Berlin – Utforsk bydel for bydel

Berlin er en by med geografisk stor utbredelse. Følgelig nytter det ikke, selv med gode sko, å rekke over alt på en oval weekendtur. Muligheten ligger i å utforske de viktigste bydelene og gjemme resten til neste besøk. Berlin er nemlig byen du gjerne vender tilbake til.

Knapt noen annen storby har såpass lave pulsslag som Berlin. Mye mennesker, men sjeldent noe stress. Berlins innbyggere sitter på toget med en bok, tar seg tid til en kopp kaffe og haster ikke av gårde på storbyvis. Det smitter også over på oss som er på besøk.

Et hipt sted

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Berlin er en by med geografisk stor utbredelse. Følgelig nytter det ikke, selv med gode sko, å rekke over alt på en oval weekendtur. Muligheten ligger i å utforske de viktigste bydelene og gjemme resten til neste besøk. Berlin er nemlig byen du gjerne vender tilbake til.

Knapt noen annen storby har såpass lave pulsslag som Berlin. Mye mennesker, men sjeldent noe stress. Berlins innbyggere sitter på toget med en bok, tar seg tid til en kopp kaffe og haster ikke av gårde på storbyvis. Det smitter også over på oss som er på besøk.

Et hipt sted
Prenzlauer Berg er en av bydelene man bør oppsøke. På lørdag er det marked i bydelen som har tiltrukket seg mange medie- og reklamefolk de senere årene. Husene er pusset opp og selv om besteborgerligheten har inntatt stedet til en viss grad er det hipt og på markedsdagene selges og kjøpes det økologisk- og biologisk mat samt mye annet spennende. Bare duftene fra bodene med olivenbrød, fylte auberginer og vellagret ost samt alle menneskene i sine spesielle hårfrisyrer og noe outrerte klesplagg, er verdt en visitt. I Prenzlauer-Berg finnes det ingen stengetider. Kafeene lukker dørene når gjestene føler for å gå hjem, derfor serveres det frokost ofte til både fire og fem om kvelden. Døgnet er litt snudd på hodet i disse trakter av Berlin.
Vi er egentlig i gamle Øst-Berlin. Bydelen lå en gang i tiden bak muren og var et treffpunkt for de opposisjonelle. 1. mai kan det faktisk hende at det er demonstrasjoner på Kollowitzeplass, men det hører til sjeldenhetene. Den fargerike delen av byen har en indre ro, der galleriene og kafeene spiller en langt mer sentral rolle enn bråk og leven.

Kulturelt sentrum
Uoffisielt sies det at Prenzlauer- Berg har 600 kafeer og uansett om antallet ikke stemmer, så gjør det ikke noe som helst. Mulighetene for å hvile føttene og få noe leskende er mange, mange. Det kryr av trendy kafeer med et interiør som vekker følelser. Det samme gjør menyene, som ikke innholder hamburgere, pølser eller sauerkraut. Det er mer vanlig å bruke gresshopper og larver som ingredienser i for eksempel paier. Hvitløksfriterte gresshopper skal være en delikatesse! Glem ikke Kulturbraueri, et gammelt bryggeri som er forvandlet til et kulturelt sentrum.

Andre bydeler er Mitte, Kreuzberg, Schøneberg og Charlottenburg. I MItte finner vi gamle Øst Berlins sentrum. Her er det ”trøkk” i butikkene og på restaurantene. I Kreuzberg holder tyrkerne og punkerne til, mens den øvre middelklassen har satt bo i Charlottenbug. Her kan man shoppe på fransk vis i motebutikkene og her ligger Europas fremste varehus KaDeWe, som alle må ta seg tid til å stikke innom for å bli imponert over vareutvalget. Ta gjerne et glass champagne og noen østers i baren. Det gjør garantert godt.  John F. Kennedy uttalte i sin tid at han var en berliner og det gjorde han i bydel Schøneberg. På disse traktene er Marlene Dietrich begravd og det er en velutviklet gaykultur i bydelen.

Står i kø…
Severdighetene står formelig i kø, men Berlinmuren kommer man ikke utenom. Muren ble oppført i 1961 av det kommunistiske Øst Tyskland (DDR) med solid oppbakking fra Sovjetunionen. Hensikten var å hindre masseflukt til vesten. Muren var 43,7 kilometer lang og delte Berlins sentrum i to. De resterende 12,7 kilometerne var et høyt piggtrådgjerde, slik at Vest Berlin på mange måter ble en isolert øy omringet av østtysk territorium. 9. november 1989 fikk galskapen en ende og muren ble revet.
I dag kan turistene følge muren gjennom merker i asfalten og noen rester. Ta toget til Ostbahnhof og se den 1,3 kilometer lange muren som er full av spenstige graffititegninger og fargerike malerier med moderne uttrykkform. Stedet kalles East Side Gallery og ligger kloss inn til elva Spree. Gå deretter inn i bydelen Friedrichshain for å fornemme det virkelige Øst Tyskland, slik det en gang var. Her er forandringene små, det er nedslitt og gammeldags, grått og tungt. Antallet kneiper det imidlertid ikke noe å utsette på. Selv valgte vi å frekventere et gammelt verksted og drakk dårlig rødvin av kjøkkenglass, men sjarmerende på sitt vis var det faktisk.

Velge og vrake
Et godt utgangspunkt kan være Checkpoint Charlie for en slik murvandring. Checkpoint Charlie var grenseovergangen mellom øst og vest. I dag er stedet et slags museum – både inne og ute. Det selges gamle effekter og det er mulig å kjøpe seg et eget pass med stempel for de spesielt interesserte.

365 meter over bakken ruver TV-tårnet med sin storslåtte utsikt. Forvent litt kø foran heisene, men køståingen lønner seg. Dette handler om å se Berlin fra oven, der tårnet surrer sakte rundt slik at hele byen kan tas i nærmere øyesyn fra lufta.
Triumfbuen Brandenburger Tor hører med til sightseeingen. I området finnes en rekke museer og såkalte minneplasser. Det er bare å velge og vrake, som for alt annet i Berlin. Det er bare klokka som er ens fiende i Berlin.

 

Vakre bygninger og flotte statuer preger Berlins sentrum.

 

På Check Point Charlie er det mulig å få stempel i passet som et minne om Berlinbesøket.

 

Den mye omtalte Berlinmuren finnes det fortsatt rester av – både i gamle øst Tyskland og i gamle vest Tyskland.

 

KDWs varehus er blant Europas aller største og med et fantastisk vareutvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen