lærlinger og lærekandidater, forteller Bård I. Ileby.

 

Lang erfaring

Og Bård Ileby har opparbeidet seg en lang erfaring i dette yrket. Han har jobbet i Opplæringskontoret Bilfag Østfold siden 2000. I 18 år har Bård stått på for å skape rekruttering og optimale muligheter for unge fremadstormende mennesker med lyst og vilje til å få seg en jobb i bransjen.

 

-Det har skjedd mye på 18 år, og vi forsøker hele tiden å være i forkant eller i alle fall på høyde med utviklingen. Vi er fem ansatte ved kontoret og er drevet av medlemsbedriftene innenfor bil-, båt- og MC-bransjen. Dette innebærer et tett samarbeid med bedrifter, skoler og fagopplæringen i Østfold fylkeskommune. Det blir en del reising rundt om i fylket med oppfølgings- og vurderingsmøter. Kontakt med ungdommer er prioritert. Vi ønsker at de skal utvikle seg og få riktige holdninger i arbeidslivet. Yrkesorientering på ungdomsskoletrinnet og på VG1 og VG2 før de blir lærlinger er også viktigere enn noen gang.

 

En 1961-modell Volvo Amazon skinner om kapp med sola. Dette er en investering for Bård, som sammen med kona Liv-Inger og gjerne hunden Phoebe kjører litt lengre turer om sommeren.

 

 

Endret teknologi

-Teknologien endrer seg, og en justert læreplan i bilfaget lette kjøretøy tar mer hensyn til ny bilteknologi og alternative drivstoffkilder. Dette må vi ha med i planene våre, og i disse dager har vi startet et kurs med fokus på lading av el-bil for forhandlere og bilselgere – og mange har meldt sin interesse, sier Bård I. Ileby.

Opplæringskontoret Bilfag Østfold AS holder til i Trøskenveien 36, Sarpsborg, i Husqvarnas lokaler. Det ble stiftet i 1995, og det kan rekrutteres lærlinger i bilfaget lette kjøretøy, bilfag tunge kjøretøy, motorsykkelfaget, motormekanikerfaget, bilskadefaget, billakkererfaget, chassispåbyggerfaget, hjulutrustningsfaget, reservedelsfaget, komposittbåtbyggerfaget, salgsfaget og kontor- og administrasjonsfaget.

 

Studerer igjen

-Det blir mye jobbing. I tillegg til å være daglig leder er jeg engasjert ti prosent som sekretær ved Østfold Bilbransjeforening. Før jeg startet her var jeg på vei i en helt annen retning. Jeg arbeidet ved Institutt for samfunnsforsking i Oslo, og lurte seriøst på om jeg skulle gå videre og bli samfunnsforsker. Men innså at jeg er for utålmodig med slik arbeid. Vil ha resultater, og ønsket å jobbe med unge mennesker. Det i tillegg til at jeg alltid har vært veldig bilinteressert førte til en søknad til daglig leder-stillingen i Bilfag. I dag har jeg likevel tatt opp studier igjen, og pedagogikk står på agendaen. Det er ganske morsomt.

 

Volvo

Selv om Bård jobber mye -og har startet med studier, har han tid til andre ting. Ettersom bil og spesielt Volvo ligger hans hjerte nær, ble det til en investering som opptar ham mye- spesielt om sommeren.

 

-Jeg kjøpte en Volvo Amazon 1961-modell med en B 16-motor. Den var i god kjørbar stand da jeg hentet den på Årnes, men jeg gnikker og gnur på den for at den skal skinne -og gjør noen justeringer. Jeg er ganske fornøyd med resultatet. Kona og jeg var i Grimstad i fjor sommer, der den en gang trillet ut som nybil -og til sommeren planlegger vi en tur rundt Mjøsa. Må jo bruke bilen litt, og vi synes det er trivelig å kjøre litt rundt med den.

 

Kirken

-Når jeg ikke arbeider med bilfag eller egen doning bruker jeg en del tid hjemme med kone og hunden Phoebe. Er også litt engasjert i Petrikirken på Kjølberg, der jeg er med i en programkomite, ordner med tjenestelister, sørger for lydmiksing når det er behov og sitter i en blomsterkomite. Jeg er veldig glad i musikk, og har tidligere sunget i kor. Dessuten er jeg samfunnsinteressert -og spesielt opptatt av det som skjer i Norge.

 

Legger til rette

I jobbsammenheng skjer det spennende ting fremover. I tillegg til å opprettholde og videreutvikle kjerneområdene er Bård og hans kolleger opptatt av å legge til rette for gode el-ladingskurs, kurs i forbrukerrett for bilselgere og de som selger verkstedtjenester.

 

-Vi opererer i hele Østfold og har 170 bedrifter å forholde oss til totalt. Det er ikke så store forskjellen i fylket. Behovet er ganske likt. I noen områder er det færre bilforretninger, men kanskje flere frittstående verksteder, og kulturen i byene og tettstedene kan være litt forskjellig. Men vårt hovedbudskap er likt over hele linja, sier Bård Ingolf Ileby.

 

  • Bård Ingolf Ileby
  • Alder: 44 år
  • Stilling: Daglig leder opplæringskontoret Bilfag Østfold, sekretær i Østfold Bilbransjeforening.
  • Sivilstatus: Gift med Liv-Inger
  • Bolig: Torp
  • Fritid: Volvo Amazon, med i Petrikirken

 

Det blir mye kontorjobbing for Bård Ingolf Ileby.

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen