Bør være minst tre millimeter

Norsk lov sier at minimum mønsterdybde på sommerdekk skal være 1,6 millimeter. At det ikke er nok fikk snowboarder Helene Olafsen erfare nylig. Se video her.

Sommerdekksesongen går mot slutten, og mange har slitt ned mønsteret i løpet av sommeren. Når et dekk er nytt har det gjerne 8-9 millimeters mønsterdybde, men etter noen sesonger slites dekket. Loven sier at minste tillatte mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter.

Det er alt for lite, mener produktsjef hos Continental, Knut Knudsen.

– Vi mener loven bør endres slik at minste tillatte mønsterdybde er tre millimeter. Med bare 1,6 millimeters…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk lov sier at minimum mønsterdybde på sommerdekk skal være 1,6 millimeter. At det ikke er nok fikk snowboarder Helene Olafsen erfare nylig. Se video her.

Sommerdekksesongen går mot slutten, og mange har slitt ned mønsteret i løpet av sommeren. Når et dekk er nytt har det gjerne 8-9 millimeters mønsterdybde, men etter noen sesonger slites dekket. Loven sier at minste tillatte mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter.

Det er alt for lite, mener produktsjef hos Continental, Knut Knudsen.

– Vi mener loven bør endres slik at minste tillatte mønsterdybde er tre millimeter. Med bare 1,6 millimeters mønsterdybde er sjansene for vannplaning mye større. Både ved at man kan miste grepet i sving og at bremselengden blir mye lenger.

Continental i Tyskland har gjennomført over tusen bremsetester med nedbremsing fra 80 km/t til full stopp på våt veibane. Eksemplene er utført med en Mercedes C-Class, dimensjon 205/55 R 16 V. Resultatene viser at om du har dekk med 3 millimeters mønsterdybde, så blir bremselengden 9,5 meter lenger enn med helt nye dekk, og hastigheten på det punktet hvor bilen med nye dekk stod stille, var på 34 km/t. Med dekk med kun 1,6 millimeters mønsterdybde ble bremselengden 18,6 meter lenger, og hastigheten var 44 km/t på det punktet hvor bilen med de helt nye dekkene stod stille.

En som fikk erfare hvor skummelt det kan være med utslitte dekk tidligere i år er snowboarder Helene Olafsen. Hun var på Vålerbanen sammen med Continental og kjørte gjennom en sving på vått underlag i 70 km/t. Med nye dekk var det ikke noe problem å klare svingen, men med dekk som var slitt ned til 1,6 millimeters mønsterdybde kjørte hun rett av banen.

– Det var flaks at det var på bane og ikke vei. Jeg hadde ikke trodd det skulle være så stor forskjell. Jeg skjønner ikke at det er lov til å kjøre med dekk med 1,6 millimeters mønsterdybde. Det er så stor forskjell, og jeg kunne vært død hvis jeg hadde kjørt med disse dekkene på veien, sier Helene Olafsen.

Se video her:
https://www.youtube.com/watch?v=-JSK8Phvb6Y&t=

Artikkelen fortsetter under annonsen