En annerledes Oslo-tur

Moderne Oslo har mye å by på. Blant annet kan hovedstaden friste med, bokstavelig talt, en helt annen Oslo-tur enn du kanskje er vant med.

Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi tar nemlig på oss turklærne og de gode spaserskoene, for å vandre langs Akerselva. Med rette, er det mange som kaller turstien langs denne ferdselsåra for den blå paradegata.

 

En mil
Akerselva starter ved Maridalsvannet, og ender først i Bjørvika og Oslofjorden. Egentlig stopper rusleturen på mange måter på Vaterland, for elva ligger i en 500 meter lang kulvert før den kommer til Tomtekaia i bakkant av Operaen, og renner ut i fjorden.

Elva er 9,8 kilometer lang, så vi snakker om en vandring på drøyt en mil totalt sett. Det blir en vandring gjennom Norges industrihistorie, for mange store bygninger huset velkjente fabrikker, møller og mekaniske verksteder.

 

Område-transformasjon
Nå er områdene for det meste transformert. Det er kunst, kultur, kontorer, underholdning, opplevelser og boliger, som har overtatt de gamle mursteinsbyggene, der Lilleborg Fabrikker, Christiania Spikerverk og Bjølsen Valsemølle holdt til.

Det å rusle langs Akerselva, byr på skiftende natur og en elv som bukter seg fram i ulike bredder. 50 bruer og 20 fosser med svært så forskjellig fallhøyder, er den tallmessige fasiten. Det gir et visst omriss av størrelse og omfang.

 

Kjente steder
Områdene som passerer er mange, og det vil føre for langt å gå i detalj om hvert enkelt sted. Imidlertid drar sikkert mange kjensel på Oslo-navn som Grefsen, Nydalen, Sandaker, Sagene og Grünerløkka.

Akerselva har til tider vært svært forurenset etter flere generasjoner med industri- og kloakkutslipp. Fra1980 har Oslo kommune jobbet målrettet for å få en renest mulig elv. Kommunen har åpent fått dette til, for langs elva står folk og prøver fiskelykken. Et stort klorutslipp i 2011 satte vannkvaliteten mye tilbake, men i 2024 betegnes situasjonen igjen som god.

 

Kulturell og emosjonell
Vi stoppet på utestedet «Blå» for et lite glass bobler. Det er imidlertid mange muligheter om man ønsker noe å drikke og spise. Hønse-Lovisas Hus ved Sagene foss, som har søstercafe av Anne på Landet i Frognerparken, Mathallen på Vulkan, fargerike Syng og Nedre Foss Gård, er andre alternativer for en pust i bakken.

Langs elva er det utplassert flere fine skulpturer. Fabrikkjentene laget av Ellen Jacobsen og en elefantskulptur, med snabelen ned i et hull, kreert av Petter A. Hepsø, er noen få eksempler som kan nevnes.

Alt i alt en kulturell og emosjonell opplevelse, som altså anbefales på det sterkeste om beina og helsa tillater en slik vandring.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen