Lettere elektriske kjøretøy tar av i Norge, elsykkel, el sparkesykkel og elektrisk moped fører an, men vi skal ta steget opp. Motormagazinets utsendte skal kjøre en spennende elektrisk lett motorsykkel
Samfunnet elektrifiseres om vi vil eller ikke. Den grønne bølgen er trenden. Bilbransjen har for lengst begynt omstillingen, men en lett motorsykkel har også samme elektriske fordeler. Tanken fyller vi opp til den nette sum av kroner tre, glem den årlige servicen med bytte av olje, filter, plugger osv.
Eco Street X er utstyrt med drivrem istedenfor kjede og den bør først byttes etter 50 000 kilometer. Det eneste man bør tenke på, er å sjekke slitasje av bremseklosser. Behøver man hjelp til å skifte disse etter noen år på veien, har Eco Street X servicepunkt i Dikeveien, Fredrikstad.
Meget letthåndterlig
Vi har tidligere kjørt elektrisk moped fra samme importør. Eco Street X var imidlertid en annerledes opplevelse, for denne sykkelen har langt raskere akselerasjon med opp til hastighetsbegrensningen på 80 km, men Eco Street X er likevel overraskende lettkjørt takket være lavt tyngdepunkt.
Rent teknisk er det midtmotor og batteri i bunn av sykkelen som gir deg den gode balansen. Sykkelen er faktisk letthåndterlig også med tanke på vekt. 110 kilo medfører at dette ikke er en typisk guttesykkel, men burde passe jenter også.
Ingen krefter
Eco Street X kan nærmest sammenlignes med en moped når du parkerer. Når du feller ut parkeringsstøtten og senker sykkelen ned på denne, krever det nesten ingen krefter. Et trykk på P-knappen så blir sykkelen deaktivert, smart når ungdom samles for å «henge». De unge har en egen eve til å vri på gasshåndtak og klå på venners sykkel.
Med en lydløs motor er det lette å glemme å slå av tenning. Det eneste vi fant som var negativt var speilene som satt for langt inn, slik at skuldrene ble i fokus istedenfor på vei. Man kan flytte de lengre ut, nærmere gasshåndtak, for å få maksimal sikt bakover, men dette har litt med kropp også. Mange vil trolig mene at original plassering er perfekt.
Skivebremsene tar meget godt, litt uvant at sykkelen ikke har fotbrems, men bakbrems finner du der kløtsj håndtak vanligvis befinner seg.
Lading
Eco Street X har ikke den geniale løsningen med batteri som løftes opp av brønnen og lades inne på samme måte som mopedene fra samme importør.
Eco Street X har fast Litium-ion batteri på 74 V og 4 ah (2.88 kWt) som lades med medfølgende ladekabel på ca. seks timer.
Rekkevidde i by modus er ca. 80 km. Det er trolig vanskelig å finne et annet kjøretøy med tre kroner i energiforbruk på 80 km uten de kostbare serviceintervaller en vanlig lett motorsykkel krever.
Førerkort klasse A1, eller tung motorsykkel, kreves til alle lette motorsykler på bensin eller strøm. Tøffingen koster kr. 49.990, -.

Vi kjenner igjen instrumentene fra bil med gjenværende batteriprosent i display, på bildet er Park-knappen aktivert med en tydelig P.

Gode skivebremser som virkelig tar godt, det var litt uvant med bremsehåndtak til bakbrems på vestre side av styret i forhold til vanlig fotbrems, men denne forandringen lærer man raskt.

Midtstilt motor med batteriet i bunn av kåpa medfører et lavt tyngdepunkt, å kjøre lett sykkel med rett vektfordeling er virkelig morsomt på veien.

Rem istedenfor kjede er uvanlig, men remmen behøver ikke å byttes før ved 50.000 km.

Importøren har et rikholdig utvalg elektriske fremkomstmiddel, inkludert elsykkel beregnet til varelevering, men Eco Street X er etter min mening den tøffeste i flokken.

Sykkelen har tre hastighetsvalg øverst og en smart Park knapp nederst. Stopp sykkelen og trykk på park, da blir el-motoren deaktivert.