Fra crossover til SUV

 

Peugeots sjefsdesigner Gilles Vidal har designet nye Peugeot 3008 – med et enestående resultat. Tidligere var Peugeot 3008 en ren crossover. Nå er SUV-ens DNA forsterket, selv om ingen av utgavene leveres med firehjulstrekk. Dette skjer først i 2018.

Peugeot 3008 kommer da som ladbar hybrid med elektromotor på bakhjulene. Utvendig design er maskulint og elegant. På vår hvite utgave bryter de forkrommede detaljene og taklist i rustfritt stål hvitfargens monotonitet.

 

Herlig førermiljø

Innvendig møter vi et herlig førermiljø, hvor det også er hentet inspirasjon fra andre merker. Girspaken er ganske lik BMW designmessig og betjeningsknappene kan…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Peugeots sjefsdesigner Gilles Vidal har designet nye Peugeot 3008 – med et enestående resultat. Tidligere var Peugeot 3008 en ren crossover. Nå er SUV-ens DNA forsterket, selv om ingen av utgavene leveres med firehjulstrekk. Dette skjer først i 2018.

Peugeot 3008 kommer da som ladbar hybrid med elektromotor på bakhjulene. Utvendig design er maskulint og elegant. På vår hvite utgave bryter de forkrommede detaljene og taklist i rustfritt stål hvitfargens monotonitet.

 

Herlig førermiljø

Innvendig møter vi et herlig førermiljø, hvor det også er hentet inspirasjon fra andre merker. Girspaken er ganske lik BMW designmessig og betjeningsknappene kan være inspirert fra DS. Setene er typisk franske med romslig bue på sitteputen, uttrekkbar for langbeinte passasjerer er sitteputen også.

Vi tar plass og kjører den elektrisk justerbare førerstolen helt frem, høyrebeinet har ingen hinder i «tunnelen». Dette er meget viktig for undertegnede som vanligvis må flytte sete langt frem når man har storvokste personer i baksetet.

Tilbake i normal sittestilling merker vi at det lille rattet har blitt kappet på toppen for å gi bedre utsikt til de digitale instrumentene. Digitale instrumenter har den fordelen at de kan personaliseres, slik at du kan velge hvilken informasjon som vises på de 12.3 tommers digitale instrumentene.

 

i-Cockpit

Peugeots patenterte førermiljø med navn i-Cockpit, er rensket for alle unødvendig betjeningsknapper. Alt er flyttet til navigasjonsskjermen, hvor norsk språk er på plass for første gang.

Peugeot 3008 i-Cocpit er logisk utformet, slik at den er betjeningsvennlig. Ute på motorveien ønsket vi å deaktivere aktiv filskift-varsler siden denne assistenten drar i rattet; et trykk på de fly-inspirerte «Toggle Switches» og et trykk på berøringsskjermen, så ble assistenten deaktivert.

 

Fransk identitet

Franske biler har vanligvis ulogiske løsninger på betjeningssiden. Det ulogiske finnes ikke i dag siden alle funksjoner er logisk plassert og det er enkelt å finne frem.

Peugeot 3008 gir deg en formidabel kjørekomfort. Det er vanskelig å beskrive akkurat den følelsen nye 3008 gir på veien. Man må bare prøvekjøre selv, for å merke hvordan det lille rattet passer, slik at fører blir i ett med veien. Et meget behagelig understell gir deg lyst til kjøre langt.

 

Klar forbedring

Førersetet, som vi var litt skeptisk til i utgangspunktet med tanke på utforming, ble en god venn etter et par timer på veien. Vår 120 hk dieselmotor fungerer godt sammen med en herlig TMP sekstrinns automat fra Aisin, automaten er en stor forbedring i forhold til det forrige EMG-automatgiret som gikk i tenkeboksen ved hvert eneste girskift.

Det eneste jeg savner på demobilen er mer motorkraft, med 120 hk går 0-100 km/t på 11,6 sekunder. Dette er mulig siden man kan velge blant et rikholdig utvalg av bensin og dieselmotorer fra 100 til 180 hester. Peugeot 3008 har også oppgradert med ny teknologi i form av HI-Fi focal lydsystem fra Focal som kommer godt frem siden 3008 er bedre støydempet en tidligere. Informasjonsteknologien er ivaretatt av Mirror Screen på berøringsskjermen, i tillegg lades kompatible telefoner trådløst. Navigasjonen er tredimensjonal med gratis oppdatering.

 

Grip control

Siden modeller med 4×4 ikke er på markedet satser Peugeot på Crip control isteden. Man kan velge forskjellige kjøremodus tilpasset flere forskjellige underlag og gir maksimal fremkommelighet.

En annen smart assistent er nedstigningsassistent som sørger for å ta den trygt ned bratte bakker og når vi er inne på kjøreassistenter, så må vi bemerke at nye Peugeot 3008 har tatt sikkerheten på alvor med en pakke av gode sikkerhetssystemer som gir føreren en slags sjette sans.

 

Konklusjon

Vi har tidligere kjørt biler som er nesten perfekte i den øvre prisklasse, det er derfor uvanlig at man får samme følelse i Peugeot 3008 med folkelig pris. I tillegg har Peugeot 3008 en egenart med tøff utvendig design og en velfungerende innvendig i-Cockpit. Det eneste på ønskelisten denne gang var mer krefter og det får du ved å velge 150 eller 180 hk motor.

 

 

Fakta

Peugeot 3008

Motor: R4 diesel

Slagvolum: 1,6-liter

Effekt: 120 hk

Moment: 300 Nm

Gir: 6-trinns automat

0-100 km/t: 11,6 sekunder

Toppfart: 185 km/t

Forbruk blandet: 0,42 l/mil

Co2 utslipp: 108 g/km

Egenvekt: 1.315 kg

Tilhengervekt: 1.300

Lengde: 4,44 m

Bredde: 1,84 m

Høyde: 1,62 m

Akselavstand: 2,67 m

Utstyrsnivå: GT Line

Bagasjeroms volum: 520/1.482 liter

Pris fra: Kr 302.400,-

Pris prøvekjørt utgave: Kr 373.900,-

 

 

AdBlue brukes til å redusere NOx-utslipp i kjøretøy med SCR-teknologi. AdBlue omdanner skadelig NOx fra dieseleksosen til harmløst nitrogen og damp og reduserer derfor betraktelig utslippene av nitrogenoksider (NOx).

 

Peugeot 3008 har kompakte mål. Lengden er på 4,44 m, likevel rommer bagasjerommet 520/1.482 liter.

 

Rent og delikat interiør som er meget betjeningsvennlig. Alle unødvendige knapper er flyttet til berøringsskjermen og materialkvaliteten har også hevet seg et par hakk fra utgående modell.

 

Fly inspirerte «Toggle Switches» er de eneste knappene i 3008, lekker design passer godt til Peugeots i-Cockpit-løsning.

 

Førermiljøet er preget av et usedvanlig lite ratt, i år har man også kappet av toppen slik at vi har bedre utsikt.

 

Hanskerommet slipper nå ut duft, dette er ekstrautstyr og det ville vært fint om man bevarte nybillukten hele tiden med riktig duft-dispenser.

 

Peugeots panorama soltak kan nå åpnes akkurat som en vanlig takluke.

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen