Bil opp og i mente i 35 år for Freddy

Freddy Andersen foran BOS-bygget på Råbekken. Han har vært ansatt i 35 år.
Freddy Andersen foran BOS-bygget på Råbekken. Han har vært ansatt i 35 år.

 

Bil opp og i mente. Det har alltid vært bil og bilprat på tvers i familien. Faren og brødrene jobbet med bil, nå har sønnen valgt bilyrket. Freddy Andersen hos Bertel O. Steen i Fredrikstad fikk bil og spesielt Peugeot inn som en faktor i livet sitt ganske tidlig. Til nå har Freddy vært ansatt 35 år i samme firma.

 

Rally bilverksted ble til Råbekken Auto i 1978 og siden til Bertel O. Steen. Freddy Andersen var med faren som hadde vært med å etablere…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Freddy Andersen foran BOS-bygget på Råbekken. Han har vært ansatt i 35 år.

 

Bil opp og i mente. Det har alltid vært bil og bilprat på tvers i familien. Faren og brødrene jobbet med bil, nå har sønnen valgt bilyrket. Freddy Andersen hos Bertel O. Steen i Fredrikstad fikk bil og spesielt Peugeot inn som en faktor i livet sitt ganske tidlig. Til nå har Freddy vært ansatt 35 år i samme firma.

 

Rally bilverksted ble til Råbekken Auto i 1978 og siden til Bertel O. Steen. Freddy Andersen var med faren som hadde vært med å etablere Rally Bilverksted. og siden har det gått slag i slag.

-Allerede i 1984 startet jeg på Råbekken Auto som mekanikerlærling. Bedriften ble til Råbekken Auto, og flyttet i 1991 på skrå over fylkesveien til der vi er i dag som Bertel O. Steen. Her trives jeg aldeles utmerket som teknisk leder på verkstedet for personbiler, sier Freddy Andersen.

Han er også teknisk rådgiver på verkstedet for Peugeot i dag. Freddy er ansvarlig for lærlingene, han er leder av prøvenemda for byene Fredrikstad, Sarpsborg og Moss, og han brukes som dommer i både NM og for skoler i bilfag.

 

Peugeot
-Det har aldri i løpet av mine 35 år i arbeid streifet meg å gjøre noe annet. Gjennom årene har Peugeot fulgt bedriften som en av flere bilmerker. Jeg er glad i Peugeot, og det har vært moro å være med på utviklingen. Mine to brødre, Tommy og Rune, har jeg også jobbet sammen med. Da er det litt morsomt at sønnen min, Niklas, har blitt kollega. Han arbeider på kundemotaket med Mercedes Benz.

 

Utvikling og utfordring
Freddy vet mer om motorer, og spesielt Peugeotmotorer enn de fleste. Gjennom alle år har han vært flink til å skolere seg gjennom kurs, og når nå el-motorene gjør sitt inntog er ikke Freddy like skeptisk som mange andre som liker å «mekke».

-Nei, jeg ser på det som en utfordring og en naturlig utvikling. Vi har vært på kurs og det kommer flere. Jeg synes det veldig greit å ta med seg grunnleggende elektro i bunnen av utdannelsen, og delta i de kursene som blir satt opp. Vi kommer ikke bort fra at det blir mer og mer el.

 

Lærlinger
-Jeg er glad i jobben min, og synes det er veldig artig å følge opp lærlinger. Akkurat nå har vi bare en hos oss på verkstedet, men det har vært ganske mange her gjennom årene. Jeg bruker litt tid sammen med lærlingene, gjerne i stille perioder om kveldene, slik at vi kan gå litt i dybden uten at det er for mye mas rundt.

Som dommer i fagkonkurranser, det være seg NM for lærlinger eller skolemesterskap, så koser Freddy seg. Og når han kommer hjem etter endt arbeidsdag hender det rett som det er at han må planlegge og tilrettelegge fagprøver for lærlinger i Østfold.

-Jeg må ta fritiden til hjelp. Åtte sensorer bistår meg i arbeidet både med teori og praksis. Fagprøvene blir gjerne utført der lærlingene jobber. Først teori og så mekking i mange timer. Deretter selvevaluering og dom fra oss. Som regel går det bra. Det er mange lovende unge mekanikere i arbeid i Østfold.

 

Flere Peugeot-modeller
Det er Peugeot som ligger hans hjerte nærmest. Han kjører en Peugeot 3008 Allure. Og noen til..

-Alle i familien kjører Peugeot. I tillegg til SUVen vår har vi en Peugeot 308 CC kabriolet, som er ti år gammel – men som ser ny ut. Jeg kjører også en Peugeot 307, og så har vi en Peugeot Ion. Sønnen min har en Peugeot 308 GTI, og datteren min kjører en 308 GT Line. Når asfalten er tørr og jeg vil prøve noe annet enn Peugeot, er jeg litt gæren, og tar frem min Suzuki GSX S 1000 F motorsykkel. Den går fælt, og jeg må være topp konsentrert når jeg bruker den. Men det er jo moro da, og jeg burde absolutt ha brukt den mer enn jeg gjør. Sønnen min har også en motorsykkel, en østerriksk KTM 690 SMC, så motor liker vi godt i familien.

 

Fritid
-Det er sjelden jeg mekker på biler i privat sammenheng. Fritiden har jeg brukt på å være med barna mine på håndball, fotball, innebandy og ishockey. Interessen for ishockey har jeg beholdt, og er en medgangssupporter i Stjernehallen.

-Byr anledningen seg prøver kona og jeg å ta oss noen turer enten til Hafjell, til København eller til Mallorca og selvfølgelig Paris. I Peugeot sitt hjemland er vi ofte, sist i 2018 på Paris Motorshow. Viktig å legge inn litt faglig påfyll også når det er fri og ferie. Synes det er deilig å komme bort litt når vi har en mulighet. Men det er aldri feil å komme tilbake til jobben hos Bertel O. Steen igjen, og jeg håper å kunne holde på der, med lærlinger og som fagdommer i mange år fremover, sier Freddy Andersen.

 

 

  • Navn: Freddy Andersen
  • Alder: 52 år
  • Stilling: Teknisk leder personbil på verkstedet og teknisk rådgiver for Peugeot hos Bertel O. Steen Fredrikstad.
  • Sivilstand: Gift med Jeanette, to voksne barn, Niklas 19 og Madelen 23.
  • Bor: Ambjørnrød.
  • Fritid: Motorsykkel, reising

 

 

 

Freddy, Jeanette og Niklas med 5 biler og 2 motorsykler. Den eldste bilen i familiens eie ble det ikke plass til på bildet.

 

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen