– Viktigheten av gode dekk er underkommunisert

 

Det har vært en ulykkesommer på norske veier. – Årsakene til alle ulykkene er mange, og det er viktig at hver stein snus for å komme med tiltak som gjør at ulykkene blir færre. Og da må vi ikke glemme viktigheten av godt sikkerhetsutstyr på bilene, sier produktsjef i Continental, Knut Knudsen.

 

Bare i juni omkom 14 mennesker på norske veier, og i årets fem første måneder omkom nesten dobbelt så mange i trafikken som i fjor. Norge har tradisjonelt hatt verdens beste trafikksikkerhet med færreste antall drepte i trafikken per innbygger, men nå er forskere og myndigheter bekymret for at alle ulykkene i år kan være starten på en ny trend med flere skadde og drepte i trafikken i Norge.

 

– Vi deler bekymringen, og er opptatt at man må snu hver stein for å finne årsaken til at det nå har vært så mange ulykker på norske veier, sier Knut Knudsen, som er produktsjef i Continental Dekk Norge.

 

Mulige årsaker som trekkes frem er økt trafikk, høy fart, rus, uoppmerksomme sjåfører og dårlige veier.

 

– Vi håper også det blir satt søkelys på sikkerhetsutstyr i bilene. Moderne biler har en rekke hjelpemidler som kan forhindre ulykker som blokkeringsfrie bremser, antispinn, filvarsling, og automatisk nødbrems. For ikke å snakke om at bilene blir sikrere og sikrere om en ulykke skulle inntreffe med blant annet airbags og sterkere karosseri. Det er viktig at disse hjelpemidlene både eksisterer og fungerer på bilene som går på veien, mener Knudsen.

 

Noe annet som er underkommunisert, ifølge Knudsen, er hvor viktig det er med gode dekk.

 

-Vi i dekkbransjen maser jo om hvor viktig det er med gode dekk hvert eneste år, men blir innimellom beskyldt for å gjøre det fordi vi ønsker å selge mer dekk. Men hovedårsaken er at vi, bedre enn noen, vet hvor farlig det er å kjøre med dårlige dekk. Vi gjør en rekke tester hvert eneste år og ser forskjellen på bremselengde, og grep i svinger på både vått og tørt underlag, på gode og dårlige dekk. Og forskjellen er skremmende. Vi skulle ønske det var mer fokus fra både myndigheter og forbrukere om at alle må sørge for å ha gode nok dekk som ikke er utslitt og som har tilfredsstillende mønsterdybde. Og ikke minst at man kjører med sommerdekk på sommeren og vinterdekk på vinteren.

 

 

Related posts