Unødvendig å skjule feriekosen på sosiale medier

Oppdateringer på sosiale medier er det nye postkortet. Kos deg på ferie, og del hva du opplever. Men pass på å gjøre noen lure grep hjemme først, oppfordrer If. Bildet er fra Macao. (Foto: If)

Det er en myte at kriminelle saumfarer sosiale medier på jakt etter boliger til innbrudd i ferien, hevder forsikringsselskapet If. Men det er én ting du må huske på.

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble det meldt inn 38 294 saker knyttet til innbrudd og tyverier fra privatboliger her i landet til forsikringsselskapene. Det rundt 600 flere tilfeller enn året før. Det viser skadestatistikken til bransjeorganisasjonen Finans Norge.

– Folk som tror innbruddstyvene tråler Facebook, Instagram og Snapchat nå i sommerferien, kan ta det med ro. Vi har aldri fått inn innbrudd hvor det har vært mistanke om at sosiale medier har vært overvåket i forkant, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Likevel innrømmer Clementz at forsikringsselskapene tidligere advarte mot å poste feriebilder på Facebook.

– Dette var for 12-15 år siden. Vi advarer ikke lenger, nå har vi mer erfaring. Tyvene jobber på andre måter når de finner fram til boliger hvor de ønsker å bryte seg inn, for eksempel å rekognosere i nabolag, sier Clementz.

Lurt å ikke la alle se

Inntrykket til If er at folk flest er flinke til å styre tilgangsnivåene på sine sosiale medier. Bevisstheten om hvem som får se hva er blitt betraktelig høyere de siste årene, mener forsikringsselskapet.

– Bare du passer på at du ikke har en vidåpen, offentlig profil med tilgang på allverden, er mye gjort. Det er lurt å ha et aktivt forhold til hvem som kan se postene, men kanskje ikke først og fremst fordi innbruddstyver kan gå inn på dine sosiale medier, sier han.

– Har du en hyggelig ferie, del den gjerne med dine SoMe-venner. Sosiale medier er jo det nye postkortet. Oppdateringene dine kommer frem der og da, ikke to uker etter at du er hjemme igjen fra sommerferien, sier kommunikasjonssjefen i If.

Pass på mistenkelig oppførsel

– Én av ønskedrømmene til innbruddstyver er hus med høye tujahekker rundt, for der kan de nærmest jobbe uforstyrret. Begrenset innsyn gir gode arbeidsforhold for kriminelle, sier han.

If mener at det lureste du kan gjøre for å unngå innbrudd, er å være en god nabo:

– Hjelp hverandre med å ta inn posten, og legg gjerne litt søppel i naboens søppelkasse hvis vedkommende er borte. Og så er det smart å følge med litt ekstra i nabolaget: Meld fra til politiet hvis du oppdager personer eller biler du mistenker kan være ute på rekognosering for å finne mulige steder å gjøre innbrudd. Ikke prøv å konfrontere personene selv, sier Clementz.

Har du alarm, bør du tenke på at du har sensorer også i andre etasje. Det har vært flere innbruddsraid opp gjennom årene hvor tyver har kommet inn i boligen via stige, opplyser If.

Artikkelen fortsetter under annonsen