Med bobilen videre i Europa

Ann-Helen Berge Hansen er bobilentusiast, bobilselger og deleier i Viken Bobil. I forrige utgave av Motormagazinet, skrev hun reisebetraktninger fra Kiel til byen Honfleur i Frankrike. Her følger del 2 av hennes reisebrev:

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turen går videre til Honfleur. En by i nordvestlige Frankrike ved utløpet til Seinen, på motsatt side av Le Havre. Det er kort vei fra bobilparkering til sentrum der fiskebåter stadig går gjennom slusen enten inn til den spesielle havnen der hus har skiferdekte fasader eller ut på havet.

Av Ann Helen Berge Hansen

 

Claude Monet
Kunstnere har bosatt seg her og foreviget byen gjennom alle tider, blant andre Claude Monet. Her blir tiden satt tilbake og det føles som å gå i et maleri hvor små restauranter langs bryggen serverer delikatesser fra havet.
Vi tar sikte på Mont-Saint-Michel, tidevannsøya i regionen Normandie. Flott bobilparkering på land og gratis shuttlebusser frakter turister over forbindelsen som knytter øya til land.

Det sies av selv en hest ikke kan flykte fra tidevannet når det kommer i en voldsom hastighet og omringer øya. Det stiger og synker ca. 14 meter. På kvelden er det spektakulært å se det opplyste gamle klosteret mot den mørke horisonten.

 

Vakre La Rochelle
Noen timer kjøring neste dag er vi i La Rochelle, en viktig og vakker havneby sørvest i Frankrike med 125 000 innbyggere i Biscayabukta. La Rochelle-tårnene dukker opp. De er landemerker med utsikt over Atlanterhavet og en port inn til selve byen.
Vi kjører over broen til øya Ile de Rè, en rolig ferieøy og finner en bobilparkering ved sandgrunnene.

Utsikten fra bobilen er mengder av sjøfugl som samles i flokker før de flyr sørover. Båtene ligger veltet på sandgrunn i timevis før de løftes langsomt og kontrollert opp av tidevannet. Bobilferie gir mange nye opplevelser og inntrykk.

 

I Spania
Vi passerer grensen til Spania og kommer til kystbyen San Sebastián i Baskerland, 20 km fra grensen til Frankrike. Campingplassen ligger høyt og vi ser ned på den største av de to fantastiske sandstrendene,s om strekker seg på hver side av byen.
Den lange strandpromenaden og byens fantastiske bygninger er preget av viktoriansk arkitektur. Vi var heldig med 30 varmegrader, som er spesielt i oktober. Innbyggertallet var 189 000 i 2023.

 

Byen Bilbao
Tuen går videre på flotte veier gjennom et kupert terreng langs kysten til Bilbao, byen som er sentrum for Baskerland. Byen hadde ca. 350 000 innbyggere i 2023.
I Bilbao ligger det kjente Guggenheim-museet. Etbygg som skiller seg ut med sin spesielle arkitektur. Bygningen i seg selv er verdt et besøk, som gir inspirasjon i kunst og historie.

Ellers preges byen av å være en havneby med skipsverft og industri.

Den majestetiske skulpturen av edderkopp «MAMAN» av Louise Bourgeois er plassert permanent utenfor museet. Et eksemplar ble passert i Slottsparken i Oslo en periode i 2023.

 

Neste stopp
Santander er neste stopp på nordkysten av Spania, en havneby ved Biscayabukta med 180 000 innbyggere. Mange lastebåter ligger på anker og venter på tidevannsendring for å komme inn eller ut av havnebyen. Det lastes på for utførsel av kull, hvete og vin.
Bobilparkeringen ligger veldig sentralt, så vi tar kveldsturen langs strandpromenaden rundt byen med utsikt over sandgrunner og flotte strender, samt eller høye klipper med utsikt over havet. Byen er et populært turistmål.

 

Vin og atter vin
La Rioja med vinplantasjer over store områder passeres på vei over til Zaragoza. Med 660 900 innbyggere er det den femte største byen i Spania. Byen ligger 199 meter over havet ved elven Ebro. Veien dit går gjennom variert landskap med fjell og daler.
Den opplyste store borgen, ruver opp bak bobilparkeringen, og frister med et besøk. oppleve byen en søndag kveld. Stemningen stiger i de små trange gatene med vinbarer og restauranter. Spanjolene er feststemte mennesker.

 

Over fjellene
Turen fortsetter over fjellene ned mot kysten og vi passerer Beni Carlo der bobilmerket Benimar produseres. Vi siktes oss inn på Peniscola, en kystby i Valencia-regionen. Her er det flere store campingplasser i sentrum med kort gangavstand til byen.
Papa Luna-slottet ligger i bakgrunnen på den naturlige skjønne stranda, 4,5 km lang. Den historiske arkitekturen gir byen en unik karakter.

Dagen etter drar vi til byen Blanes, litt lenger sør mot Barcelona. Campingplassene ligger ved stranda bare skilt av en lite trafikkert vei. Her høres bølgene om kvelden når stillheten senker seg over campingplassen og lukten av salt gir en følelse av båtliv selv om bobilen står parkert.

 

Liten og intim
Et marked midt i sentrum skaper en god stemning, der dagens grønnsaker og frukt skal kjøpes inn. Byen er liten og intim. På strandpromenaden i sentrum ligger restaurantene på rekke og rad, noen tar et bad.
Blanes et er levende sentrum selv om det er utenfor turistsesongen. Det er også en stor parkeringsplass for bobiler, hvis det ikke er aktuelt å ta inn på camping.

Neste dag tar vi ut skuteren og kjører over fjellet mot til Barcelona Montserrat. En lang tur på svingete veier, men når vi nærmer oss og ser hva som ventet er det virkelig verdt turen.

 

Vender nesa hjemover
På en høyde ligger klosteret omgitt av bratte fjell. Den mest spektakulære utsikten får du her og kan ta pusten fra enhver når en gondol drar seg videre oppover den bratte fjellsiden. Vi kjenner roen da dette er en vanlig hverdag i oktober med lite turister. Utsikten og stillheten kan nytes.

Vi tar en raskere vei mot Barcelona, tar en kaffe i storbyen før vi følger kysten til Blanes. Nå er det bare nyte sola og havet i noen uker før vi vender nesa hjemover igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen