Innrømmer å ha kjørt for fort

I en undersøkelse gjennomført av Infact på vegne av Continental dekk, innrømmer hver fjerde spurte under 29 år at de har brutt fartsgrensen med «god margin» den siste måneden.

Hele 23,2 prosent av de spurte mellom 18 og 29 år innrømmer å ha brutt fartsgrensen med «god margin» den siste måneden, mens kun 8,6 prosent av de over 65 år svarer det samme. At nesten hver fjerde i denne aldergruppen innrømmer å ha kjørt alt for fort er bekymringsfullt, sier Hege Eike Lie fra Continental Dekk Norge.

– Vi i Continental jobber etter en internasjonal visjon som…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en undersøkelse gjennomført av Infact på vegne av Continental dekk, innrømmer hver fjerde spurte under 29 år at de har brutt fartsgrensen med «god margin» den siste måneden.

Hele 23,2 prosent av de spurte mellom 18 og 29 år innrømmer å ha brutt fartsgrensen med «god margin» den siste måneden, mens kun 8,6 prosent av de over 65 år svarer det samme. At nesten hver fjerde i denne aldergruppen innrømmer å ha kjørt alt for fort er bekymringsfullt, sier Hege Eike Lie fra Continental Dekk Norge.

– Vi i Continental jobber etter en internasjonal visjon som heter Vision Zero. Visjonen er at det skal være null skadde, null drepte og null ulykker i trafikken. Vi mener dette er mulig ved hjelp av gode dekk og gode assistansesystemer i bilene, men vi må også jobbe med holdninger. Hvis de unge har så liten respekt for fartsgrensene, så kan det bli vanskelig.

Ifølge Statens Vegvesen har for høy fart vært en medvirkende årsak til mer enn halvparten av dødsulykkene på norske veier. I fjor omkom 135 personer på norske veier.

En som er vant til høy fart er snowboarder Ståle Sandbech. Det er imidlertid på snøen og med snowboard under beina Sandbech holder høy fart, mens han tar det med ro bak rattet på veien. Tidligere i år fikk Sandbech forsøke seg på en klassisk unnamanøver-test på Vålerbanen, for å se hvor stor forskjell kun 20 km/t utgjorde.

Først kjørte han i 60 km/t og hadde ingen problemer med å klare den såkalte elgtesten. I 80 km/t, derimot, hadde han ingen sjanse til å unngå kjeglene.

– Jeg er vant til fartstenking fra snowboard, men jeg har tenkt at i bil så er kanskje ikke den forskjellen så stor, men det var den. Det er en tankevekker. Det er sprøtt hvor stor forskjell det er, sier Ståle Sandbech.

I trafikken er det ikke uvanlig å se bilister som kjører i 80 km/t i en 60-sone, men forskjellen kan altså være mellom liv og død. Og kjører man enda fortere er sjansen enda mindre for å klare å unngå en elg på vei ut i veien, en møtende bil eller et annet hinder som måtte dukke opp.

Se videoen med Ståle Sandbech her:
https://www.facebook.com/continentaldekknorge/videos/1387945271261395/

Artikkelen fortsetter under annonsen