Manchester – fotballfeber og shoppingglede

Manchester United kalles ofte for verdens mest berømte fotballklubb, men i byen Manchester er det faktisk Manchester City som er mest populære. Uansett så fremstår Manchester som Englands fotballhovedstad tett fulgt av London. I tillegg vil de shoppingfrelste ha et stort utbytte av en besøk i Manchester.

Det herjer fotballfeber i Manchester – som alltid.Byens to lag spiller begge god fotball og begeistrer både Manchesters innbyggere og ikke minst alle de tilreisende. Norske fotballturister hilses velkommen til den nye fotballhovedstaden og er populære gjester.

Manchester er forvandlet – ikke bare på fotballbanene, men vel så mye på…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Manchester United kalles ofte for verdens mest berømte fotballklubb, men i byen Manchester er det faktisk Manchester City som er mest populære. Uansett så fremstår Manchester som Englands fotballhovedstad tett fulgt av London. I tillegg vil de shoppingfrelste ha et stort utbytte av en besøk i Manchester.

Det herjer fotballfeber i Manchester – som alltid.Byens to lag spiller begge god fotball og begeistrer både Manchesters innbyggere og ikke minst alle de tilreisende. Norske fotballturister hilses velkommen til den nye fotballhovedstaden og er populære gjester.

Manchester er forvandlet – ikke bare på fotballbanene, men vel så mye på andre arenaer. Den litt loslitte arbeiderklassebyen med stor fattigdom og en bebyggelse som hadde sett sine beste dager, fremstår i nypolert drakt. I hvert fall er situasjonen slik i sentrum, for litt lenger ut på «landet» hersker det fortsatt arbeidsledighet og til en viss grad det vi nordmenn vil karakterisere som fattige kår.

IRA-bomben startet forvandlingen
Imidlertid er det ingen grunn til å reise ut på ”landet” så lenge Manchesters sentrum har så mange godbiter på lager. Det er primært her restaurantene, pubene og butikkene ligger, men reis gjerne ut til Castelfield. Her kan man nemlig fornemme alt det positive som har skjedd i Manchester de siste årene. Langs kanalen ligger moderne leiligheter, butikker og restauranter side om side til glede for lokalbefolkningen og de besøkende.
Det var etter at IRA hadde detonert en halvannen tonns bombe i 1996 at det ble fart i byutviklingen i Manchester. Til alt hell ble ingen drept i bombeattentatet, men over 200 personer ble sterkt skadet. Bomben var plassert i en varebil i sentrumsgata Cross Street og gjorde altså ufattelige skader. Det var i forkant av Europamesterskapet i fotball, som blant annet ble spilt i Manchester, at IRA sprengte bomben. Det kostet 600 millioner kroner å sette bygningene i stand igjen, men dette ble starten på vekst for Manchester. I dag fremstår Manchester som en liten storby med mange av de samme mulighetene som finnes i for eksempel London, og byen er følgelig et godt alternativ for alle, uansett alder og interesse. Antall museer er også mange og byr på interessante opplevelser for både voksne og barn.

Billig, billig…
Shoppingutvalget er variert og godt. De store kjedebutikkene er på plass og kjøpesentrene Arndale i sentrum og Trafford – litt utenfor sentrumskjernen – tilfredsstiller de fleste ønsker og behov. I King Street ligger motebutikkene tett og mange av de velkjente merkevarene som Hugo Boss, Louis Vuiton, Georgio Armani finnes her. Prisene er også ofte lavere enn i London. Både en pint øl, et måltid mat og klær er priset noe lavere enn i den engelske hovedstaden.

Apropos klær: Midt på torget i Manchester ligger en butikk i flere etasjer som heter Primark. Ved å vandre rundt i byens gater forstår man raskt at ”alle” handler her. Butikkens brune papirposer er nemlig å se overalt i bybildet. Noen vil rynke på nesa over kvaliteten og kanskje karakterisere det som en utgave av en norsk billigkjede, men fasonger og farger er forholdsvis moderne og ikke minst er prisene latterlig lave. Eller hva skal man si til en pyjamas til 50 kroner, en kjole til 100 kroner og en herreskjorte til 40 kroner? Her gjelder virkelig begrepet ”løp og kjøp”!
Utelivet er forrykende og hektisk på grunn av at mange britiske og utenlandske studenter bor i Manchester. De bidrar til at det er folksomt på utestedene. Englands største kinesiske samfunn finnes i Manchester og følgelig ligger Kinarestaurantene som perler på en snor i Chinatown. Billig og velsmakende retter serveres fra tidlig morgen til langt på natt.

Sjarmerende og praktisk
Det sjarmerende, for ikke å si praktiske ved Manchester, er at byens sentrum er lite og oversiktelig. Her er det meste innen gangavstand. Det bor vel 400 000 mennesker i det som er definert som sentrumskjernen, men i hele byen med forsteder er innbyggertallet 2,6 millioner. Det gjør Manchester til Englands tredje største by etter London og Birmingham.
Fotball er viktig for mange, men enkelte andre ønsker annen type kulturelt påfyll. Det er det mulig å sikre seg i Manchester Evening News Arena, som er blant Europas største innendørsarenaer. I tillegg vet vi at Bridgewater Hall har samlet mange verdensartister innenfor musikken de senere år. I 2012 åpnet et nytt fotballmuseum i det spektakulære Urbis Building som seg hør og bør i en fotballby av Manchesters kaliber.

Fotballbilletter
Flykapasitetene er økt gjennom en utvidelse av rutenettet og hotellrom finnes det på alle destinasjoner, men er man fotballfrelst og vil se en av toppkampene i England, Italia og Spania er detganske vanskelig. Umulig er det imidlertid ikke!
Ser vi bort i fra pakkene, der fly, overnatting og kampbillett ligger i prisen, må man orientere seg på egenhånd i jungelen av muligheter. Uansett vil det lønne seg å starte jakten tidlig og det er også smart å sikre seg billetten før bestillingen av fly og hotell foretas.  Husk også at kamper kan bli flyttet.

Her er noen av mulighetene:
•Meld deg inn i klubbens egen Supporterklubb, enten i Norge eller i England.  Det koster som regel ikke all verden å bli medlem og gir tilgang til billetter.
•Kontakt klubben direkte på e-post.
•Sjekk med turoperatører og reisebyråer. Via og Ticket f.eks.
•Gå til billettluka på banen noen timer før avspark. Det kan være uavhentede billetter.
•Nettstedet www.viagogo.no er et godt alternativ. Går for å være sikkert. Er blant annet offisiell partner til Manchester United og Chelsea. Priser til pålydende pluss formidlingsgebyr og billetter sendt i posten. Hvis billetten ikke har kommet kan man få kjørt ut duplikater på arenaen mot at man har kvittering for betalt billett.
•Svartebørs. Er ikke å anbefale for sarte sjeler, men når alt håp er ute kan dette være siste utvei. Spør om det sesongkort, papirbillett og hvor plassen er på stadion.
Prøv å opptre rolig og erfarent. Pris ligger ofte på mange ganger pålydende og man blåser raskt et par tusenlapper. Vent til så tett opp til kampen som mulig, hvis det ikke er Champions Leaguekamp eller andre toppkamper, for prisen synker mot kampsart.
Det er mulig å snekre sammen et eget opplegg til ca. 2. 500 kroner, men som oftest må man forvente at det koster det dobbelte litt avhengig av flypriser og hotellstandard. Fotballpakkene ligger enda høyere i pris.

 

China Town – en samling av asiatiske restauranter.

 

Picadilly – midt i Manchester sentrum –er et knutepunkt i byen. Her ligger også den populære billigbutikken Primark.

 

Shoppingsenteret The Trafford.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen