Balsam for kropp og sjel

 

Det finnes etter hvert mange spahoteller i både inn- og utland. Ett av de største, beste og fineste finnes i Larvik tuftet på den mineralholdige vannkilden Farris. Av den grunn er selvsagt hotellnavnet Farris Bad.

 

I utgangspunktet høres det floskelaktig ut å hevde at et besøk på Farris Bad gjør godt for både kropp og sjel. Imidlertid opplevde vi besøket som god kroppsligbalsam både innvendig og utvendig. Selve spaavdelingen er nå en sak for seg, men god mat, ditto drikke, vakkert interiør og utmerket beliggenhet, bidrar til at opplevelsen blir ganske så storartet. Hotellet har egen sandstrand og…

Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Det finnes etter hvert mange spahoteller i både inn- og utland. Ett av de største, beste og fineste finnes i Larvik tuftet på den mineralholdige vannkilden Farris. Av den grunn er selvsagt hotellnavnet Farris Bad.

 

I utgangspunktet høres det floskelaktig ut å hevde at et besøk på Farris Bad gjør godt for både kropp og sjel. Imidlertid opplevde vi besøket som god kroppsligbalsam både innvendig og utvendig. Selve spaavdelingen er nå en sak for seg, men god mat, ditto drikke, vakkert interiør og utmerket beliggenhet, bidrar til at opplevelsen blir ganske så storartet. Hotellet har egen sandstrand og fine uteområder med meget sentral plassering i Larvik.

 

Nordens største
Spabadet i Lavik er Nordens største og mest innholdsrike. Avdelingen er på hele 2 500 kvadratmeter og tilbyr det meste. Det finnes mange forskjellige badstuer, bassenger, kulper og hvilelounger. Deler av spaavdelingen ligger på en utstikker i havet, der du kan hvile øyne og hjerne – enten ved å lukke øynene eller se på bølger og båttrafikk.

 

Enkelte av hotellets gjester benytter muligheten til en dukkert i havet, sommer som vinter. Det er behagelig, hevdes det med skråsikkerhet. Vi våget det ikke, selv om det var på ettersommeren og temperaturmåleren viste 18 grader. Sånn for ordens skyld: Om vinteren tilbys det isbading til de aller tøffeste.

 

Mineralholdig kilde
Spaavdelingen tilbyr over 50 forskjellige behandlinger. Det er altså bare å velge og vrake.

 

Farris Bad er det eneste hotellet, på våre breddegrader, som er etablert på en ekte, mineralholdig vannkilde. Kildevannet kommer fra 55 meters dyp fra en kildevannsgrotte, som etter sigende skal være helsebringende.

 

Ifølge hotellets egen hjemmeside, bruker vannet 20 år på sin reise fra Bøkeskogen og inn til Farris Bad. 100 000 år med istid dannet morenen som Larviks bøkeskog hviler på. Bøkeskogen er den største i sitt slag i Norge. For 10 000 år siden trakk isen seg tilbake, og vannet sildret gjennom steinmassene og samlet seg i en renset, næringsrik kilde.

 

Drukket, spist og danset
Allerede i 1843 ble det første spabadet etablert på vannkilden i regi av Karen Linaae. I 1880 etablerte lege Ingebrigt Holm et nytt spabad, som i mange år trakk til seg kjendiser fra hele Europa i jakt på et morsommere, sunnere og bedre liv. Henrik Ibsen, Knut Hamsun og Bjørnstjerne Bjørnson var kjentfolk som besøkte steder flere ganger, der det ble badet, spist, drukket og ikke minst danset. Det siste er det mindre av i dag.
Med et slikt bakteppe, så forstår vi at Farris Bad har et bein i historien og et bein i fremtiden. Det er en stor styrke.

 

Restauranter og barer, samt store oppholdsrom, gir deg luft under vingene. Følelsen av luksus uten at det er påtrengende og stivt, gir oppholdet gir i all hovedsak valuta for pengene. Direkte billig blir jo et slikt opphold ikke.

 

FAKTA

  • Spa ble tidligere kalt kurbad, badested eller badeanstalt. Praksisen med å reise til steder med varme og kalde kilder i håp om å oppleve helsebringende effekt, går helt tilbake til forhistorisk tid.
  • Farris Bad spahotell ble åpnet 5. mars 2009.
  • Initiativtaker og eier var Mille Marie Treschow, som døde i 2018.
  • Byggingen startet i 2007, men Treschow måtte føre en lang og hard kamp om å bygge hotellet ved en såkalte Batteristranda.
  • Hotellet har 176 rom og suiter. Konferansemuligheter opp til 400 personer.
  • Farris Bad er en del av Nordic Choice Hotels.

 

(Fotos: Jon Henriksen og Farris Bad)

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen