Norge pigger fortsatt av

Pål Rosland, sjefingeniør i Vegdirektoratet, opplever at flere "pigger av" i byområdene i Norge. Foto Håkon Aurlien.

Av Pål Rosland

 

Fortsatt velger flere og flere bilister piggfrie vinterdekk. Oslo-bilistene er igjen blitt landets flinkeste etter tre år med Bergen-dominans.

 – Det er gledelig at piggdekkandelen fortsatt øker. Pigg-bruken er en viktig årsak til problemer med veistøv. Når støvet blir så fint at det holder seg svevende i lufta, kan det pustes inn og irritere luftveiene. Mange tåler ikke dette og blir syke, sier sjefingeniør Pål Rosland i Statens vegvesen.

Vegvesenet teller hvert eneste år piggdekkbruken i 13 norske byer og byområder. Også i år har Oslo, Bergen, Asker/ Bærum, Drammen og Fredrikstad/ Sarpsborg landets høyeste piggfriandel.…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av Pål Rosland

 

Fortsatt velger flere og flere bilister piggfrie vinterdekk. Oslo-bilistene er igjen blitt landets flinkeste etter tre år med Bergen-dominans.

 – Det er gledelig at piggdekkandelen fortsatt øker. Pigg-bruken er en viktig årsak til problemer med veistøv. Når støvet blir så fint at det holder seg svevende i lufta, kan det pustes inn og irritere luftveiene. Mange tåler ikke dette og blir syke, sier sjefingeniør Pål Rosland i Statens vegvesen.

Vegvesenet teller hvert eneste år piggdekkbruken i 13 norske byer og byområder. Også i år har Oslo, Bergen, Asker/ Bærum, Drammen og Fredrikstad/ Sarpsborg landets høyeste piggfriandel. Her kjører over 80 prosent med piggfrie vinterdekk, viser tellingene.

 

Størst vekst i Trondheim
De tre siste årene har Bergen tronet øverst på piggfri-tronen. Men denne vinteren klatret Oslo tilbake til topps. I Oslo har 88 prosent kjørt piggfritt, mens 87 prosent hadde pigget av i Bergen. Asker og Bærum har også blandet seg inn i toppen, med 87 prosent piggfriandel.

– Økningen i piggfriandelen har vært størst i Trondheim. På ett år økte den fra 63 til 70 prosent. Årsaken er at kommunen innførte piggdekkgebyr i fjor. Da kommunen avviklet ordningen i 2010 falt andelen år for år, nå er den på vei opp igjen, sier Rosland.

 

Stavanger-nedgang
Bilistene i Stavanger og Sandnes overrasker. I disse to byene er det en nedgang i piggfriandelen på tre prosentpoeng til 74 prosent.

Kampanjen «PIGFREE» som Stavanger kommune har gjennomført har ikke gitt effekt – og fra oktober i år innfører kommunen piggdekkgebyr.

 

Negativ helseeffekt
Svevestøv har dokumentert negativ helseeffekt. Jo mer svevestøv og jo lengre opphold i luft med mye svevestøv jo større er risikoen for helseskade. I Norge er bruk av piggdekk den viktigste årsaken til at grenseverdien for svevestøv (PM10) i forurensningsforskriften blir overskredet.

Artikkelen fortsetter under annonsen