Derfor må du fjerne snøen fra bilen

Mange kjører rundt med store mengder snø og is på bilen, og risikerer dermed å skade både seg selv og andre. Her er noen nyttige tips for effektiv snøfjerning.

I en hektisk hverdag dropper mange å koste og skrape bilen fri for snø og is. Det kan få alvorlige konsekvenser.

– Når varmen i bilen stiger til taket under kjøring, vil snøen på taket før eller siden smelte og skli av. Er du uheldig, får du mer enn hundre kilo snø over frontruta ved nedbremsing. Da…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange kjører rundt med store mengder snø og is på bilen, og risikerer dermed å skade både seg selv og andre. Her er noen nyttige tips for effektiv snøfjerning.

I en hektisk hverdag dropper mange å koste og skrape bilen fri for snø og is. Det kan få alvorlige konsekvenser.

– Når varmen i bilen stiger til taket under kjøring, vil snøen på taket før eller siden smelte og skli av. Er du uheldig, får du mer enn hundre kilo snø over frontruta ved nedbremsing. Da kjører du plutselig i blinde, sier Knut R. Svenningsen, daglig leder i Biltema Norge.

Spesielt isflak og isklumper utgjør en stor fare dersom de faller av i fart. Du risikerer at andre trafikanter eller kjøretøy blir truffet av prosjektilene.

– Konsekvensen av snø og is på bilen kan bli kollisjoner, utforkjøringer eller påkjørsler av mennesker langs veien. I ytterste konsekvens kan du risikere å bli tiltalt for uaktsomt drap i trafikken hvis noen omkommer som følge av nedfall fra bilen du kjører, sier politiadvokat Svein Folkestad i Utrykningspolitiet (UP).

Kan miste førerkortet

Selv om problemet vanligst på tyngre kjøretøy, ser UP ofte personbiler med farlig store snø- og islaster. Det slår de hardt ned på.

– Dersom politiet får kunnskap om slike situasjoner vil det kunne medføre bøter på flere tusen kroner, og i alvorlige tilfeller inndratt førerkort, sier Folkestad.

I tillegg til å skade medtrafikanter, risikerer du også slitasje på bilen. Vindusviskermotoren er ikke konstruert for å dytte store mengder is og snø.

– Begynner viskerne å gå før du har fjernet snø, risikerer du at sikringer eller i verste fall vindusviskermotoren ryker. Is på ruta skaper også friksjon og vil slite ut gummien på viskerne ganske raskt. Et tips for å unngå dette er å passe på at viskerne er avskrudd i det du starter motoren, sier Knut R. Svenningsen.

Den snørike vinteren har ført til et voldsomt økt salg av snøbørster, skraper og annet snøfjerningsutstyr.

– Salget har eksplodert, særlig på Østlandet. Vi snakker mangedobling i salg av snøutstyr hittil i år, sier Svenningsen.

Når ikke opp til taket

Mange har skaffet seg høyreiste SUV-er, og da kan det være vanskelig å rekke opp til taket for å fjerne snø.

– Noen bruker piassavakost for å rekke opp, men husk at den kan skade lakken. Bruk heller en snøbørste med skånsom bust. De finnes også i en teleskopisk variant som enkelt fjerner snøen på taket, selv om det er noen centimeter opp til toppen, sier Svenningsen.

Et annet triks er å børste snøen bakover, så slipper du å tråkke oppi snøen og dra med unødvendig fukt inn i bilen.

Men det beste er å unngå å få snø på biltaket i utgangspunktet.

– Selv om du ikke har garasje, kan du unngå snø på taket. Når det er meldt hvit nedbør, kan du sette på en topphatt før det begynner å lave ned. Dette er en rimelig presenning med strikk og krokfeste, som dekker både taket og vinduene, sier Knut R. Svenningsen i Biltema.

Artikkelen fortsetter under annonsen