En skjev attraksjon

 

Pisa er ikke den mest spennende byen i Toscana, men Pisa kan skilte med en av verdens fremste attraksjoner og har ellers litt av hvert å by på. Det skjeve tårnet i Pisa – Torre Pendente di Pisa – har nemlig «alle» hørt om.

 

Det skjeve tårnet er et frittstående klokketårn til katedralen, som ligger rett ved og som egentlig har større besøksverdi. Begge deler å finne på Piazza dei Miracoli.

 

Tre etapper

Byggingen av det etter hvert så berømmelige tårnet i Pisa startet i 1173 og er bygd i tre forskjellige etapper. Allerede tidlig i byggefasen…

Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Pisa er ikke den mest spennende byen i Toscana, men Pisa kan skilte med en av verdens fremste attraksjoner og har ellers litt av hvert å by på. Det skjeve tårnet i Pisa – Torre Pendente di Pisa – har nemlig «alle» hørt om.

 

Det skjeve tårnet er et frittstående klokketårn til katedralen, som ligger rett ved og som egentlig har større besøksverdi. Begge deler å finne på Piazza dei Miracoli.

 

Tre etapper

Byggingen av det etter hvert så berømmelige tårnet i Pisa startet i 1173 og er bygd i tre forskjellige etapper. Allerede tidlig i byggefasen måtte arbeidende stoppes, fordi byggverket begynte å helle mot sør. Bakgrunnen var et for dårlig fundament og at jordsmonnet der tårnet ble bygd på er av løsmasse. Tårnbygget ble endret på, men det ble aldri helt rett.

Det skjeve tårnet stod ferdig i 1372, etter at klokketårnet var bygd. De første klokkene ble installert på dette tidspunktet, men den største klokka kom først på plass i 1655.

 

Det skjeve tårnet i Pisa er spennende å se på og ikke minst besøke. 297 trappetrinn tar deg til toppen.

 

 

55 meter høyt

Det skjeve tårnet består av 297 trappetrinn, så formen skal være noenlunde god for å komme seg helt til topps og det er også fint om man ikke har høydeskrekk. Utsikten over Pisa-by er formidabel. Tårnet er 55 meter høyt.

Tårnet ble stengt i 1990. Hovedårsaken var at et klokketårn i den italienske byen Pavia deiset i bakken, og fire personer ble drept og mange hardt skadet. Sikkerheten ble satt i høysetet og professor John Burland fra England ble tilkalt. Sammen med en tverrfaglig gruppe av eksperter startet jobben med å finne løsninger for å stabilisere tårnet. Hellingen var over fem grader og den øverste delen hang snaut fem meter utenfor selve tårnfoten.

 

Katedralen i Pisa er vel verdt et besøk. Ligger ved siden av det skjeve tårnet.

 

 

Stabiliserte tårnet

John Burland ble raskt leder av gruppa og kom med forslaget om å bruke et bor på200 millimeter i diameter. Boret skulle føres inn i bakken under tårnet, men uten at fundamentet skulle ødelegges. Boret etterlot seg et hulrom og sakte falt jorda sammen. Dette ble gjort på nordsiden av tårnet – altså på motsatte side av hellingen. Med det ble tårnet noe rettere.

I tillegg ble fundamentet gjort mye sterkere. Arbeidene ble en suksess og tårnet ble rettet opp med ca. 10 prosent. Det var ikke mer enn at vanlige folk knapt kunne registrere det, men likevel nok til at sikkerheten ble ivaretatt.

 

Pisa kan skilte med storslåtte monumenter og en rekke flotte bygninger.

 

 

Åpnet igjen

I juni 2001 ble Pisa-tårnet gjenåpnet og siden har millioner av turister strømmet til attraksjonen. Det slippes inn grupper på ca. 25 personer hver halvtime.

Det er ikke korrekt når noen hevder at Pisa kun har det skjeve tårnet å tilby turistene. Byen med sine nærmere 100 000 innbyggere er liten og kompakt, men likevel såpass stor at både deler av bygningsmassen er imponerende med tanke på at store deler av byen ble hardt bombet under den annen verdenskrig. Shoppingmulighetene er også gode. Restauranttilbudet er det heller ikke noe å utsette på, der intime barer og italienske trattoriaer ligger som perler på en snor i trange brosteinsbelagte gater, der biler ikke har adgang.

Corso Italia er handlegate nummer en, men det finnes mange små, hyggelige butikker i andre gater også.

 

Pisa har mange små og hyggelige uteserveringer.

 

 

Fint utgangspunkt

Passerer du Pisas hovedbro Ponte de Mezzo havner du på Piazza Garibaldi. Her kan du kjøpe Pisas beste iskrem. La Bottega del Gelato heter stedet. Hovedgata i den historiske middelalderbydelen bærer navnet Borgo Stretto. I området finnes mange flotte bygninger og fortauene er overbygd med buede arkader. Litt strevsomt mange gateselgere i strøket, men de er alle høflige og lite påtrengende.

Pisa har en rekke grønne lunger, vakre parker hvor det går an å hvile trette turistbein. Byen står godt plantet i italiensk historie og kultur på selvstendig grunnlag, men Pisa er også et fint utgangspunkt til hele Toscana, ofte kalt paradisets hage.

 

«Hellig vann» tilbys i kirkene, som alle er vakre med flotte tak- og veggmalerier.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen