Moderne kontorbygg forsyner elbiler med kortreist drivstoff

Hydrogenstasjonen ligger kun et stenkast fra Powerhouse Kjørbo, hvor strømmen produseres fra solceller. Fotomontasje: Asplan Viak.

Et rehabilitert kontorbygg i Sandvika kan leverere overskuddsstrøm for produksjon av ca 1 000 biltankinger hydrogen pr år. Det tilsvarer årlig hydrogenforbruk for 25 elbiler*. For brukerne av hydrogenstasjonen på Kjørbo, som ligger et steinkast unna bygget, betyr det svært kortreist drivstoff. Men det viser også hvilket potensiale som ligger i å bygge og modernisere kontorbygg med en klima-og miljøvennlig tilnærming.

Ett av selskapene bak plusshuset, som går under navnet Powerhouse Kjørbo, har nettopp anskaffet en hydrogenelektrisk firmabil som til daglig skal fylles opp på hydrogenstasjonen som…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et rehabilitert kontorbygg i Sandvika kan leverere overskuddsstrøm for produksjon av ca 1 000 biltankinger hydrogen pr år. Det tilsvarer årlig hydrogenforbruk for 25 elbiler*. For brukerne av hydrogenstasjonen på Kjørbo, som ligger et steinkast unna bygget, betyr det svært kortreist drivstoff. Men det viser også hvilket potensiale som ligger i å bygge og modernisere kontorbygg med en klima-og miljøvennlig tilnærming.

Ett av selskapene bak plusshuset, som går under navnet Powerhouse Kjørbo, har nettopp anskaffet en hydrogenelektrisk firmabil som til daglig skal fylles opp på hydrogenstasjonen som er nærmeste nabo. Innkjøpet kom rett etter at Bærum kommune kjøpte tre tilsvarende biler som sokner til samme stasjon.

Lever som de lærer

-Vi vil være i spissen av samfunnsutviklingen, og da er det viktig å leve som man lærer, sier sjef i Asplan Viak, Øivind Mork. -Bygg og bil representerer noen av de største klima- og miljøutfordringene i dag, og som deltager og beboer i Powerhouse var det naturlig for oss å kjøpe en hydrogenelektrisk bil for å bidra på bilsiden også, sier han.

Fra energisluk til moderne plusshus

Powerhouse Kjørbo viser at det er fullt mulig å rehabilitere et 30 år gammelt energisluk til et moderne plusshus som produserer sin egen energi, og mere til. Huset, som stod ferdig rehabilitert i 2014, består av to kontorbygg, og dekker totalt 5 200 m2. Etter renoveringen er energibehovet redusert med ca 90 prosen.

Utenfra ser bygget omtrent ut slik det gjorde før rehabiliteringen, men på innsiden er Powerhouse revolusjonerende med utstrakt bruk av miljøvennlige materialer. Det er installert solceller på hustakene, og den årlige energiproduksjonen er ca 200 000 kWh. Energien som behøves til ventilasjon, belysning, oppvarming og kjøling er anslått til ca 100 000 kWh per år, noe som resulterer i en overskuddsproduksjon av energi. Overskuddsstrømmen vil bidra til å produsere hydrogen til stasjonen på Kjørbo.

Selskapene bak bygget er Entra, Skanska, Zero, Snøhetta, Sapa og Asplan Viak. De har jobbet tett sammen om å planlegge og bygge det klima- og miljøvennlige huset, som av mange regnes som verdensledende.

Hydrogen i vekst som drivstoff for biler

Strømmen fra Powerhouset brukes til å produsere hydrogen som lagres på stasjonen. Dermed forsynes hydrogenbiler med kortreist fornybar energi – Dette viser vei for fremtidens elbiler, sier Jørn Jacobsen hos Hyundai, det første bilmerke i verden som startet serieproduksjon av hydrogenelektriske biler. I dag finnes det hydrogenstasjoner i Oslo-området og i Porsgrunn, men Jacobsen sier at utbyggingen av hydrogenstasjoner nå skyter fart. I løpet av 2020 skal man kunne kjøre mellom de store byene i Sør-Norge, uten rekkeviddeangst.

Som å tanke og kjøre en fossilbil

En moderne hydrogenelektrisk bil har rekkevidde på over 500 km. –Vår neste modell som kommer i 2018 vil ha rekkevidde på 800 km, sier han. Påfylling tar kun noen minutter og skjer omtrent på samme måte som man fyller bensin. Fremdriften skjer med en elektrisk motor som får strøm fra hydrogenet på tanken. Derfor oppleves bilen på samme måte som en batterielektrisk bil, men med samme rekkevidde som en bil drevet med fossilt drivstoff.

* 25 hydrogenelektriske biler med gjennomsnittlig  kjørelengde på opp mot 20 000 km per år. Kilde Asplan

Artikkelen fortsetter under annonsen