Krysset Sydpolen i en bil laget for vanlig gatekjøring

Hunder, hester, seilbåter, motoriserte sleder og alle typer barskinger har gjennom årene prøvd seg på Antarktis, og mange har måttet gi tapt. Men ikke mange har tatt en standard SUV og krysset Sydpolen frem og tilbake slik Patrick Bergel har gjort, og det nøyaktig hundre år etter at oldefaren Sir Ernest Shackleton måtte gi opp det samme prosjektet. Den store forskjellen var at Bergel satt relativt komfortabelt i en Hyundai Santa Fe.

Bilturen tok 30 dager og de la bak seg 5 800 km isete terreng under ugjestmilde forhold ned til 28 kuldegrader. Selv om ingen har kjørt turen over…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hunder, hester, seilbåter, motoriserte sleder og alle typer barskinger har gjennom årene prøvd seg på Antarktis, og mange har måttet gi tapt. Men ikke mange har tatt en standard SUV og krysset Sydpolen frem og tilbake slik Patrick Bergel har gjort, og det nøyaktig hundre år etter at oldefaren Sir Ernest Shackleton måtte gi opp det samme prosjektet. Den store forskjellen var at Bergel satt relativt komfortabelt i en Hyundai Santa Fe.

Bilturen tok 30 dager og de la bak seg 5 800 km isete terreng under ugjestmilde forhold ned til 28 kuldegrader. Selv om ingen har kjørt turen over Sydpolen tur/retur med bil før, var også oldefarens mislykkede tur i 1914-1917 full av krevende og dramatiske utfordringer.

Dramatisk polferd

Shackleton var ingen nykommer til Sydpolen, siden han hadde deltatt på flere ekspedisjoner. Etter at Roald Amundsen ble førstemann til Sydpolen bestemte Shackleton seg for å krysse hele kontinentet fra hav til hav via polpunktet. Ekspedisjonen ble rammet av en katastrofe da skipet Endurance, med samme navn som ekspedisjonen, satt seg fast i pakkisen og langsomt ble knust. Mannskapet kom seg heldigvis i land og seilte til hvalstasjonen på Sør-Georgia, 800 nautiske mil* unna, med den åpne lille redningsbåten James Caird. Etter 15 dager fikk de landkjenning for så og gå løs på en fem mils krevende fjelltur på 36 timer før de kom frem til hvalstasjonen Strømnes.
Det andre skipet i ekspedisjonen, Aurora, skulle seile til den andre siden av kontinentet for å legge ut støttedepoter for Shackleton. Det mistet ankerfestet og drev til sjøs «ute av stand til å returnere». Til tross for dette fikk mannskapet lagt ut tre depot for Shackleton. Det kostet, for tre av gruppens medlemmer omkom for å få det til.

Oldefar var tusen ganger så dyktig
Sett i denne sammenheng kan man forstå at Patrick Bergel synes hans ekspedisjon var marginalt krevende sammenlignet med hva hans oldefar måtte gjennomgå. Men Bergel og hans ekspedisjonsleder Gisli Jonson fikk nok å bryne seg på i verdens kaldeste og tørreste klima da de skulle fullføre Shackleton sin ferd. Under turen fra Union Camp til McMurdo kjørte de enkelte dager 20 timer i strekk samtidig som gradestokken viste ned mot minus 28 grader. De måtte stadig finne alternative veier for at bilen skulle klare turen på flytende isflak som aldri hadde blitt kjørt bil på før. -Da vi kom til et område med bresprekker måtte vi vi binde bilene sammen, slik at hvis en falt gjennom, kunne den reddes av de andre, sier Bergel. -Takket være de store dekkene føltes det ofte mer som å seile, enn som å kjøre, forklarte han. Gjennomsnittsfarten var på 27 km/t. og det sier vel det meste om kjøreforholdene.

Fikk hallusinasjoner
– Å fullføre det oldefar startet på var en helt spesiell opplevelse, sa Bergel etter at turen var gjennomført. -Vi hadde lyst til å ta med det originale kompasset på turen, men dessverre lot det seg ikke forsikre, sier han. Men han fikk med seg oldefarens dagbok på en Kindel, og det gjorde at han følte seg svært nær de dramatiske opplevelsene til sin oldefar. – Vi så ting som aldri har blitt sett av mennesker i bil før, sier han. Selv om reisen var nøye planlagt med bruk av GPS, gav ikke det gir full trygghet. Når man kjører i et helt hvitt terreng, får man hallusinasjoner på lik linje med i ørkenen. -Noen ganger trodde vi at vi kjørte oppoverbakke, når vi faktisk kjørte nedover. Men til tross for utfordringene kom de seg velberget både frem og tilbake, som de første i verden til å utføre den bragden i en bil.

Lett modifisert SUV

Enkelte ting var skiftet ut på bilen, f. eks dekkene som nå var av typen gigantiske. Med 1/3 av normalt dekktrykk fløt bilen oppå snøen, i stedet for å brøyte seg gjennom den. Faktisk var dekktrykket så lavt og mykt at bilen kunne kjørt over en hånd uten å skade den. Trykket mot bakken var så lett at på tilbaketuren var alle spor visket ut.
For å få hjulene til å fungere i det røffe landskapet måtte det også rammeløft og ny støtdemping til. Det ble også plassert små reduksjonsgir på innsiden av hjulene for å håndtere ekstremt vanskelig kjøreforhold. Og vanskelige kjøreforhold var det. Ekspedisjonsleder Gisli Jònson fra Arctic Trucks sier at på Sydpolen må man forvente at hva som helst på bilen kan knele under de ekstreme forholdene.

Jetbensin eneste tilgjengelige
Drivstofftanken måtte også byttes fra plastikk til aluminium tilpasset Jet A1, drivstoffet som er den eneste tilgjengelige på de trakter fordi det ikke fryser. For å kunne manøvrere bedre i vanskelig terreng ble bilen også giret om slik at den 2,2 liters store 4-sylinderede originale motoren bød på 75 km/t toppfart. For øvrig ble håndbrekket koblet fra og minimum bakkeklaring ble hevet fra 180 mm til 501 mm.

Artikkelen fortsetter under annonsen