Norske prosjekter vinner Nostra pris 2017

Brussel/Haag 5 april 2017 – EU Kommisjonen og Europa Nostra har i dag offentliggjort vinnerne av EUs Kulturminnepriser/Europa Nostra pris for 2017, Europas mest prestisjetunge utmerkelser innenfor kulturminnesektoren. De 29 prisvinnerne fra 18 land har fått denne erkjennelsen for sine eksemplariske resultater innenfor bevaring, forskning, spesiell innsats og utdannelse, trening og bevisstgjøring. Blant årets prisvinnere er to fremragende prosjekter fra Norge. I kategorien Bevaring, Kongevegen over Filefjell, og i kategorien Spesiell innsats Norsk Fyrhistorisk Forening. Uavhengige juryer bestående av spesialister har vurdert til sammen 202 prosjekter, innsendt fra organisasjoner og enkeltpersoner fra 39 forskjellige land over hele Europa og plukket…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brussel/Haag 5 april 2017 – EU Kommisjonen og Europa Nostra har i dag offentliggjort vinnerne av EUs Kulturminnepriser/Europa Nostra pris for 2017, Europas mest prestisjetunge utmerkelser innenfor kulturminnesektoren. De 29 prisvinnerne fra 18 land har fått denne erkjennelsen for sine eksemplariske resultater innenfor bevaring, forskning, spesiell innsats og utdannelse, trening og bevisstgjøring. Blant årets prisvinnere er to fremragende prosjekter fra Norge. I kategorien Bevaring, Kongevegen over Filefjell, og i kategorien Spesiell innsats Norsk Fyrhistorisk Forening. Uavhengige juryer bestående av spesialister har vurdert til sammen 202 prosjekter, innsendt fra organisasjoner og enkeltpersoner fra 39 forskjellige land over hele Europa og plukket ut vinnerne.

 

Borgere fra hele verden kan nå stemme på nettet på Publikums pris blant de prisvinnende prosjektene og mobilisere støtte for prosjekter fra sitt eget eller andre land i Europa. De som stemmer har mulighet for å vinne en tur for to personer til Finland og delta som spesielle gjester ved pristildelings-seremonien. Den finner sted i den historiske byen Turku (Åbo) 15. mai. Under seremonien vil man offentliggjøre årets syv vinnere av Grand Prix-prisen, som hver mottar Euro 10.000, og vinneren av Publikumsprisen.

 

Mine varmeste lykkeønskninger til vinnerne. Deres resultater viser igjen hvorledes mange europeere er engasjert i å beskytte og bevare sin kulturarv. Deres prosjekter illustrerer hvilken betydningsfull rolle kulturarven har i våre liv og våre samfunn. Særlig i dag hvor Europa står overfor store sosiale utfordringer, er kulturen av største betydning for å hjelpe oss til å øke bevisstheten knyttet til vår felles historie og verdier, og oppnå toleranse, felles forståelse og sosial tilhørighet. «Det europeiske kulturminneår» i 2018 vil bli en god anledning til å sette fokus på det som binder europeerne sammen – vår felles historie, kultur og kulturarv. EU-Kommisjonen vil fortsette å støtte dette prisprosjektet og andre kulturminne-prosjekter gjennom programmet «Creative Europe», sa Tibor Navracsics, EU- kommissær for utdannelse, kultur, ungdom og sport.

 

“Jeg gir mine varmeste gratulasjoner til årets prisvinnere og uttrykker min respekt for alle dem som har oppnådd disse resultatene gjennom sine evner, glødende engasjement og sjenerøsitet. De kan nå telles blant en utvalgt gruppe på ca. 450 helt spesielle prosjekter som over de siste 15 år er tildelt priser fra Europa Nostra og EU-kommisjonen. Alle våre prisvinnere viser at kulturarven er vesentlig for en bærekraftig økonomisk utvikling, sosial tilhørighet og et mer inkluderende Europa. EUs ledere må bruke den historiske muligheten som ligger i «Det europeiske kulturminneår» i 2018, til å erkjenne hvordan kulturarven, og dens fundamentale verdier, knyter land, samfunn og kulturer sammen i Europa» uttalte Plácido Domingo, den berømte operasangeren, og president i Europa Nostra                                                

 

Årets vinnere av de EUs kulturminnepriser/Europa Nostra Awards 2017 vil bli feiret under en høyprofilert begivenhet ledet i fellesskap av EUs kommissær Navracsics og Maestro Placido Domingo om kvelden 15 mai i St. Michaelkirken i Turku (Åbo). Den europeiske pristildelingsseremonien vil samle nærmere 1.200 deltakere fra hele Europa, inklusive fagfolk fra kulturminne-miljøet, frivillige og folk som støtter arbeidet innenfor kulturminnebevaring, så vel som ledende representanter fra ulike EU-institusjoner, vertskapslandet og andre medlemsland.

 

  1. mai om morgenen og formiddagen holdes «Excellence Fair», hvor prisvinnerne presenterer sine prosjekter på Musikkonservatoriet i Turku, Sigun-salen. For øvrig vil prisvinnerne delta i ulike arrangementer under kongressen i Turku (11.-15. mai). Europa Nostra, som arrangerer kongressen, legger opp til rikelige muligheter for nettverks-bygging og diskusjoner knyttet til kulturminner, med særlig vekt på det forestående europeiske kulturminneår i 2018.

 

Nominasjoner til prisene for 2018 kan sendes inn fra 15. mai til 1. oktober 2017 ved bruk av den nærmere angitte nettside.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen