Opel Combo-e – Lave driftskostnader -god nok rekkevidde

 

Elektriske varebiler har opparbeidet seg et godt rykte i urbane strøk. De på landsbygda sverger trolig fremdeles til diesel, men i byen gir nye Opel Combo-e deg lave driftsutgifter og rekkevidde som burde dekke dagsbehovet.

 

Combo kommer med to forskjellige lengder, L1 og L2. Felles for begge, er plass til to europaller i lasterommet. 3,8 m³ på L1 og 4,4 m³ i lengste utgave. De fleste behov er dekket.

 

Estimert rekkevidde
Opel er blitt en del av Stellantis-gruppen og dermed inneholder Opel Combo velkjent elbilteknologi. Batteripakke på 50kWt brutto, 136 hester med drivhjulene foran og 260-275…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Elektriske varebiler har opparbeidet seg et godt rykte i urbane strøk. De på landsbygda sverger trolig fremdeles til diesel, men i byen gir nye Opel Combo-e deg lave driftsutgifter og rekkevidde som burde dekke dagsbehovet.

 

Combo kommer med to forskjellige lengder, L1 og L2. Felles for begge, er plass til to europaller i lasterommet. 3,8 m³ på L1 og 4,4 m³ i lengste utgave. De fleste behov er dekket.

 

Estimert rekkevidde
Opel er blitt en del av Stellantis-gruppen og dermed inneholder Opel Combo velkjent elbilteknologi. Batteripakke på 50kWt brutto, 136 hester med drivhjulene foran og 260-275 km WLTP estimert rekkevidde.
Toppfarten er begrenset til 130 km, som er bra. Vi har i senere tid kjørt elektrisk varebil med 90 km begrensning. Man bruker for lang tid på å passere et vogntog på motorvei, med med nye Combo er dette følgelig intet problem.

 

Ladingen uproblematisk
Det er flere grunner til at de som bygger Norge velger elektriske nyttekjøretøy, dels krav til utslippsfri transport i offentlige anbud og en annen tungtveiende grunn er lave driftsutgifter.

 

Ved normal strømpris koster det bedriften ca. to kroner per mil og langt lavere serviceutgifter siden elmotoren har langt færre bevegelige deler.

 

Enkelte har behov for lang rekkevidde, men de kan lade på jobb via nød laderen. I praksis betyr dette ca. én mil rekkevidde pr time, langt hurtigere med ombordlader på 7,4 kW, ca 3,7 mil rekkevidde per time.
De med tilgang til 400 V kan også bruke bilens 11 kW ombordlader, som gir deg ca.5,5 mil ekstra rekkevidde per time.

 

Enklere hverdag
Motormagazinet håper at det etter hvert, vil bli et krav om ladepunkt på byggeplass på samme måte som dagens byggestrømskasser, hvor elbilen koples til. En slik ordning, vil gjøre hverdagen langt enklere for alle med elektrisk varebil.
Vi har ikke glemt et lite stopp på hurtigladestasjon. En 30 minutters matpause lader Opel Combo-e fra 0-80 prosent på 30 minutter under optimale forhold. Opel Combo dekker kravene til de med behov for lang rekkevidde også.

 

Persombilomfort
Opel Combo behøver ingen nærmere omtale, for det går relativt mange på veien og de fleste med behov av varetransport er kjent med konseptet. Den største forskjellen ved en overgang til elektriske Combo-e, blir en følelse av personbilkomfort.

 

Varebilene og personbilene til Stelantis-konsernet blir nå bygget på samme personbilplattform. Dermed har man en helt annen kjøreopplevelse i Combo-e enn tidligere.

 

Støydempingen er god, kombinert med en nesten lydløs elmotor, kan man føre en samtale med kollega uten å heve stemmen. Understellet føles annerledes det også, for tyngdepunkt via batterier i bunn av bilen er lavt.

 

Combo-e ligger stabilt i svingene: En klar fordel for de som benytter bilens lasteegenskaper fullt ut med to europaller, som hever tyngdepunktet. Med tunge batterier i bunn, er bilen langt mer stabil med last. Om du kjører med eller uten last oppleves bilen langt nærmere en personbil. Dette merkes også på motorvei, hvor vindsus er redusert til minimum.

 

Praktisk innvendig
Tradisjonelle Opel Combo-e er videreført innvendig med flater av hardplast, vanligvis ikke vårt førstevalg, men i en varebil må man tenke motsatt. Flatene er praktisk med tanke på enkelt renhold. Praktisk girvelger i midtkonsollen, sammen med P-knapp og vippe bryter til å velge kjøreprogram. er perfekt plassert og enkelt å bruke. Man behøver ikke å flytte blikket fra veien for å bytte fra Normal kjøreprogram til Power, da får man full effekt ut av elmotoren i akselerasjonsfeltet ut på motorveien.

 

Det er dog et lite ønske om å flytte knappen for den irriterende filholder-assistenten til rattet istedenfor nede på venstre side, slik at den er enklere å deaktivere ved hver oppstart. Opel Combo-e er imidlertid totalt sett brukervennlig, slik at dette blir bare en liten detalj.

 

Tid er penger
Tre seter med smarte kontorløsninger er velkjent. Det samme med takhyllen til oppbevaring samt god oppbevaringsplass i dørene.

 

Langt viktigere er det at transportluken er på plass, for man bare åpner opp luken i lasterommet og feller ned passasjersetet. Det blir plass til ekstra lange gjenstander. Slik slipper man en ekstra tur til lageret for å hente en egen henger. En smart lasteluke sparer tid, og tid er penger.

 

Siden vi er inne på lasterommet, er det viktig å fremheve at lokale innredere kan skreddersy Combo-e helt til ditt behov.

 

Konklusjon
Opel Combo er en gammel kjenning. Nye Opel Combo-e derimot vil gi deg en annen opplevelse siden den bygges på personbilplattform. I tillegg får man elbilens nærmest lydløse fremdrift, men Combo-e er laget for å gjøre arbeidsdagen effektiv med mobilt kontor og praktiske løsninger.

 

 

Fakta Opel Combo-e L1

  • Motor: Elektrisk
  • Slagvolum: 0-liter
  • Effekt: 136 hk
  • Moment: 260 Nm
  • Gir: Automat
  • 0-100 km/t: 11,2 sekunder
  • Toppfart: 130 km/t
  • Elektrisk rekkevidde: 260-275 km WLTP
  • Forbruk blandet: 1.8 kWt /mil
  • Co2 utslipp: 0 g/km
  • Egenvekt: 1.607 kg
  • Tilhengervekt: 750 kg
  • Lengde: 4,45 m
  • Bredde: 1,92 m
  • Høyde: 1,79 m
  • Akselavstand: 2,78 m
  • Utstyrsnivå: Ultimate
  • Laste volum: 3,3 m³
  • Pris fra: Kr 289.900, –
  • Pris prøvekjørt utgave: Kr 349.900, –

 

Gode knapper er viktig, ingen problem å justere lyd selv om vi kjører på en anleggsvei med ujevnt underlag.
Det enkleste er faktisk brukervennlig, knapper og hjul med tydelig overgang ved justering av klimatemperatur.
Romslig oppbevaringsplass i dørene, dette er viktig siden varebilen brukes både som kontor og spiserom.
Man sitter godt med god setehøyde, likevel har man plass til en romslig takhylle uten at de lengste får problem med takhøyden.
Tre seter i varebilen er etterspurt av mange, selv om det blir relativt trangt på langtur.
Populære løsninger blir videreført, skriveplate, pc-bord eller spisebord om du vil er et praktisk verktøy i hverdagen.
Lasteluke kan bidra til at man slipper en ekstra tur tilbake på lageret for å hente henger ved frakt av lange gjenstander.
Undertegnede har aldri forstått hvorfor man produserer varebiler med skyvedør på feil side slik at man må rundt bilen for å hente verktøy, denne har skyvedør på begge sider og unngår dette problemet.
Fulladet bil i varm garasje ga oss en indikasjon på 270 km rekkevidde.
Viktig detalj i elbil, tett skillevegg holder på varmen og bidrar til forbedret rekkevidde vinterstid.
Demobilen denne gang var L1, kort utgave, storebror L2 gir deg enda bedre plass. I tillegg velger man blant fire forskjellige utstyrsnivåer.
En «tankmåler» viser batteriets status, enkelt og oversiktlig.
Multimedia er på plass, inkludert ryggekamera avhengig av utstyrsgrad.
Gir velger, knapper og valg av kjøreprogram samme sted, en perfekt brukervennlig løsning konkurrentene burde adoptere.

 

 

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen