Audi A4 – Helt ny

Denne gangen er det ikke en facelift vi er vitne til, men en helt ny bil med samme modellnavn. Audi A4 er femte generasjon A4. Modellen ble lansert i 2007 og nå lages den på en ny MLB Evo -plattform. Det er ikke lett å få øye på de helt store forandringene selv om ca. 90 prosent av bilen består av nye elementer.

Audi konsentrerer seg om å forbedre istedenfor å forandre. Vekten er redusert med 120 kilo, likevel er det langt bedre plass for passasjerer og bagasje enn i tidligere utgaver av A4. Denne modellen kan…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen er det ikke en facelift vi er vitne til, men en helt ny bil med samme modellnavn. Audi A4 er femte generasjon A4. Modellen ble lansert i 2007 og nå lages den på en ny MLB Evo -plattform. Det er ikke lett å få øye på de helt store forandringene selv om ca. 90 prosent av bilen består av nye elementer.

Audi konsentrerer seg om å forbedre istedenfor å forandre. Vekten er redusert med 120 kilo, likevel er det langt bedre plass for passasjerer og bagasje enn i tidligere utgaver av A4. Denne modellen kan faktisk stjele kunder fra A6.

 

Kraftig forbedret

På motorveien merker vi at nye Audi A4 er kraftig forbedret på støy. Dempningsteknikk er Audi svært dyktige på, selv om det er et stykke opp til det ekstremt lave støynivået i Q7, men når vi tar innstegsprisen på kr. 374,300-. i betraktning, er dette en bil som er perfekt på motorveien.

I bytrafikken forvandler Audi A4 seg til å bli en lettkjørt bybil. Det er vanskelig å analysere hvorfor, men styringen er akkurat passe myk. Automatkassen har jo blitt utviklet over tid og den er så finstemt at kombinasjonen av styring og gir medfører at romslige A4 er lett å håndtere i bytrafikk.

 

Topp utstyrt

Det er lett å bli overveldet over alt tilgjengelig utstyr på demobilen. Fabrikken ønsker som vanlig å vise frem alt ekstrautstyret. Audi Matrix LED hovedlykter har et krystallaktig lys som gir svært god og jevn belysning av veibanen. Dette lys-systemet er helt automatisk, man behøver ikke å blende ned hovedlysene og bilen sørger selv for optimalt lys i alle situasjoner.

Slik kan vi fortsette med å liste opp nyheter, men vi skal nøye oss med et par smakebiter hvor informasjonsteknologien blir stadig blir viktigere. Audi A4 er fullt integrert med de nye systemene, Audi smartphone interface (ekstrautstyr) gir deg Apple Car Play og Android Auto i bilen. Audi virtual cockpit gir deg full oversikt over ulik informasjon. Det blir enklere å foreta bilinnstillinger samt bruke navigasjon, telefon, Audi connect og media.

 

Fortvil ikke

Selv om demobilen denne gang var fullspekket med utstyr og koster kr. 705.716.- er det ingen grunn til å fortvile over prisnivået. En helt greit utstyrt Audi A4 koster ca. 50.000 over startprisen, da snakker vi om ca 420.000 for en romslig familiebil i Premium-segmentet.

Man må riktignok gi avkall på kombinasjonen Quattro og Stronic- automaten. 4×4 systemet Quattro er basert på permanent firehjulstrekk hvor 60 prosent av kreftene går til bakhjulene og 40 prosent foran. Det må ikke forveksles med andre 4×4 system, hvor det er drift på framhjulene til vanlig og kreftene skyves bakover ved hjulspinn.

 

Quattro

Quattro systemet ble behørig testet under prøvekjøringen. Bilen tar seg virkelig godt frem, men vi må også trekke frem kjøregleden med Quattro. Audi A4 Quattro minner litt om en bakhjulsdreven bil på veien siden 60 prosent av kreftene altsångår til bakhjulene.

Det er bare å konstatere at Audi har lang fartstid i Premium-segmentet og med alle forbedringene på nye A4, så styrker de sin posisjon betraktelig. Denne bilen er god i svingene, meget behagelig på motorveien og lettkjørt i byen. Alle ønsker blir oppfylt.

 

Motorene i nye Audi A4

Syv motorer, ett prinsipp: Mindre drivstofforbruk og mer effekt.

Sammenlignet med forrige modell, har drivstofforbruket blitt redusert med opptil 21 prosent, mens effekten er økt med inntil 25 prosent. Siden Audi A4 har blitt ca. 120 kilo lettere vil motorene i praksis føles sterkere enn tidligere.

Vår 190 hk dieselmotor føltes kvikk, faktisk så savnet vi ikke mer effekt. Det er også kraftigere alternativ i form av 2.0 252 hk TFSI motoren som går 0 til 100 km/t på bare 6 sekunder, 3.0 TDI 218 hk akselererer fra 0 til 100 km/t på bare 6.4 sekunder og fortsetter til den når topphastigheten på inntil 250 km/t.

 

Konklusjon

Audi konsentrerer seg om å forbedre istedenfor å forandre nye A4, selv om nesten 90 prosent av bilen består av nye deler er selve identiteten godt bevart. A4 har blitt større, nå er det bedre plass til passasjerer og bagasje enn tidligere. Samtidig er vekten dramatisk redusert ved hjelp av lettvektsmaterialer. 2016-utgaven av Audi A4 har tatt et langt steg fremover i den teknologiske utviklingen.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen