Du trenger ikke å reise langt for å oppleve Sørlandsidyll av beste merke. Det holder nemlig med en kort bil- og båttur over Oslofjorden til Åsgårdstrand.
Kun noen minutters kjøring fra ferjeleie i Horten, og de kritthvitmalte husene skinner mot deg i sommersola. Gatene, for ikke å si smugene, er trange som på Sørlandet. Åsgårdstrand har mye å by på for både for dagsturister og for de som ønsker å ta en overnatting eller flere.
Kunstnerbyen
Åsgårdstrand er en utpreget sommerby, men det forhindrer ikke en visitt utenfor selve sommersesongen. Byen, som både ligger i Horten og Tønsberg kommune, er blant annet kjent som kunstnerbyen. Bakgrunnen er det noe spesielle og magiske lyset som «henger over» stedet. Helt siden siste halvdel av 1800-tallet har norske kunstnere oppholdt seg i denne vesle byen. Vi kan nevne navn som Edvard Munch og Christian Krogh.
Verdens første Munch-museum ble åpnet i Åsgårdstrand i 1947. Den verdenskjente maleren malte «Pikene på broen» nede ved havna i byen. Han malte også kjente verk som «Livets dans», «Stormen», «Melankoli» og «Den ensomme» i Åsgårdstrand. Munchs hus er åpent for omvisning.
Blomster-Finn
Går vi til den nære historien, er det to andre kjendiser som i øyeblikket setter sitt preg på Åsgårdstrand. Finn Schjøll, TVs 2 blomster-Finn, bor i byen og har anlagt en staselig hage. Finn tar imot besøk av både enkeltpersoner og grupper etter avtale. Han forteller med innlevelse og kløkt om blomster, bier og mye annet spennende. Finn er en forteller av rang.
Mens blomster-Finn holder hus nesten nede ved vannkanten, treffer vi Martin Pedersen litt lenger opp i bakkene. Pedersen er en av Norges mest kjente og beryktede bankranere med 19 forskjellige ran bak seg, blant annet ranet Pedersen Sparebankfilialen ved Paviljongen i Sarpsborg i 1979. I dag driver han Munchs kafe på besteborgerlig vis.
En ekte røverhistorie
-Vil du høre en ordentlig røverhistorie, sier Pedersen til sine gjester og legger ikke skjul på forhistorien. Han kunne like godt å ha skrytt av rekesmørbrødene og bakverket som ble servert, for de holdt nemlig høyt nivå. Kafeens bakgård var av det virkelig trivelige slaget.
I utgangspunktet var Åsgårdstrand et ladested fra 1650 under Tønsberg. 10 år senere ble det underlagt Holmestrand. Etter hvert ble Åsgårdstrand en vesentlig havn for eksport av trelast, blant annet til Nederland. Da seilskutenes tid var over inntok altså kunstnerne byen. De har for alltid satt sitt kraftfulle preg på byen.
Mini-Sørlandet
Store deler av sentrum i Åsgårdstrand står på Riksantikvarens liste over bymiljøer som har nasjonal kulturhistorisk verneinteresse, derfor er en vandring rundt i område interessant og helt nødvendig for å kjenne på byens puls.
I dag er mini Sørlandsbyen et populært sommersted, slik det har vært i over 100 år. Mange kjente mennesker har sommersted i og rundt Åsgårdstrand. Akkurat det har vi stor forståelse for.
FAKTA
- Innbyggere: Ca. 3 000.
- Var i mange år Norges minste kommune.
- Fikk bystatus fra 1. januar 2010
- Ligger drøye 10 minutters kjøring fra Horten.
- Grand Hotel ligger fint til og oser av tradisjon om overnatting er ønskelig.
- Rådhuset Trattoria og Franzens konditori kan anbefales i tillegg til Munchs kafe.