Nå er det på tide å skifte til vinterhjul

Været alene bør ikke styre når du legger om.

På våren er det naturlig at været styrer dekkomleggingen alene. Ett år kan det være varmt og tørt allerede i mars, mens det året etter faller snø i begynnelsen av mai – og helt ut i juni enkelte steder i landet.

På høsten er det imidlertid flere fordeler ved å heller så på kalenderen når man skal legge om – særlig dersom man kjører på piggfrie dekk.

– Allerede nå vil jeg anbefale de fleste å legge om til vinterdekk. Det blir som regel kjølig over store deler av…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Været alene bør ikke styre når du legger om.

På våren er det naturlig at været styrer dekkomleggingen alene. Ett år kan det være varmt og tørt allerede i mars, mens det året etter faller snø i begynnelsen av mai – og helt ut i juni enkelte steder i landet.

På høsten er det imidlertid flere fordeler ved å heller så på kalenderen når man skal legge om – særlig dersom man kjører på piggfrie dekk.

– Allerede nå vil jeg anbefale de fleste å legge om til vinterdekk. Det blir som regel kjølig over store deler av landet på denne tiden, og vinterdekk vil faktisk være det beste valget selv om det ikke er snø og is, forklarer produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

Han påpeker samtidig at de som bor i høyereliggende områder hvor vinteren ofte kommer tidlig gjerne kan legge om enda litt tidligere.

– Noen steder har allerede fått årets første snøfall, og der er det mange som burde ha lagt om allerede i midten av september, sier han.

Haukenes forklarer det tidlige byttet med to ting: Sikkerhet og stressnivå.

 

– Når temperaturen faller under cirka ti varmegrader vil den myke gummiblandingen i vinterdekk gi bedre feste enn sommerdekk selv på tørr vei. I tillegg vet vi av erfaring at det blir kaos på veiene når den første snøen kommer, og da gjelder det å være godt forberedt, forklarer Haukenes.

I dagene før årets første meldte snøfall blir det alltid et ras av kunder som gjerne vil få lagt om til vinterhjul så fort som mulig, men ifølge Haukenes er det umulig å ha den kapasiteten som trengs for å ta unna alle kundene i løpet av noen få dager.

– Dersom man planlegger i god tid og bestiller time basert på kalenderen vil man alltid være sikret når snøen først kommer – for vi bor tross alt i Norge, så snøen kommer alltid, sier han.

Samtidig som han oppfordrer folk til å skifte til vinterhjul tidligere, påpeker Haukenes at dette kun gjelder de som kjører på piggfrie vinterdekk. De fleste som kjører på piggdekk må etter loven vente til 31. oktober med å legge om. Unntaket er i Nordland, Troms og Finnmark hvor man kan kjøre på piggdekk fra 15. oktober.

– Men om føret krever vinterdekk kan man uansett kjøre med piggdekk helt lovlig – også før disse datoene, avslutter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen