Å tegne en bil er fremdeles en kompleks og utfordrende oppgave

Oppdraget var å skape en bil for et bredt lag av europeiske kunder, en folkets bil.

o av bilverdenens unge designtalenter, Michel Glenisson (33) og Geoffrey Desembry (27) fikk jobben, henholdsvis med ansvar for interiør og eksteriør. Hyundais i30 var den første nye bilen de to designtalentene fikk ansvaret for, svært tidlig i sine karrierer.

Selv i dag, med all mulig datakraft tilgjengelig, starter nyutdannede bildesignere prosessen med håndtegnede skisser. Men før det skjer, har hele designteamet blitt enige om en designretning som beskriver hva man ønsker. -Biler er utrolig komplekse og utfordrende å tegne, sier Michel.…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdraget var å skape en bil for et bredt lag av europeiske kunder, en folkets bil.

o av bilverdenens unge designtalenter, Michel Glenisson (33) og Geoffrey Desembry (27) fikk jobben, henholdsvis med ansvar for interiør og eksteriør. Hyundais i30 var den første nye bilen de to designtalentene fikk ansvaret for, svært tidlig i sine karrierer.

Selv i dag, med all mulig datakraft tilgjengelig, starter nyutdannede bildesignere prosessen med håndtegnede skisser. Men før det skjer, har hele designteamet blitt enige om en designretning som beskriver hva man ønsker. -Biler er utrolig komplekse og utfordrende å tegne, sier Michel. Derfor er det viktig å jobbe strukturelt og planmessig, samtidig som kreativiteten får spillerom. Han ser det endelige produktet som en slags skulptur der det praktiske kombineres med det følelsesmessige.

 

Ukevis med skissetegninger

Når hovedretningen er staket ut begynner arbeidet med mange små forskjellige skisser som viser bilen i ca 10 cm størrelse. På denne måten samler man opp forskjellige ideer og designveier. Denne prosessen kan foregå over flere uker før alle skissene puttes på en fem meter lang vegg. Derfra velges de som har mest potensiale til å bli en virkelig bil.

 

Bilen må representere produsenten

Med denne nye bilen søkte teamet å få til et sofistikert utseende i en tidløs innpakking som kan vare i mange år.

– Samtidig er det viktig at bilen representerer bilprodusenten og hva de står for, sier Geoffrey. Derfor får bilen klare  og gjenkjennbare linjer, også på tvers av modeller.

 

I interiøret må form følge funksjon

Når det gjelder interiøret ble det bestemt at man skulle gå fra det vertikale til en mer horisontal løsning. Det var en praktisk grunn til dette, nemlig at form følger funksjon. I tillegg ønsket de å forbedre bilens funksjonalitet, menneskelige grensesnitt og ergonomi. – Alle funksjoner må selvfølgelig oppleves som enkelt og gjenkjennelig, sier Michel.

Med et slankt dashbord forsterket de også følelsen av en bred og romslig bil. Instrumenter og luftventilene er integrert sømløst og bidrar til å skape en sporty romfølelse.

 

Viktig å føle seg hjemme i bilen

-Når folk setter seg i bilen første gang, må de umiddelbart føle seg hjemme. Brytere og knapper må oppleves som intuitive. Derfor har vi plassert instrumentene på samme nivå som skjermen, og innstillingen av air-condition er plassert i et eget dedikert område. Det samme med døråpnere og vindusheisere som også er gruppert.

 

Grillen er bilens signatur

-Det var viktig å få frem at denne bilen er laget i og for det europeiske markedet, sier Geoffry. Målet var å gi en følelse av premium med en sporty siluett og en distinkt grill. Grillen fungerer som en signatur, ikke bare for bilen, men også for bilmerket, sier Geoffrey.

Designet skal også speile produsentens modenhet og selvtillit. Hyundai ønsket at dette skulle være en bil som appellerer til store deler av markedet, derfor ble den tegnet både som fem-dørs, stasjonsvogn og fastback kupe. Alle med et sporty utseende, god plass innvendig, men med hver sin personlighet.

Da er det opp til det europeiske bilpublikum å avgjøre om de to designerne har fått til det de satte seg som mål.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen