For å verne ansatte og forbipasserende, er det montert et solid sikkerhetsbur i ytterkant av parkeringsområdet. Her plasseres elbiler, hvor det er synlig skade eller mistanke om skade på høyspentbatteriet eller tilhørende komponenter.
-Dette er en karantenesone som skal benyttes ved behov. Kollisjonsskader som kan innebære en risiko for skader på høyspentbatteriet, må oppbevares trygt og utilgjengelig inntil nødvendige sikkerhetskontroller er utført. Bilene blir stående noen dager til vi er sikre på at det ikke er fare for brann eller strømskader. Det kontrolleres med jevne mellomrom om temperaturen på høyspentbatteriet er stabil og ikke utvikler varme, forteller daglig leder hos Skade og Lakk, Trond Furuli til Motormagazinet.
Solid bur
Verksteder som reparerer el- og hybridbiler, har fra flere bilfabrikanter krav om en karanteneplass. Hos Skade og Lakk har de tatt det litt lenger – og som en av få i landet har de bygget et solid bur. En kostbar løsning, men den er helt nødvendig, ifølge Trond Furuli.
-Barn og voksne går og sykler forbi på gangveien utenfor parkeringsområdet vårt, og noen kunne være fristet til å se nærmere på en skadet bil. Bergingsbiler leverer kollisjonsskader til alle døgnets tider både hverdag og helg. Da er det fint med dette buret, som er avskjermet og i trygg avstand fra vårt skadesenter og øvrige bygninger i området.
-Vi diskuterte på forhånd prosjektet med lokalt brannvesen, og søkte deretter kommunen om å bygge en spesialtilpasset karantenesone med støpt dekke, solid gjerde og låste porter. Tilgjengelighet for brannvesenet er viktig dersom det i verste fall skulle oppstå brann. Porten har kodelås der bergingsselskaper har tilgang uansett når på døgnet det skulle være og området er kameraovervåket, sier Trond Furuli.
Høyvoltteknikker-kurs
Teknisk leder og bilskadereperatør Nihad Curkic forteller om en helt annen hverdag i skadeverkstedet nå, enn da fossildrevne biler dominerte. Over 50 prosent av bilene som leveres inn hos Skade og Lakk er el/hybridbiler.
-Jeg og flere av mine kollegaer har høyvoltteknikker-kurs for flere bilmerker. Alle som holder på med elbiler og hybridbiler skal ha sikkerhetskurs, og vi skal hele tiden ha respekt for det vi holder på med. Sikkerheten går foran alt uansett hva slags batterier vi holder på med. Verneutstyr og hansker hører med, og vi bruker spesielle plasser på verkstedet, som er satt av til elbiler. Biler har blitt mye mer avansert, og vi må henge med i utviklingen, forteller Nihad Curkic.
Stor kompetanse
Man må være datateknisk, ha god forståelse i teknisk litteratur og være klartenkt for å jobbe trygt med høyvoltsystemer i en stadig mer avansert bilpark. Ofte kreves det datamaskin for å koble ut høyvoltsystemet i bilene.
Det er nødvendig å ha tilgang til tekniske data om den spesifikke bilmodellen fra fabrikk, kunne lese og forstå hva som står der, og kunne følge prosedyrer for trygg utkopling av komponenter. Vi har ingen å miste eller få skadet på grunn av slurv med sikkerhet, sier Trond Furuli og Nihad Curkic.
Sjelden brann i elbiler
Statistikken er klar: Det brenner mye sjeldnere i elbiler enn bensin- og dieselbiler. I fjor ble det registrert 33 elbilbranner mot 687 branner i bensin- og dieselbiler her i landet i følge Brannstatistikk.no
Men brenner det først i elbilbatteriets celler, kan det være veldig vanskelig å slukke -og her skapes utslipp av farlige gaser i tillegg.
-Jeg har aldri sett at det har brent i en elbil med skade, som har blitt levert til oss. Ved en kraftig kollisjon kan det oppstå kortslutning og battericellene blir skadet. Dette kan føre til brann. Brenner det først i cellene er det bort i mot umulig å slukke, sier daglig leder ved Skade og Lakk, Trond Furuli.
Australske Electric vehicle battery fires (Ev FireSafe) har I en undersøkelse slått fast at det er registrert 511 tilfeller av brann i elbatteri-pakker siden 2010 – av ca. 40 millioner kjøretøy. De fleste skjedde på grunn av kollisjoner.
I 2024, ved utgangen av juli har det til sammen vært 422 bilbranner i Norge, der 29 er elbiler. I Østfold har det brent totalt i 36 biler så langt (elbiler ikke spesifisert), i følge Brannstatistikk.no.
Elbil-branner ikke tema
Daglig leder Hermod Johnsen i RSA Bil Fredrikstad forteller at kunder ikke er veldig mye bekymret eller opptatt av faren for el-bilbranner når de skal velge merke og modell.
RSA Bil fører Byd og Maxus elbiler. Neste år kommer elbilene Suzuki EVX og Isuzu D-MAX. Dermed får RSA Bil fire bilmerker med elmotorer.
-Mange er godt oppdatert, og viser at de leser og følger med på utviklingen – men jeg har inntrykk av at kundene føler seg trygge på at elbiler faktisk brenner langt sjeldnere enn fossildrevne biler, sier Johnsen.
-Tar det fyr i battericellene for eksempel etter en kollisjon blir problemet raskt stort. Det krever mye for å slukke, men det er heldigvis ytterst sjelden at det skjer. Jeg kan trekke frem BYD-modellene våre der batteriene aldri når en overflatetemperatur på mer enn 60 grader. Blade-batteriene som brukes, og som også Tesla og Toyota anvender, er eneste batteri som har bestått spikerpenetrasjonstesten uten å avgi brann eller røyk. De er frie for all forurensing. Det finnes ikke kobolt i dem.
Blade-batterier
Byd skriver på sine hjemmesider at de har bransjens strengeste sikkerhetstester, og har vært en pioner i batteriindustrien i 30 år. Blade-batteriene representerer en banebrytende utvikling innen batteriteknologi. Spikerpenetrasjonstesten anses å være en av de strengeste måtene å teste batterienes termiske drift. Hensikten er å simulere en intern kortslutning av batteriet, som typisk er forårsaket av eksterne, skarpe metallgjenstander som kan trenge inn i batteriet ved en alvorlig trafikkulykke.
-Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger om brann eller alvorlige hendelser der elbilene vi har solgt har vært involvert, sier Hermod Johnsen.
