Karlstad – En nabo-perle

 

I nabolandet Sverige finner vi byen Karlstad. En liten perle av et sted, en slags liten storby med alle sine kvaliteter.

 

Karlstad når du ved et par timers bilkjøring fra riksgrensen. Klarälven bukter seg gjennom byen og bidrar til attraktiviteten. Alle bruene og stiene langs elva gjør at Karlstad er en spennende by å besøke hele året – spesielt om våren, sommeren og høsten.

 

Tog og båtbuss
Det å utforske Karlstad til fots er vel og bra, men det å kjøre byens minitog og ikke minst gå om bord i de såkalte Båtbussene, må også til.…

Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

I nabolandet Sverige finner vi byen Karlstad. En liten perle av et sted, en slags liten storby med alle sine kvaliteter.

 

Karlstad når du ved et par timers bilkjøring fra riksgrensen. Klarälven bukter seg gjennom byen og bidrar til attraktiviteten. Alle bruene og stiene langs elva gjør at Karlstad er en spennende by å besøke hele året – spesielt om våren, sommeren og høsten.

 

Tog og båtbuss
Det å utforske Karlstad til fots er vel og bra, men det å kjøre byens minitog og ikke minst gå om bord i de såkalte Båtbussene, må også til. Båtbussene kjører ofte til prisen av en vanlig bussbillett. Det finnes flere alternative turer, og båtene går fra indre havn.

 

Sandgrund er det antakeligvis mange som har hørt om fra den gangen stedet var Sveriges største og best populære danserestaurant. Danseglade mennesker valfartet til Sandgrund. Nå har kunstneren Lars Lerin kjøpt lokalene og åpnet kunsthall. Lerin er blant Nordens fremste akvarellmalere, og flere av hans motiver er hentet fra Nord Norge. Kunstsamlingen er imponerende.

 

Et smykke
Nærmeste nabo til Sandgrund, og midt mellom badebrygger, turstier og lekeplasser, finner vi Värmlands museum. Stedet er vel verdt et besøk. Det samme gjelder Brigademuseet, som er et militært opplevelsesmuseum.

 

Stadsträgården er Karlstads smykke av en park, akkurat som Alsters Herregård noen kilometer utenfor sentrum er. Byparken brant ned i 1959, men er bygd opp igjen i samme Viktorianske stil akkurat som før brannen. Det er rett og slett praktfullt her. Vakkert er det også i området rundt herregården, der den velkjente dikteren Gustav Frøding ble født i 1860.

 

Det er gode shoppingmuligheter i Karlstad. I sentrum ligger både store og små butikker. Retro-butikkene ligger i bydelen Haga.

 

Sola i Karlstad
Utelivet er pulserende. Ikke minst er det mange restauranter og barer siden det bor 16 000 studenter i byen.

 

De fleste har sikkert hørt om «Sola i Karlstad». Mange tror at det henspiller seg på at sola skinner ofte og mye i den svenske byen. Slik er det ikke.

Sola i Karlstad heter egentlig Eva Lisa Holz, en særdeles blid vertshusdriver og servitør, som fikk dette tilnavnet rundt år 1800. I 1985 ble det laget en statue av kvinnen, som står utenfor Stadshotellet rett ved Klarälven. Sol er for øvrig byens symbol og varemerke i form av en egen logo.

 

 

FAKTA
Karlstad liggere i fylket Värmland.
Byen har ca. 90 000 innbyggere.
Karlstad ble grunnlagt av Karl IX i 1584, derav navnet.
Norsk vennskapsby er Moss.

 

 

 

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen