Må ikke ta av piggdekkene

En hard vinter gjør at man mange steder bør la piggdekkene sitte på lenger enn grensen som i utgangspunktet er fastsatt i forskriften.

Ifølge forskriften om bruk av kjøretøy er det i utgangspunktet ikke tillatt å kjøre med piggdekk i mesteparten av landet etter første mandagen etter første påskedag. I år vil datoen for dette være 9. april, men det finnes et viktig unntak. I forskriften står det nemlig følgende:

”Piggdekk eller kjetting må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober om ikke føreforholdene gjør det nødvendig.”

Og…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En hard vinter gjør at man mange steder bør la piggdekkene sitte på lenger enn grensen som i utgangspunktet er fastsatt i forskriften.

Ifølge forskriften om bruk av kjøretøy er det i utgangspunktet ikke tillatt å kjøre med piggdekk i mesteparten av landet etter første mandagen etter første påskedag. I år vil datoen for dette være 9. april, men det finnes et viktig unntak. I forskriften står det nemlig følgende:

”Piggdekk eller kjetting må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober om ikke føreforholdene gjør det nødvendig.”

Og produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes, er sikker på at det er store muligheter for at årets føreforhold vil gjøre det nødvendig å beholde piggdekkene på bilen også etter denne datoen mange steder.

– Det har vært en veldig tøff vinter i store deler av Norge, og det er mye snø flere steder. Det vil ta tid før alt dette har smeltet, og snøsmelting på dagen kombinert med minusgrader på natten vil kunne gi vanskelige kjøreforhold mange steder, sier han.

Haukenes peker både på områder hvor det er lite sol og områder som får en del sol på formiddagen som spesielle problemområder. Der vil snøen kunne smelte slik at vann renner ut i veibanen og fryser i løpet av natten.

– Det er viktig å huske på at det alltid er føret som avgjør når du skal legge om til sommerdekk – selv om man overskrider datoen som står i forskriften. Hvis du skulle være uheldig og treffer et islagt parti i en sving, kan det blir fatalt, sier dekkeksperten.

De nevnte reglene for piggdekkbruk gjelder i mesteparten av Norge, men i Nordland, Troms og Finnmark er ikke den ordinære fristen for å legge om før 1. mai. Det samme unntaket gjelder imidlertid der.

– Det er fornuftig at det er differensierte regler på dette. Midten av april ser veldig forskjellig ut i Kristiansand og Karasjok. Likevel er det viktigste å huske på at man alltid må være riktig skodd for forholdene. Det betyr også at det er lovlig å kjøre med piggdekk på bart føre i byen etter fristen hvis du for eksempel skal over fjellet på samme tur, avslutter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen