Når du lander på Madeira, er det som om du stiger inn i et vilt landskap. Klippene som stuper i havet, de høye fjellene og den uendelige grønne vegetasjonen setter seg fast i minnet. Befolkningen er langt roligere enn vi er vant med fra sydeuropeere – faktisk ganske lik vårt nordiske lynne, selv om øyas befolkning er etterkommere av en rekke folkeslag, inkludert pirater. Går vi et par hundre år tilbake i tid, flyktet nonnene fra piratene i havnebyen Funchal og bosatte seg i en utilgjengelig by i innlandet. Denne byen er i dag kjent som Nonnebyen.
Funchal – hjertet av Madeira
Vi bodde i utkanten av Funchal, hovedstaden på Madeira. Hotellet lå i gangavstand til sentrum for de spreke, men det var langt raskere å bruke buss ned til bykjernen og havnen. Byen er en perfekt blanding av gammel sjarme og moderne livsstil. Langs de smale brosteinsgatene finner man fargerike markeder, som Mercado dos Lavradores, hvor friske frukter og blomster frister sanseinntrykkene.
Man kan bruke gondolbanen til toppen av fjellet og nyte utsikten, hvor havet møter fjellene under oss. Eller man kan hoppe av gondolen ved første stopp for å oppleve den tropiske hagen. Funchal oppleves enklest ved å bruke apostlenes hester – en kompakt by hvor det meste er i gangavstand. Er man heldig, vil man finne skjulte steder. Vår spasertur langs havnepromenaden stoppet i en gårdsplass, men ved å fortsette rundt hjørnet fant vi en restaurant med utsikt og bademuligheter som var nærmest helt skjult.
Lokalbefolkningen samlet seg på dette stedet, uten stor påvirkning fra turister. Etter noen dager i gatelangs kan man bare bekrefte at byen har alt fra bortgjemte restauranter i gamlebyen for lokalbefolkningen, til hovedgaten med shoppingmuligheter, og ikke minst et meget behagelig klima hvor man kan nyte sommer hele året.
Botanisk hage
Vi tok buss opp til den botaniske hagen, hvor man har utsikt til de sjarmerende husene som klamrer seg fast i åssiden. Der lever lokalbefolkningen rolige liv med utsikt over byen og bratte skrenter. En spasertur gjennom den botaniske hagen i Funchal var et høydepunkt. Hagen er som en frodig oase, hvor man kan gå seg vill i stier som fører til skjulte hjørner fylt med alt fra imponerende palmer til tropiske blomster. Det finnes også en restaurant med forfriskninger som man kan nyte sammen med utsikten.
Levada – Vandre på Madeiras levadas
Madeira er berømt for sine «levadas», et nettverk av kanaler som ble bygget for å frakte vann til de avsidesliggende områdene på øya. Å vandre langs levadene gir en helt spesiell opplevelse. Spaserturer er populært, og man ser turister med ryggsekk overalt. Når man reiser fra sentrum og opp i fjellene, kan man nyte vill natur med høye fjell og store juv. Levada do Caldeirão Verde er en av de mest populære turene, og det er lett å forstå hvorfor. Den storslåtte naturen rundt oss var helt magisk.
Cabo Girão
Et annet høydepunkt er turen til Cabo Girão, en av verdens høyeste sjøklipper, som rager 580 meter over havet. Den dramatiske utsikten fra klippen er helt uforglemmelig, og det er også her du finner Madeiras berømte «Skywalk» – en glassbro som strekker seg ut over kanten, hvor du kan få en rett ned utsikt til havet under deg. Enkelte vil trolig savne en tradisjonell sandstrand, men på Madeira har man i stedet laget saltvannsbasseng og tilhørende klipper hvor man kan ligge og nyte solen samt en behagelig sval bris. Slike steder er tilgjengelig for hotellets gjester, men det finnes også offentlige områder med badevakt.
Madeiras kulinariske opplevelse
En annen skatt på Madeira er øyas kulinariske scene. Den berømte Madeiravinen har en historie som strekker seg flere hundre år tilbake, og den har en helt særegen smak. Vanligvis får man et glass vin som velkomstdrink på de gode spisestedene. Den kraftige smaken, med et innslag av tropisk frukt, er perfekt til de lokale rettene.
Vi testet Espetada, en saftig biff som grilles på et stort spyd, og serveres med en side av poteter og grønt – en virkelig smaksopplevelse for kjøttelskere. Den var mør og perfekt tilberedt, så vi testet denne retten på flere restauranter i løpet av ferien. Øya er også kjent for sin fisk, særlig den tradisjonelle retten «bacalhau» – tørket og saltet torsk – som finnes i mange varianter. Mange restauranter serverer også Espada, en dypvannsfisk fra Madeira som lever på 2000 meters dyp. Den er stygg, men har helt hvitt kjøtt og er uten bein. Denne retten er spesifikk for øya og et must ved et besøk.
Karneval
Madeira og karneval henger sammen, og vi har opplevd denne folkefesten ved to anledninger. Den lokale befolkningen kombinerer fantastiske kostymer, musikk og fest. Ingen har travelt med å komme hjem etter den offisielle paraden, og folkefesten fortsetter i byen. Deltakerne viser gjerne frem sine drakter, som de har brukt mange timer på å lage. Det største karnevalet starter 11. februar 2026 og varer ofte i to uker. Madeira er et annerledes reisemål uten sandstrender, men har en helt egen atmosfære.




