4×4-dekk

Dekkene utgjør den eneste kontaktflaten mellom kjøretøyet og underlaget, og det er derfor svært viktig å velge riktig type.

Svært mange vet likevel ikke forskjellen mellom de ulike dekktypene, og dermed hvilken dekktype de skal velge til sin bil. For eksempel finnes det store forskjeller mellom et standard dekk og et 4×4-dekk, rett og slett fordi de er designet for kjøring på to ulike underlag. I denne artikkelen kan du lese mer om hva 4×4-dekk er, hvordan de skiller seg fra vanlige dekk og de ulike typene av 4×4-dekk.

 

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dekkene utgjør den eneste kontaktflaten mellom kjøretøyet og underlaget, og det er derfor svært viktig å velge riktig type.

Svært mange vet likevel ikke forskjellen mellom de ulike dekktypene, og dermed hvilken dekktype de skal velge til sin bil. For eksempel finnes det store forskjeller mellom et standard dekk og et 4×4-dekk, rett og slett fordi de er designet for kjøring på to ulike underlag. I denne artikkelen kan du lese mer om hva 4×4-dekk er, hvordan de skiller seg fra vanlige dekk og de ulike typene av 4×4-dekk.

 

 

Hva er 4×4-dekk?

4×4-dekk er som navnet antyder dekk tiltenkt kjøretøy med firehjulsdrift. Disse dekkene skiller seg fra vanlige dekk både når det kommer til størrelse og bruksområde. Diameteren er generelt sett større på 4×4-dekk, samtidig som de er utviklet for å yte bedre på krevende underlag og ved høyere hastigheter. Hvorvidt man skal velge standarddekk eller 4×4-dekk avhenger dermed i stor grad av hva slags kjøretøy man har, og hva slags bruksområde det har. 4×4-dekk anbefales generelt hvis man først og fremst skal kjøre utenfor veibanen. Ellers vil det være en dårlig idé å velge 4×4-dekk, da denne dekktypen blir raskere nedslitt ved kjøring på vei, sammenlignet med standarddekk.

 

Forskjellen mellom 4×4-dekk og standarddekk

Den største forskjellen mellom 4×4-dekk og standarddekk er naturlig nok selve designet. Disse dekktypene er utviklet for forskjellig underlag, slik at dekkets design skiller seg mellom de to. Hvis du sammenligner et 4×4-dekk med et standarddekk vil du se at mønsterdybden på førstnevnte er større, og at sporene i dekket er større. Dette designet gjør det enklere å oppnå trekkraft på krevende underlag ved å sikre at en tilstrekkelig del av dekket er i kontakt med bakken. Hvis du på den andre siden prøver å kjøre med standarddekk på gjørmete underlag, vil sporene fylles med gjørme, og dekkene mister trekkraften. Dermed vil hjulene spinne, og du kan hverken kjøre for- eller bakover. 4×4-dekk passer altså utmerket for kjøring i terrenget, men har samtidig dårligere egenskaper enn standarddekk på vei. Dekkets design gir nemlig økt rullemotstand, noe som gjør at det slites mye raskere på vei sammenlignet med standarddekk. Dette medfører økt drivstofforbruk, noe som i stor grad påvirker både kostnaden og miljøet.

 

 

Ulike typer 4×4-dekk

Det finnes generelt sett tre ulike typer 4×4-dekk; off-road, on-road og all-terrain. Det er normalt den førstnevnte varianten folk mener når de snakker om 4×4-dekk, selv om dette altså bare er én av tre typer. Når det gjelder hvilken type 4×4-dekk du bør velge avhenger dette naturlig nok av hva slags underlag du først og fremst skal kjøre på. On road-dekk varer lenger på veier enn de andre 4×4-varianter og passer dermed best hvis du skal kjøre en del også på vei. Disse dekkene har normalt en økt mønsterdybde i forhold til standarddekk slik at de også kan brukes på mer krevende underlag. Off road-dekk er på den andre siden først og fremst tiltenkt kjøring i terrenget, og egner seg dermed dårligere på vei. Den siste typen, all terrain-dekk er som navnet antyder et godt valg hvis du skal kjøre like mye på og utenfor vei. Disse dekkene gir en god balanse mellom de to egenskapene, og er derfor et godt valg hvis du skal kjøre på forskjellig underlag.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen