Elbil til daglig kjøring, og ubegrenset rekkevidde via et utbygd nett av bensinstasjoner frister mange. Hyundai Tucson Plug-in Hybrid er en slik bil som. I tillegg belastes bilen kun med kr. 2. 400 i avgifter. Et virkelig godt kjøp.
Det er forståelig at mange var skeptisk til første generasjon ladbare hybrider. Bilene hadde blant annet meget kort rekkevidde. Dette problemet er løst. Hyundai Tucson Plug-in Hybrid kan kjøres på ren strøm inntil 62 kilometer, som er lengre enn vår daglige gjennomsnittlige kjørelengde , som er på 38 kilometer i Norge.
Norsk utgave
Hyundai Tucson Plug-in Hybrid er også meget godt tilpasset norske forhold med 265 hestekrefter og ekte Innovativ HTRAC™ firehjulstrekk som standard.
En rask titt under bilen legger vi merke til at Hyundai Tucson Plug-in Hybrid har 4×4-system med tradisjonell mellomaksel tilkoblet bakaksel. 4×4 systemet er også permanent innkoblet, og fordelingen mellom for og bakaksel justeres via valgt kjøreprogram.
Comfort deler kreftene 70/30 mellom for og bakaksel. Eco sender en overvekt av krefter til framhjulene for best mulig drivstofføkonomi, mens Sport derimot gir deg en 50/50 % fordeling. I tillegg har bilen egne innstillinger for terrengmodus. Velg snø, sand eller gjørme, så tilpasses kjøreegenskaper og bilens firehjulstrekk etter situasjonen. En bilmodell som tar seg godt frem med andre ord.
Ufrivillig test
Vi starter testturen med å kjøre bilen ut av parkeringsluken med nøkkelen mens vi står utenfor bilen. Endelig slutt på å «vaske» parkeringsplassens møkkete nabobil med baksiden av favorittjakka mellom trange felt. Denne selvkjørende funksjonen er på plass sammen med imponerende utvalg av toppmoderne smartteknologi.
Nye tilkoblingstjenester, klassens beste sikkerhetsfunksjoner og avanserte førerassistentsystemer. Det var svært nære at vi fikk bruk for alle bilens syv kollisjonsputer på motorveien, for en trailer i høyre felt måtte gjøre en unnamanøver over i vårt venstre felt fordi en uvøren sjåfør sto stille i enden av akselerasjonsfeltet med halve bilen ut på motorveien. Bremsepedalen i bunn, styre til venstre mot autovernet og se en trailerhenger som nærmer vår høyre side seg, sammen med lyden av panikkbremsing fra biler bak oss, er ingen hyggelig opplevelse.
Til tross for denne ufrivillige testen, lystret bilen våre kommandoer på en utmerket måte både på panikkbremsing og unnamanøver. Heldigvis kjørte vi uten filholderassistent innkoplet. Vi slapp at bilen begynte å trekke i rattet, for å holde meg midt i filen. Denne funksjonen deaktiveres enkelt med knapp på rattet.
Redesignet
Hyundai Tucson Plug-in Hybrid er en ny redesignet modell, hvor man har lagt vekt på gode kjøreegenskaper. På plass er også elektronisk regulert fjæring, som styrer demperkraften separat på hvert hjul og reduserer krengning, gynging og slingring, slik at bilen blir enklere å styre.
Dette systemet kom til sin rett på motorveien under en ufrivillig test, men også på svingete partier ligger bilen godt på veien.
Understellet oppleves middels stramt og demper de fleste ujevnheter. Presis styring og ikke minst gode seter. Endelig en bil med enkel betjening også. Kjøling /varme i setet er lett tilgjengelig sammen med girvelger og kjøreprogram.
Det er lenge siden vi kjørte en bil, hvor høyre bein kan ligge inntil midtkonsollen på en så behagelig måte. Her var det ingen skråkant eller list som gnager, bare en rett behagelig flate i korrekt vinkel som benet hviler mot. Når vi først er inne på praktiske velfungerende løsninger innvendig, må vi nevne gardinen som kan dekke bakvinduene; solskjerming til nettbrettet eller litt privatliv. Baksetepassasjer har også egen justering for klima. I Hyundai Tucson Plug-in Hybrid har man mulighet til å rette opp bakseteryggen, slik at man får bedre utnyttet bagasjerommet, samtidig som det er plass til baksetepassasjerer. En smart komfortfunksjon gjør det enkelt å skyve passasjersetet foran for-/bakover fra baksetet, slik at de har mulighet til å justere plassbehov selv, eller til hjelp ved inn/utstigning av bilen.
Alle disse forskjellige hjelpemidlene medfører at det er lett å trives i bilen. I vanlig trafikk gir Hyundai Tucson Plug-in Hybrid deg en behagelig kjøreopplevelse med nærmest umerkelig girskifte og samme lydløse kjøreopplevelse når vi bruker elmotoren. Det er faktisk ikke mye lyd å registrere fra bensinmotoren når den starter heller.
Fjernlysassistent
Under kjøring i mørket har bilen gode hjelpemidler. Lys-assistenten registrerer møtende trafikk og kjøretøyer foran i samme kjørefelt, og endrer automatisk til nærlys. Når det ikke lenger registreres andre lyskilder, slår den automatisk på fjernlyset for maksimal sikt.
Flere gode hjelpere er på plass i form av siste nytt innen teknisk utstyr. Blant annet trådløs tilkobling og speiling av smarttelefonen og nettbaserte Bluelink®-tjenester, som lar deg styre bil-funksjoner fra smarttelefonen eller med stemmen.
For de som ikke er opptatt at teknikk, men estetikk, er det greit å hvite at Hyundai Tucson Plug-in Hybrid leveres med hele to interiørfarger, sort eller lyst samt bakgrunnslys med 64 farger. Bilen tilpasses din sinnsstemning!
Konklusjon
Hyundai Tucson Plug-in Hybrid er en ny redesignet modell med det siste innen sikkerhetssystem, unikt design og avansert teknologi som fjernstyrt parkering. Et godt alternativ til en ren elbil med 62 km rekkevidde på ren strøm og et permanent firehjulstrekk med kjøreprogram for alle tenkelige kjøreforhold. Et meget godt kjøp.
Fakta Hyundai Tucson Plug-in Hybrid
- Motor: Bensin + Elektrisk
- Slagvolum: 1,6-liter
- Effekt: 265 hk
- Moment: 350 Nm
- Gir: Automat
- 0-100 km/t: 8,6 sekunder
- Toppfart: 190 km/t
- Elektrisk rekkevidde: 62 km WLTP
- Forbruk blandet: Ikke oppgitt
- Co2 utslipp: 32 g/km
- Egenvekt: 1.818 kg
- Tilhengervekt: 1.350 kg
- Lengde: 4,50 m
- Bredde: 1,86 m
- Høyde: 1,65 m
- Akselavstand: 2,68 m
- Utstyrsnivå: Premium
- Bagasjerom volum: 558 /1.737 liter
- Pris fra: Kr 474.900, –
- Pris prøvekjørt utgave: Kr 519.000, –

Sport kjøremodus forandrer fargen på instrumentpanelet til rødt, men også kraftfordelingen til 4×4-systemet påvirkes. 50-50 % fordeling foran og bak.

Vår Hyundai Tucson Plug-in Hybrid har blitt møkkete i regnværet, likevel viser kamera en stein som er skjult i dødvinkelen via todelt kamera.

Tøft design med markant defuser gir bilen det lille ekstra.

Ved hjelp av en avansert lysteknologi med speil blir sidene av grillen forvandlet til lysende segmenter når LED-kjørelyset slås på. Dette skaper en unik lyssignatur.

Ved å aktivere blinklys vises blindsonen, glimrende løsning.

Enkelt og praktisk med ofte benyttede knapper i midtkonsollen.

Panorama soltak i Premium-utgaven koster bare 10.000 kroner og er verdt hver eneste krone.

Sort pianolakk er ikke førstevalg med tanke på fingeravtrykk, lekkert men uvarig.

Eget valg på temperaturen til baksetet er praktisk.

Baksete har egen knapp for å skyve forsetet fremover, her ser vi også et bakseteryggen har to posisjoner.

558 /1.737 liter bagasjerom som også forvandles enda mer praktisk ved at seteryggen på baksetet kan rettes opp, dette er utført på venstre side.

Skjulte gardiner i dørene kan gi deg solskjerming.

Ventilerte seter er på plass i vår topputgave, og lys interiørfarge er tilgjengelig, faktisk hele tre farger å velge mellom.

Slik skal et førermiljø lages, beinet hviler behagelig inntil en rett kant uten lister eller skarpe kanter som gnager. I tillegg har man betjeningsknappene innen rekkevidde.

I Hyundai Tucson Plug-in Hybrid rakk jeg faktisk frem til berøringsskjermen, da blir den langt enklere å bruke.