Skru på lyset i høstmørket!

Cars with their lights on on the road at night. Long shot

 

Høstmørket har senket seg og det er på tide å skru på lysbryteren slik at lysene tennes – også de bak. Det er skummelt å oppdage en mørklagt bil i høstmørket, men løsningen er heldigvis enkel for å unngå det: skru på lyset!

 

– Mange nye biler har i dag egne LED-kjørelys foran. Disse er designet for å gjøre bilen synlig for andre trafikanter i dagslys, men disse lysene er ikke egnet for bruk i mørket, sier Espen Andersson, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

 

 

På biler som har slike egne LED-kjørelys er vanligvis ikke baklysene…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Høstmørket har senket seg og det er på tide å skru på lysbryteren slik at lysene tennes – også de bak. Det er skummelt å oppdage en mørklagt bil i høstmørket, men løsningen er heldigvis enkel for å unngå det: skru på lyset!

 

– Mange nye biler har i dag egne LED-kjørelys foran. Disse er designet for å gjøre bilen synlig for andre trafikanter i dagslys, men disse lysene er ikke egnet for bruk i mørket, sier Espen Andersson, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

 

 

På biler som har slike egne LED-kjørelys er vanligvis ikke baklysene tent samtidig. Løsningen i disse tilfellene er å skru på nærlysene manuelt, da vil også baklys og skiltlys bli tent.

Autofunksjon

Mange biler har dessuten en «autofunksjon» på lysbryteren. Har bilen din en slik funksjon kan bryteren stå på «Auto» hele tiden. Med bryteren i denne posisjonen vil en sensor i bilen tenne nærlys og baklys når det blir mørkt. Lysene vil slukke når du skrur av tenningen.

 

Hvis lysbryteren står i «0» vil kun kjørelysene foran være tent. Da ser du som sjåfør svært lite, og andre trafikanter som kommer bak deg ser ikke deg.

Sjåførens ansvar

– Alle sjåfører har et ansvar for å lære seg hvordan lysbryteren fungerer på sin egen bil. Et tips er å parkere foran et butikkvindu, og prøve bryteren i de forskjellige funksjonene. Da ser du også om det er noen pærer som ikke virker. Det er viktig å både se og bli sett i trafikken, sier Espen Andersson.

 

 

LED-kjørelys Disse er tent hvis lysbryteren står i «0» (av), eller hvis lysbryteren står i «Auto» og du kjører i dagslys. Lysene sørger for at du blir sett av andre trafikanter, men de lyser ikke opp vegen. Baklysene er ikke tent.

 

Lysbryter 0 eller «av». LED-kjørelys tent.

 

Nærlys Nærlys tent. Baklys og skiltlys er alltid tent sammen med nærlysene.

 

Lysbryter nærlys Nærlys, baklys og skiltlys tent.

 

Parkeringslys Disse lysene viser andre trafikanter at bilen din står stille, men lyser ikke opp vegen.Skal ikke brukes under kjøring. Baklysene er tent.

 

Lysbryter parkeringslys Parkeringslys og baklys tent.

 

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen