Malaga – her vil du garantert trives

Malaga, Picassos fødeby, har de siste årene gjennomgått en helrenovering. Den litt loslitte havnebyen fremstår i dag som nypolert med sterke kulturelle innslag. Samtidig har Malaga maktet å beholde sitt folkelige og familiekjære image. Nye Malaga er en by du garantert vil trives i.

Malaga, hovedstaden på Costa del Sol, er ofte forbundet med flyplassen. Byen har vært et springbrett for videre ferd til turiststedene langs Solkysten. Trenden har imidlertid snudd, for i dag er Malaga blant Europas mest ekspansive storbyer. Fortsatt kneiser høyreiste heisekraner på de mange byggeplassene, men gradvis har Malaga fått orden på infrastruktur, nye bygg…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malaga, Picassos fødeby, har de siste årene gjennomgått en helrenovering. Den litt loslitte havnebyen fremstår i dag som nypolert med sterke kulturelle innslag. Samtidig har Malaga maktet å beholde sitt folkelige og familiekjære image. Nye Malaga er en by du garantert vil trives i.

Malaga, hovedstaden på Costa del Sol, er ofte forbundet med flyplassen. Byen har vært et springbrett for videre ferd til turiststedene langs Solkysten. Trenden har imidlertid snudd, for i dag er Malaga blant Europas mest ekspansive storbyer. Fortsatt kneiser høyreiste heisekraner på de mange byggeplassene, men gradvis har Malaga fått orden på infrastruktur, nye bygg er ferdigstilt og gamle er renovert. Malagas forvandling er påtakelig, så det er ingen grunn til å reise videre.

 

Avgjørelsen faller ikke før neste år, men Malagas innbyggere håper at byen kan bli pekt ut som Europas kulturhovedstad 2016. Teatrene rustes opp og nye museer er bygd. Det mest kjente er Picassomuseet, som ble innviet i 2003.

 

Picassos fødested

Den verdenskjente kunstneren Pablo Picasso ble født i Malaga i 1881 og trådte sine barnesko i byen. Nå har kunstnerens datter donert en stor samling malerier, det er åpnet en flott restaurant i 1500 tallspalasset Buenavista og vips fikk Malaga et av verdens flotteste Picassomuseer. Fra før av finnes det gater, barer, restauranter, strandpromenader og bygninger som er oppkalt etter Picasso. Familiens hus, der Picasso bodde, ligger bare noen hundre meter fra museet.  Huset er åpent for publikum.

Noe av det mest fascinerende med Malaga er dens blanding av flere tusen års historie, folklore og sin moderne kultur. Med strand midt i byen og med tusenvis av soltimer i året kan man forholdsvis enkelt forstå at Malaga går under tilnavnet ”Ciudad del paraiso – paradisbyen”.

 

Korte avstander

Det er gangavstand til det meste i Malaga. Malaga er i så måte en kompakt by. Noen små skritt fra Picassomuseet finner vi det romerske teateret, tyrefektningsarenaen og den arabiske borgen. Teateret – nylig restaurert – ligger like ved siden Alcazaba og Gibralfaro, som er et militærfort fra det arabiske kongedømmets tid. Bak murene finner vi et palass med en storslått hage og utsikten er bedårende vakker.

Katedralen i Malaga. Theacathedral er også et vakkert skue. Katedralen ble bygget i perioden 1500 til 1700 etter Kristus. Bygningen i renessansestil har en barokk hovedfasade. Nyt gjerne stillheten i Jardin Botanico. Parken på hele 30 000 kvadratmeter kan skilte med 500 forskjellige tropiske arter. Det var ekteparet Jorge Loring og Amalia Heredia som skapte parken på 1800-tallet. Den botaniske hagen, La Concecio – et lite stykke utenfor sentrum – minner om Versailles og er også et vakkert skue for blomsterinteresserte.

 

Variert valg

Malaga virker ikke full av larm og støy med tanke på at det bor vel en million mennesker der. Byen er typisk spansk i den forstand at det meste skjer i langsomt, litt bedagelig tempo. Det yrer av liv både morgen og kveld, men uten at verken ører eller andre sanser blir nevneverdig merket. Byen passer perfekt for spaserturer om vi ser bort i fra sommerheten midt på dagen i juli og august. Den brede hovedgaten Marques de Larios innbyr til både vindusshopping og reell handling om pengene står på konto, men glem ikke mat og drikke. Uten fast føde og væske duger feriehelten ikke. Knapt noen annen by har så mange gode tapasbarer i sin midte. Velg mellom ultramoderne barer med neonlys og høye plastikkstoler eller utesteder med eiketønner og sagmugg på gulvene. Her finnes noe for enhver smak og for folk i alle aldre.

På det fargerike Atararazanasmarkedet strømmer spanierne til fra tidlige morgentimer. Om du ikke har planer om å kjøpe verken grønnsaker, fisk eller krydder, er det uansett en opplevelse å ta del i prutingen og det høymælte spanske språk. Fra mandag til lørdag rigges bodene opp og dette er det nærmeste man kommer et arabisk inspirert marked på disse kanter av verden.

 

Ingen mellomstasjon

For den som befinner seg i eller i nærheten av Malaga i august er det bare å ta på seg finstasen og danseskoene. Da arrangeres det nemlig stor fest i byen. Feiende flotte prosesjoner, fyrverkeri av skikkelig spansk kaliber, tyrefekting, flamenco og musikalske opptredener er noe av det man kan by på midt i Malagas sentrum, som er avstengt for trafikk for anledningen.  Ellers i året steller også Malagas innbyggere til fester av mange slag, for los malaguenos elsker å fylle gatene til trengsel, spise, drikke og danse.

Malaga er ikke lenger en søvndyssende mellomstasjon, men en spennende by der blant annet Picasso spiller en sentral rolle. Det samme med danske HC Andersen. Han sitter godt tilbakelent i bronse på strandpromenaden, fordi dansken syns at byen var så vakker at han ville dø her.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen