Vurder et høstbesøk til Lofoten

 

Det finnes mange grunner til å besøke Lofoten, også om høsten. Midnattssol er det dårlig med, men nordlyset kan oppleves -og sikkert snø i alle fall på fjelltoppene. Uansett byr Lofoten på mye, og man kan ta del i det store bildet med sterke høstfarger, smake spennende mat og få med seg en rekke kulturbegivenheter.

 

Av Øivind Karlsen

 

De fleste som besøker Lofoten og ikke har en bestemt hendelse å se frem i mot, opplever nok naturen som det helt spesielle. Fra øy til øy mot den ytterste spissen på Å med leiebil fra Evenes for eksempel.…

Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Det finnes mange grunner til å besøke Lofoten, også om høsten. Midnattssol er det dårlig med, men nordlyset kan oppleves -og sikkert snø i alle fall på fjelltoppene. Uansett byr Lofoten på mye, og man kan ta del i det store bildet med sterke høstfarger, smake spennende mat og få med seg en rekke kulturbegivenheter.

 

Av Øivind Karlsen

 

De fleste som besøker Lofoten og ikke har en bestemt hendelse å se frem i mot, opplever nok naturen som det helt spesielle. Fra øy til øy mot den ytterste spissen på Å med leiebil fra Evenes for eksempel. Høye fjell og flate gressletter på innsiden og et hav som styrer hendelsene på utsiden. Været skifter raskt i Lofoten -men har et høytrykk fått feste venter noen dager i trekk med blå himmel og plussgrader – også om høsten. Nettsider om Lofoten forteller om en eventyrlig vakker natur, og det stemmer godt. Men Lofoten er noe mer, og for en ”søring” som har gjort seg opp meninger om hvordan denne ”blindtarmen” på værkartet tar seg ut i virkeligheten, blir det gjerne flere overraskelser. Undertegnede har i flere år ønsket en tur til Lofoten, og ønsket ble oppfylt for noen uker siden.

 

Å komme dit

Til Lofoten kommer man med fly, bil eller båt. Fly til Bodø og båt til Moskenes er mye brukt. Fly til Evenes og leiebil videre likeså. Widerøe lander også i Leknes eller Svolvær, men disse turene er ofte ganske kostbare sammenlignet med å fly SAS eller Norwegian til Evenes. Vi leide bil på Evenes, og tilbakela rundt 1100 kilometer på fire dager. Med utgangspunkt i Gravdal ved Leknes omtrent midt i Lofoten ble vi guidet av en Lofotværing fra det ene fiskeværet til det andre. Vi kjørte til Å -så langt man kommer med bil, og skimtet øyene på utsiden, Mosken og Værøya. Enda lenger bort ligger Røst. De går for øvrig ferger fra Moskenes til Værøy og fra Værøy til Røst.

 

Idyll

Selve kjøreturen var en opplevelse i seg selv. En biltur med storhavet på den ene siden og Vestfjorden på den andre, gjennom tuneller, over broer -forbi det ene mer sjarmerende stedet enn det andre. Småplasser, fiskevær, hvite strender, staute fjell og rorbuer. Idyllen i Reine og Nusfjord, Villskapen, keramikk- og glasshytta i Vikten, hvite strender ved Ramberg, Haukland og Utakleiv og surfestranda på Unstad. Eller Vikingland på Borge og det mektige havet om kvelden på Eggum. Destinasjoner som nås med bil på en eller to dager. Stamsund, Ballstad og Henningsvær er små koselige plasser. I Lofoten kan man gjemme seg bort eller gli med turiststrømmen.

 

Høsten kan være den fineste tiden for gåturer i fjellet, eller oppdagelsesturer i fjæra. Turer i kajakk eller på en sykkel kan ordnes flere steder. Guidede båtturer inn og ut av fjordarmer til nesten gjemte bosamfunn innerst, fjellvandring, fisking eller bare ro og stillhet. Sjekk uansett ut noen av de fine fiskerestaurantene. Fiskemat smaker ekstra godt Lofoten.

 

Overnatting

Men selv om høsten lønner det seg å ha ordnet med overnatting på forhånd. Rorbuer er kostbart, men fascinerende. Ellers er det mange hotell og private overnattingsmuligheter. Tar du med bobilen, så vær forberedt på trange veier ned mot de forskjellige fiskeværene.

 

En tur til Lofoten, blir gjerne til flere. Man vil tilbake, se mer -oppleve noe som er annerledes i fedrelandet. Og lokalbefolkningen vi møtte var glade i hjemplassen sin, imøtekommende og stolte -med rette.

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen