Flere enn tidligere slurver med dekkbytte

 

En fersk landsomfattende undersøkelse viser at flere enn tidligere velger å kjøre en hel sommer med piggfrie vinterdekk. – Det er ikke den utviklingen vi liker å se. Å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren kan i verste fall være livsfarlig, og burde ha vært forbudt, sier produktsjef i Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

 

I Norge er det ikke forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren, men selv om dekkene ikke har pigger, er ikke gummiblandingen og dekkmønsteret beregnet for høye temperaturer.

 

For en tid tilbake gjorde Continental Dekk Norge egne tester for å finne ut…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

En fersk landsomfattende undersøkelse viser at flere enn tidligere velger å kjøre en hel sommer med piggfrie vinterdekk. – Det er ikke den utviklingen vi liker å se. Å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren kan i verste fall være livsfarlig, og burde ha vært forbudt, sier produktsjef i Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

 

I Norge er det ikke forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren, men selv om dekkene ikke har pigger, er ikke gummiblandingen og dekkmønsteret beregnet for høye temperaturer.

 

For en tid tilbake gjorde Continental Dekk Norge egne tester for å finne ut forskjellen på bremselengden mellom sommerdekk og piggfrie vinterdekk på sommeren. De kjørte i 80 km/t, og skulle bråbremse på våt asfalt. Etter mer enn 50 forsøk var bremselengden i snitt åtte meter lenger med de piggfrie vinterdekkene enn med sommerdekk.

 

– Disse åtte meterne kan være forskjellen på liv og død, og derfor har vi hatt holdningskampanjer og gått ut med budskapet om hvor farlig det er å kjøre med piggfrie vinterdekk en rekke ganger. Men vi ser at vi må fortsette å gå ut med dette budskapet hvert eneste år, sier Knut Knudsen.

 

En landsdekkende undersøkelse gjennomført av Infact på vegne av Continental Dekk Norge i 2020 viste at 18,5 prosent av de spurte sier de har kjørt en hel sommer med piggfrie vinterdekk. I en fersk undersøkelse fra i vår svarer nå hele 22,3 prosent at de har kjørt en hel sommer med piggfrie vinterdekk.

 

– Dette er alarmerende tall, og ikke den utviklingen vi liker å se. Vi har full forståelse for at flere i år har drøyd med å bytte til sommerdekk på grunn av en lang vinter og en kald vår, men nå som det begynner å bli sommertemperaturer over store deler av landet oppfordrer vi alle til å bytte til sommerdekk, sier Knudsen.

 

I undersøkelsen, som er gjort av mer enn 1000 mennesker i et representativt utvalg av Norges befolkning – med førerkort og bil – svarer hele 30,2 prosent av alle menn at de har kjørt en hel sommer med piggfrie vinterdekk. Bare 14,7 prosent av kvinnene svarer det samme.

 

Når man ser på alder er det aldersgruppen mellom 30-44 år som synder mest (24,0%), mens aldersgruppen over 65 år er best i klassen (19,0%). Det finnes flest av dem som kjører med piggfrie vinterdekk en hel sommer på Vestlandet (32,4%), mens det er færrest på Østlandet (15.2%).

 

I Norge er det ikke forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren. Det bør det bli, ifølge Knut Knudsen.

 

– Spørsmålet er om aktsomhetsparagrafen i Veitrafikkloven, paragraf 3, som gjør at man kan kreve at bilen skal være skodd etter forholdene, er nok. Vi mener ikke det, da vi vet hvor mange som kjører med piggfrie vinterdekk på sommeren og hvor farlig det er. Vi mener derfor det bør bli forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren, i likhet med piggdekk, avslutter Knut Knudsen.

 

 

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen