Smart jakke med både blink- og bremselys!

Den blinker når du svinger og har bremselys på ryggen. Med denne smarte jakka håper Ford at det i fremtiden blir tryggere å sykle i trafikken.

Smartjakka er utviklet av sykkelentusiaster ved Ford Smart Mobility Center i London, og er trådløst koblet sammen med en smarttelefon og med en egen app. Sammen skal dette også hjelpe deg med å navigere i storbyer uten å ta øynene vekk fra veien.

– Hos Ford er vi opptatt av at både mennesker og varer kan forflyttes rundt i våre byer og tettsteder på en trygg måte. Smartjakkekonseptet gjør det enklere og…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den blinker når du svinger og har bremselys på ryggen. Med denne smarte jakka håper Ford at det i fremtiden blir tryggere å sykle i trafikken.

Smartjakka er utviklet av sykkelentusiaster ved Ford Smart Mobility Center i London, og er trådløst koblet sammen med en smarttelefon og med en egen app. Sammen skal dette også hjelpe deg med å navigere i storbyer uten å ta øynene vekk fra veien.

– Hos Ford er vi opptatt av at både mennesker og varer kan forflyttes rundt i våre byer og tettsteder på en trygg måte. Smartjakkekonseptet gjør det enklere og tryggere å være syklist, samtidig som bilister og fotgjengere bedre ser hva syklisten er i ferd med å foreta seg, sier prosjektleder for Ford Smart Mobility-teamet, Tom Thompson.

Kan ha øynene på veien hele tiden

Den smarte prototypejakka har røde LED-lys som lyser opp ermet på den siden syklisten svinger til. På begge jakkeermene er det brikker som vibrerer for å varsle syklisten om hvilken vei hun må svinge for å nå frem til det angitte målet i navigasjons-appen. Du slipper med andre ord å ta blikket fra veien for å se på kartet.

Appen på mobiltelefonen er også koblet til syklisten gjennom et lydsystem, og kan styres med bevegelser ved hjelp av sensorer i jakka. Jakka er også utrustet med bremselys som lyser opp ryggen til syklisten i det hun eller han bremser ned.

– Det skjer noe med måten du tenker på i trafikken når du bruker smartjakka, sier Thompson, som har hjulpet til med utviklingen av den.

Smartjakkekonseptet er en del av Fords store kampanje «Share The Road.» Her er målet å få bilister og syklister til bedre å dele veien mellom seg og bedre kunne sette seg inn i den andres situasjon og adferd i trafikkbildet.

Styrer app med armbevegelser og stemme

Smartjakka er utviklet i samarbeid med sykkeltøyspesialisten Lumo og mobilitetsprogramvareekspertene i selskapet Tome. Den smarte jakka er et av flere samarbeidsprosjekter Ford har igangsatt for å komme frem til gode mobilitetsløsninger både for syklisten og de rundt.

Ved hjelp av jakka og appen skal syklister konsentrere seg om syklingen, men samtidig kunne svare på telefonsamtaler eller sende tekstmeldinger med stemmestyring eller armbevegelser.

De spesielle øretelefonene fjerner heller ikke lyden fra andre trafikanter eller miljøet rundt dem. Samtidig kan syklisten, med en spesiell teknologi som sender lyden via vibrasjoner i kjevebenet inn til det indre øret, fremdeles høre samtalen.

Foreløpig er den smarte jakka en prototype. Ford er imidlertid allerede i en prosess for å ta patent på oppfinnelsen. Dette kan bety at vi en gang i fremtiden kanskje ser denne type jakker i vanlig bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen