Vakrere kan det knapt bli

Et besøk i Rottneros Park i Värmland er godt for både for kropp, sjel og sinn. Vakrere enn dette kan man knapt oppleve på en god vår- eller sommerdag på «våre» breddegrader.

Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Parken ligger i det vesle tettstedet Rottneros i Sunne kommune i fylket Värmland. Det tar drøyt en time å kjøre om du for eksempel befinner deg i solbyen Karlstad.

 

Blomster og skulpturer
Rottneros er en blomster- og skulpturpark, som i all hovedsak ble utviklet i midten av 1900-tallet av eieren Svante Påhlson. Han hadde ikke noen egen, stor generalplan på hvordan parken skulle bli seende ut. Ideene, blomstene og skulpturene kom til gradvis, men tro ikke at parken er rotete av den grunn.

 

Rottneros Park er ryddig med flotte turveier, blomsterarrangement, fonyenter og ikke minst skulpturer.

 

Parken er delt inn i soner som alle har sitt eget navn og særpreg. Vi kan nevne Ôrtagården, Rosengården, Dianaparken, Skulpturgården, Strandparken, Blomsterträdgården, Sinnenas oase for ettertanke og refleksjon, Kungens Trädgård, Herrgården og Spegeldammen, for å nevne noe.

 

Gustav Vigeland
Spesielt interessant for oss nordmenn er Vigelandsplatsen, der skulpturen «Skremt» er plassert. Svante Påhlson kjøpte skulpturen for 70 år siden av den norske kunstneren, Gustav Vigeland under tvil. Park-eieren var nemlig ikke så begeistret for granitt som materiale, men han lot seg overtale.

 

I dag er Vigelandsplatsen en stille og fredelig plett i parkens sydvestre hjørne. Det er alltid skyggefullt og avslappende å ta en pust i bakken her. Tidligere ble blomsterbedene her fylt med sommerblomster i norske farger, rødt, hvitt og blått. Nå er disse blomstene skiftet ut med planter som i større grad trives i skyggen.

 

Du kan bruke en hel dag i den store, vakre parken, hvis du ønsker. Et par-tre timer, er det minste tidsforbruket du kan beregne om du skal få et skikkelig utbytte av opplevelsen. Det er til en viss grad en handikapvennlig park med tanke på rullestolbrukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen