Maxus er en hel familie av person- og varebiler fra Kinas største bilprodusent Saic. Denne gang tester Motormagazinet den store elektriske Maxus e-Deliver 9.
Denne testen handler om en stor elbil, for bilens lasterom rommer 11 m³ i den største L3 H2- utgaven. Rent praktisk får man plass til fem europaller i bilen. Maxus e-Deliver 9 er laget slik at pallene enkelt kan lastes/losses med gaffeltruck via praktiske dører. Bakdørene åpnes 265 grader.
Velger du 11 m³ varerom har man mulighet for tre forskjellige batteripakker (51,5 kWh, 72 kWh og 88,55 kWh). Velger du derimot den mindre utgaven med 9,7 m³ varerom har du mulighet for to forskjellige batteripakker – 51,5 kWh og 72 kWh.
Fleksibel bil
Fleksibilitet blir nøkkelordet med tanke på valgmuligheter også innen rekkevidde. Største batteripakken er oppgitt til inntil 353 km (WLTP urban). Urban er vanlig bykjøring, regn med kortere rekkevidde på motorvei.
Ved blandet kjøring blir rekkevidden estimert til 296 km WLTP. Dette rekker til de fleste arbeidsdager uten å lade.
Ved behov lades bilen fra 20 prosent-80 prosent på 42 minutter med den største batteripakken. De fleste vil nok velge 88,55 kWh for maksimal rekkevidde. Alle utgavene har faktisk samme effekt; 200 elektriske hester. Hengervekt på 1.500 kg og 1.200 kg nyttelast, er fasit.
Stor og god innvendig
Stor bil betyr tre gode seter. Maxus ønsker å nærme seg personbilkomfort også i varebilklassen, og dermed er gode seter viktig. Maxus har gode forutsetninger i så måte. Motormagazinet har tidligere testet den elektriske sju-seteren Maxus Euniq MPV, så erfaring med dette har vi.
Heller ikke på teknologifronten savner vi noe. En 10.1’ infotainementskjerm, fire høyttalere og ryggekamera. Sistnevnte er et nærmest uunnværlig verktøy i en stor bil med blindsoner bakover. På veien er det praktisk med en avansert sikkerhetspakke, som inkluderer blant annet adaptive cruise kontroll, blindsonevarsling og filskiftevarsling.
Fortsatt Enova støtte
Lavere drivstoffkostnader og vedlikeholdskostnader er gjengangere i argumentasjonen om fordelene ved overgang til elektrisk varebil, men også Enova-støtte er et viktig insentiv.
Maxus e-Deliver 9 med største batteri utløser etter Enovas satser i skrivende stund på kr. 44.698, -. Støtteordningen er flytende, tilskuddet forandres nesten hver dag. Støtte utbetales uten at en behøver å bruke tid og penger på søknad. Be bilforhandleren om å søke for deg og bekreft søknaden på din mobiltelefon. Send inn bilens registreringsnummer når du får bilen utlevert, dermed blir støtten utbetalt. Stort enklere kan det ikke gjøres.
Full pakke
Siden vi tidligere har nevnt personbilkomfort, må det sies at Maxus e-Deliver 9 også kan leveres som ni seters personbil, 8-seters personbil med universell utforming med inntil to rullestolplasser og chassis med mulighet for tilpasning til plan og skap.
Som chassis kan bilen leveres i to ulike lengder. Vi er etterhvert blitt bortskjemt med lokale ombygningsfirmaer her på Østlandet som skreddersyr innredning til din bil. E-Deliver 9 er intet unntak i så måte.
Helt ny bil
Maxus e-Deliver 9 overtar etter EV 80, men er ingen videreutvikling. En helt ny bil fra bunn har sett dagens lys.
Under bilen har vi et flatt understell med god bakkeklaring. Dette er en stor forbedring i forhold til en nedsenket batterikasse på EV 80, som er sårbar på anleggsveier. Innvendig er det lyst og trivelig, midterste sete har en utfellbar plate til lunsj eller skrivebord.
De viktigste funksjonene betjenes med knapper og bilen kommer med en tradisjonell girspak. Skilleveggen er tett, slik at minimalt med varme lekker ut til varerommet. Denne løsningen forbedrer rekkevidden.
I denne store bilen har man også plass til en romslig takhylle for oppbevaring sammen med store oppbevaringsrom i dørene. Praktisk innredet med andre ord, men den største forskjellen mellom utgående EV 80 og Maxus e-Deliver 9, er selve kjøringen. Dekkstøy er effektivt filtrert, nærmest lydløs i bykjøring og med et komfortabelt avfjæret understell. På motorveien er toppfarten begrenset til 100 km/t, dermed blir man liggende sammen med tungtrafikken i høyre fil.
Hastighetsbegrensning sammen med seks-meter bil, er ikke det som gir meg mest følelse av personbilkomfort, men oppveies av en meget behagelig kjøreopplevelse med avdempet understell og god støydemping sammen med gode seter.
Konklusjon
Maxus e-Deliver 9 ligger i teten når man fokuserer på plass, rekkevidde og pris. Personbilteknologi har funnet vei inn i bilen sammen med avansert sikkerhetspakke. Adaptive cruise control, blindsonevarsling og filskiftevarsler er på plass sammen med 10.1’ infotainementskjerm, fire høyttalere og ryggekamera. Tipp topp moderne elektrisk varebil med alle bekvemmeligheter.
Fakta Maxus e-Deliver 9 L3 H2
- Motor: Elektrisk
- Slagvolum: 0-liter
- Effekt: 200 hk
- Moment: 310 Nm
- Gir: Automat
- 0-100 km/t: 18,4 sekunder
- Toppfart: 100 km/t
- Elektrisk rekkevidde: 296 km WLTP
- Forbruk blandet: Ikke oppgitt
- Co2 utslipp: 0 g/km
- Egenvekt: 2.650 kg
- Tilhengervekt: 1.500 kg
- Lengde: 5,94 m
- Bredde: 2,06 m
- Høyde: 2,52 m
- Akselavstand: 3,76 m
- Utstyrsnivå: Tech
- Varerom: 11 m³
- Pris fra: Kr 549.900, –
- Pris prøvekjørt utgave: Kr 692.820, –

Tøff front med ladeport skjult over grillen.

Doble skyvedører er heldigvis standard, langt enklere adkomst i forhold til de av konkurrentene som leveres med en skyvedør plassert på høyre side. En ekstra tur rundt hele bilen for å finne frem verktøyet eller pakker er unødvendig.

Vår utgave var utstyrt med ekstra kledning i vegger og på gulv.

Bakdørene åpnes 265 grader slik at det er enkelt å laste/losse med truck.

Tett skillevegg er praktisk på flere måter, reduserer støy fra varerommet og at ikke unødvendig varme slipper inn i varerommet vinterstid, det betyr i praksis lengre rekkevidde.

Hjulslusene er kledd med myk gummi som reduserer hjulstøy og beskytter.

To dype takhyller har også funnet plass i Maxus e-Deliver 9.

Plass til lunsj eller skriveplate for kontorarbeid, valget er ditt.

Gode seter med justeringsmuligheter er viktig.

Viktige detaljer, en lav inn stegs terskel gir lettere adkomst til varerommet.

2,06 meter i bredden gir god plass til tre seter.

Tradisjonelle knapper er betjeningsvennlig, men manuell klima justering burde vært oppgradert til automatisk.

Ryggekamera er nesten uunnværlig i en bil med blindsoner, kamera er standard på Maxus e-Deliver 9.