Refleksbruken øker i Viken

 

Trygg Trafikks årlige reflekstellinger viser at nordmenn er blitt flinkere til å bruke refleks. Likevel bruker fortsatt under halvparten av oss refleks i mørket. I år som i fjor er det Oslo-borgerne som er aller dårligst til å bruke refleks, mens de i Viken er blant de bedre i Norge.

 

 

Reflekstellingene for 2020 viser at 45 prosent av oss bruker refleksen. Det er en økning fra 41 prosent fra året før. Trygg Trafikk har sammen med Ipsos gjennomført over 23.000 registreringer over hele landet. Viken ligger rett over landsgjennomsnittet med 46 prosent.

– Det er fint at…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Trygg Trafikks årlige reflekstellinger viser at nordmenn er blitt flinkere til å bruke refleks. Likevel bruker fortsatt under halvparten av oss refleks i mørket. I år som i fjor er det Oslo-borgerne som er aller dårligst til å bruke refleks, mens de i Viken er blant de bedre i Norge.

 

 

Reflekstellingene for 2020 viser at 45 prosent av oss bruker refleksen. Det er en økning fra 41 prosent fra året før. Trygg Trafikk har sammen med Ipsos gjennomført over 23.000 registreringer over hele landet. Viken ligger rett over landsgjennomsnittet med 46 prosent.

– Det er fint at vi blir bedre og bedre til å bruke refleks, det er en utvikling vi er glade for. Vi skulle likevel ønske at det var mange flere som tok et aktivt valg i å bruke refleks. Trafikkbildet vinterstid er vanskelig med mørke og dårlig opplyste gater. Vi må alle ta et større ansvar for å bli synlige i trafikken. Refleks er et hjelpemiddel som kan redde liv.- sier Seniorrådgiver i Trygg Trafikk Viken, Paal-Gunnar Mathisen.

 

 

Best på landevei

Refleksbruken øker både i sentrumsstrøk og på landevei. I sentrum bruker nå 37 prosent refleks, mens på landevei er det 54 prosent som husker å ta på refleksen. Trygg Trafikk vil gjerne minne om at det ikke er lettere å bli sett i sentrum enn på landevei.

– Det er ingen grunn til å droppe refleksen bare fordi man går i sentrumsgater hvor det ofte er mer gatebelysning. Gatelys kan gi en falsk trygghet, for faktum er at lyspunktene stjeler oppmerksomhet slik at fotgjengerne kan være vanskelig å oppdage. Dessverre skjer det fortsatt en del påkjørsler i opplyste gangfelt.

 

 

Viken blir stadig bedre

Refleksbruken blant voksne i fylket blir stadig bedre, men det er en lang vei å gå før vi kan si oss fornøyde. Totalt-sett har det nye storfylket økt refleksandelen betydelig sammenlignet med tidligere år, men det er fortsatt under halvparten av Viken- befolkningen som bruker refleks. Dårligst er det i sentrumsnære strøk med en bruksprosent på kun 38 mot 53 prosent på landevei.

– Det er absolutt ingen god unnskyldning for å droppe refleksen. De fleste oppgir at de ikke bruker refleks fordi de glemmer den. Det går det an å gjøre noe med. Et tips er at du bruker noen minutter i kveld til å feste reflekser på jakker, sekker og lignende som du bruker daglig, da har du alltid refleksen med deg. Enklere blir det ikke, avslutter Mathisen.

 

 

Vær oppmerksomme

Trafikken er et krevende samspill der alle trafikanter har et ansvar for å være aktsomme, ta hensyn og ikke utsette noen for fare. Det gjelder ikke minst på mørke vinterveier, mener Trygg Trafikk. De får støtte fra Fremtid, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

 

 

– Det er viktig å være klar over at mer enn halvparten av fotgjengere fortsatt ikke bruker refleks, det betyr at bilførere må senke farten i nærheten av krysninger og aktivt se etter fotgjengere i mørket. Fotgjengere har på sin side et ansvar for å være oppmerksomme på trafikken rundt seg og ikke ta for gitt at sjåførene ser dem, selv ikke når de bruker refleks. Refleksen er ikke en garanti mot uoppmerksomme sjåfører, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

– Det er mange typer reflekser å få kjøpt. Og da er det smart og alltid ha en tilgjengelig som passer akkurat ditt bruk, legger hun til.

 

(Foto: Trygg Trafikk).

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen