Mangler tillit til andre trafikanter

4 av 10 mener det er greit å spise og drikke når de kjører bil, viser nye tall fra Statens vegvesen. Men at andre gjør det samme, er vi mindre komfortable med.

-Det er mange små ting som kan ta oppmerksomheten vekk fra selve bilkjøringen. Det er summen av alle de små oppmerksomhetstyvene, som gjør uoppmerksomhet til et stort sikkerhetsproblem i trafikken. Vær den bilisten du selv ønsker å møte i sommertrafikken, oppfordrer Rita Aarvold i Statens vegvesen.

Er du en av dem som kan multitaske?
Hva gjør du når du kjører bil, bortsett fra å kjøre? Ferske tall…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4 av 10 mener det er greit å spise og drikke når de kjører bil, viser nye tall fra Statens vegvesen. Men at andre gjør det samme, er vi mindre komfortable med.

-Det er mange små ting som kan ta oppmerksomheten vekk fra selve bilkjøringen. Det er summen av alle de små oppmerksomhetstyvene, som gjør uoppmerksomhet til et stort sikkerhetsproblem i trafikken. Vær den bilisten du selv ønsker å møte i sommertrafikken, oppfordrer Rita Aarvold i Statens vegvesen.

Er du en av dem som kan multitaske?
Hva gjør du når du kjører bil, bortsett fra å kjøre? Ferske tall fra Statens vegvesen viser at vi gjennomgående har større aksept for å selv spise, snakke og stille inn GPS, radio og musikk, enn vi har for at medtrafikantene gjør det samme.

Så mange som 4 av 10 har heller ikke tillit til at andre trafikanter er tilstrekkelig oppmerksomme.

-Vi mennesker har evnen til å ha flere tanker i hodet samtidig, og gjøre raske skifter. Men vi har bare én pott med oppmerksomhet. De du møter på veien fortjener at du har din hele og fulle oppmerksomhet rettet mot nettopp bilkjøringen, sier Aarvold.

De yngste i alderen 18-29 år later til å synes det er helt greit å gjøre andre ting bak rattet, både for sin egen og andres del. For de over 60, er det nær sagt nulltoleranse for sideaktiviteter som spiser av oppmerksomhetspotten.

Flere studier har vist at vi ofte overvurderer egne evner til å multitaske. Vi tror jevnt over at vi er bedre enn gjennomsnittet, både til bilkjøring og andre ting. Men i praksis er vi stort sett helt på snittet!

En hel fotballbane i blinde
Uoppmerksomhet bak rattet handler om mye mer enn bruk av mobiltelefon, og det er summen av alle de små oppmerksomhetstyvene som gjør uoppmerksomhet bak rattet så farlig. Mens du lar blikket, tankene eller hendene vandre, kan du rekke å kjøre over en hel fotballbane – nær sagt i «blinde».

-I trafikken teller hvert sekund. Et øyeblikks uoppmerksomhet kan være forskjellen på liv og død. Så brutalt er det faktisk, sier Aarvold.

8 av 10 tror at de fleste som er ute og kjører, ser bort fra veien og trafikken en kort stund.

Å ta blikket bort fra veien gir størst risiko for en alvorlig ulykke. 3 av 10 dødsulykker skjer på grunn av uoppmerksomhet. To korte sekunder ser ut til å være en kritisk grense, før risikoen for farlige hendelser øker betraktelig. Mye av det vi gjør bak rattet, tar også mer enn to sekunder.

Planlegg bilturen i sommer!
Juli er feriemåneden med stor F, og for mange går ferden i bil – time etter time, langs fjorder, gjennom dalstrøk og over fjell. Ofte er dere mange i bilen, med hver sine ønsker og behov.

Mange er oppmerksomme, men ikke alle og ikke alltid. Statens vegvesen ønsker at bilistene skal reflektere over hvor de har sin oppmerksomhet når de kjører.

-Sørg for å luke vekk så mange oppmerksomhetstyver som mulig, før dere kjører! Start mette og uthvilte, og hjelp hverandre underveis på turen. La sidemannen ta seg av radioen, kartlesingen og barna. Og ta pauser underveis, det er både hyggelig og nødvendig, oppfordrer Aarvold.

 

Se mer om oppmerksomhet i trafikken på Facebook: https://www.facebook.com/takkforoppmerksomheten/

Artikkelen fortsetter under annonsen