Nå får beboere i borettslag laderett

I dag kom regjeringens forslag til endring i borettslagsloven. Endringen slår fast at beboere har rett til å sette opp ladepunkt. Styret kan ikke lengre si nei, med mindre det kan dokumenteres svært gode grunner.

Norsk elbilforening tok opp forslaget i Stortinget, som i 2017 vedtok at beboere i sameier skal ha rett til å installere lading. Og i dag kom endelig regjeringen med tilsvarende forslag til lovendring for borettslag, som nå skal på høring. Samtidig gjøres tolkningen av regelendringen om laderett i eierseksjonsloven, som allerede er vedtatt.  Forslaget kom opprinnelig fra Carl Anton Stenling, styremedlem i Oslo…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag kom regjeringens forslag til endring i borettslagsloven. Endringen slår fast at beboere har rett til å sette opp ladepunkt. Styret kan ikke lengre si nei, med mindre det kan dokumenteres svært gode grunner.

Norsk elbilforening tok opp forslaget i Stortinget, som i 2017 vedtok at beboere i sameier skal ha rett til å installere lading. Og i dag kom endelig regjeringen med tilsvarende forslag til lovendring for borettslag, som nå skal på høring. Samtidig gjøres tolkningen av regelendringen om laderett i eierseksjonsloven, som allerede er vedtatt.  Forslaget kom opprinnelig fra Carl Anton Stenling, styremedlem i Oslo og Akershus elbilforening, etter inspirasjon fra California som har en tilsvarende bestemmelse.

Fornøyd med gjennomslaget: Generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu i intervju med NRK Østlandssendingen

– Elbilforeningen er svært glad for politisk gjennomslag i denne saken. Det er viktig å få fart på utbyggingen av ladeinfrastruktur i landets 8 500 borettslag, slik at hele Norge kan bli ladeklart. Skal vi nå målet om kun salg av utslippsfrie biler i 2025 må alle ha tilgang på å lade hjemme, uavhengig av hvor de de bor, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu.

Forslaget til lovendringen er svært viktig, fordi den vil gi beboerne i borettslag støtte når de ønsker å få satt opp ladepunkt. Regjeringen foreslår at styret i borettslaget bare kan si nei på følgende bakgrunn:

  • dersom kostnadene per seksjon overstiger halvparten av grunnbeløpet i Folketrygden, som per i dag utgjør kr 48 441
  • dersom det ikke finnes en egnet plass til å sette opp ladepunkt
  • det kan dokumenteres en reell brannfare.

Eventuelle negative vedtak kan ankes til generalforsamlingen i borettslaget.

Til det siste punktet har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) konkludert med at det ikke er grunn til å tro at parkerte elbiler i garasjeanlegg utgjør en større brannfare enn bensin- og dieselbiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen